Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Page 14 of 16 Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Raziskov on Wed 9 Feb - 9:55

Luahan hati dari seorang teruna yg bernama Kudud...Razz

ahh,panasss la bangNGAH!! muahhh..
erk,mlm ni nak tts ke amjal ptg jer ke xde nak buat pape?huhu, den esok da mulo coti..haiiyaa,suda mau kawen wooo..

(sini blh borak gak ker)

Nak TTS malam ni ko kenglawan?
Kiro mcm becelor party untuk Kudud laaaa... Twisted Evil
Jumaat ni kompom takdo TTS sbb awal2 pagi Sabtu nak bertolak ke Sg.Petani...
kito start awal sikit laaaaa.....pkl 9:30 ko...amacam?
Silo bantu..


sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by mat zzr on Wed 9 Feb - 9:57

lagi 2 hari baru nak tengok kitab?...baik ko konsentret urusan kenduri...lepas nikah ada byk masa lagi utk improve skill meleper...kalau nak express....mintak tolong ajis ajarkan...dia dah lama buat ulangkaji pelajaran...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by mat zzr on Wed 9 Feb - 9:59

Raziskov wrote:Luahan hati dari seorang teruna yg bernama Kudud...Razz

ahh,panasss la bangNGAH!! muahhh..
erk,mlm ni nak tts ke amjal ptg jer ke xde nak buat pape?huhu, den esok da mulo coti..haiiyaa,suda mau kawen wooo..

(sini blh borak gak ker)

Nak TTS malam ni ko kenglawan?
Kiro mcm becelor party untuk Kudud laaaa... Twisted Evil
Jumaat ni kompom takdo TTS sbb awal2 pagi Sabtu nak bertolak ke Sg.Petani...
kito start awal sikit laaaaa.....pkl 9:30 ko...amacam?
Silo bantu..



sekian




buat amjal je lah...aku kompom datang...kalau TTS kompom tak datang... sebab takut sesat...


Last edited by mat zzr on Wed 9 Feb - 10:01; edited 1 time in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 10:00

Aku takleh g TTS wat mase nie sehingga diberitahu kelak.....motor maseh dlm projek gajah putih....(bila nak siap motor den ni weh!...lambat betul!)

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 10:02

Ala dude...sesah ikut ati aje...lepaskan dendam berahi ko tu......mula2 mmg macam serba tak kena gaya.....masuk 10 kali dah tau adjust sana sini....jgn obses sgt!...stress kang!....


Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by ManCaL on Wed 9 Feb - 10:03

44 pantang larang bakal pengantin

Apabila telah ditetapkan hari perkahwinan bermakna bermulalah pantang larang buat bakal mempelai itu. Apa yg ditetapkan harus diikuti utk kebaikan diri mereka. Ia bukanlah menjaid kewajipan tetapi sudah menjadi satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.

1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.

2. Jgn tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.

3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.

4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.

5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petaidan jering.

7. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.

8. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.

9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.

10. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat tika bersama.

11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.

12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)

13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.

14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut kerana ia mengandungi banyak toksid.

15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.

16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.

17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.

18. Belajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan damai.

19. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.

20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan sehari.

21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.

22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.

23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.

24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.

25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.

26. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak stabil.

27. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).

28. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.

29. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.

30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.

31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.

32. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dikhianati org.

33. Jgn buat kerja yg berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia akan berasa penat dan mudah terjadi nya gangguan emosi.

34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.

35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.
36. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.

37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.

38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.

39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana dikhuatiri hilang seri.

40. Kedua pengantin dilarng bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.

41. Jgn makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.

42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.

43. Jgn makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.

44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

Orang-orang tua Melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang. Melanggar pantang larang samalah dengan tidak mendengar nasihat.




ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 10:10

Pergh! 44 pantang larang tuh!.....jenuh nak iku nih!...seb bek aku dah kawen!...dulu main balun aje!...nyum!nyum!nyum!..... Razz

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by mat karan on Wed 9 Feb - 10:42

kudud dah tak sempat rasanya... pantang 2 hari plak mcm mana? Laughing

mat karan

Posts : 123
Join date : 02/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Adik Kecil on Wed 9 Feb - 11:02

igtkan porem moto...rupanya porem orang kawen...malu lah


tts malam ni ambo pasti dtg..hahah....sejak juin zzrian ni nilah tts kali ke 3 ambo juin(kalau jadilah....)

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Amm on Wed 9 Feb - 11:20

salam malam pengantin......

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Pesang on Wed 9 Feb - 11:25

Amm....awek yg kiri sekali tu boleh ejas tak?

Pesang

Posts : 26
Join date : 04/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 11:29

Adik Kecil wrote:igtkan porem moto...rupanya porem orang kawen...malu lah


tts malam ni ambo pasti dtg..hahah....sejak juin zzrian ni nilah tts kali ke 3 ambo juin(kalau jadilah....)

Ni dah masuk tahun ke3 aku join TTS tapi baru sekali jumpa Adik kecil kat TTS..... Razz

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 11:30

mat karan wrote:kudud dah tak sempat rasanya... pantang 2 hari plak mcm mana? Laughing

Pantang 2 hari nie nak kena byk makan sayur-sayuran.....insyaallah!...sekali hayun boleh dpt anak lelaki.......

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 11:31

Amm Mireles wrote:salam malam pengantin......

tetiba lak aku teringat malam pengantin a.k.a mlm hilang teruna.... Rolling Eyes

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by hi-wayMAN on Wed 9 Feb - 11:50

salam mlm pengantin..........

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Adik Kecil on Wed 9 Feb - 11:58

Apai wrote:
Adik Kecil wrote:igtkan porem moto...rupanya porem orang kawen...malu lah


tts malam ni ambo pasti dtg..hahah....sejak juin zzrian ni nilah tts kali ke 3 ambo juin(kalau jadilah....)

Ni dah masuk tahun ke3 aku join TTS tapi baru sekali jumpa Adik kecil kat TTS..... Razz


iyalah...tts hari jumaat ada komitmen lain takleh juin....cuba buat hari lain hari hari ambo buleh juin kecuali jumat,sabtu dan ahad dan juga cuti umum Very Happy

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Dinz on Wed 9 Feb - 12:04

Lepas ni boleh la tukar tajuk - Hayun Ucu, jgn tak hayun.

Tak dpt gi la Dud. Ada komitmeng lain. Kat Port Klang boleh la sampai kut..

Dinz

Posts : 797
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Amm on Wed 9 Feb - 12:16

Dinz wrote:Lepas ni boleh la tukar tajuk - Hayun Ucu, jgn tak hayun.

Tak dpt gi la Dud. Ada komitmeng lain. Kat Port Klang boleh la sampai kut..

pak Dinz kalo ada kenduri kat tasik raban atau tasik beris gerenti leh join.. Laughing

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by hi-wayMAN on Wed 9 Feb - 12:16

slamat melangkah ke alam baru jua buat kudud...
maaf TUman x dpt mengiringimu...
doa restu jua buatmu & pasangan...
buat rombongan cik kiah, safe ride....

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by mat zzr on Wed 9 Feb - 12:57

ada harga lagi tupaioh ni...

[You must be registered and logged in to see this link.]

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by kudud on Wed 9 Feb - 13:09

Apai wrote:

Pantang 2 hari nie nak kena byk makan sayur-sayuran.....insyaallah!...sekali hayun boleh dpt anak lelaki.......

ni stetment boto kah? da blh prektestis ni.. Cool kalo nak pompuan, cano plak uncle apai?

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 13:24

Dude...itu hanya petua yg diturunkan oleh org2 terdahulu...selebihnya berserah pada allah yg esa....setiap anak yg lahir ada qada dan qadarnya...lelaki atau perempuan ada hikmahnya......
Anak2 aku...
Pertama - Lelaki (pembukaan)
Kedua - Perempuan
Ketiga - Perempuan
Keempat - Perempuan
Kelima - Lelaki (penutup)

Masuk aku lakibini dah jadi The Seven Wonders.... Razz

Kalau nak perempuan...tak yah makan sayur byk2 wat mase nie.....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Bongxz on Wed 9 Feb - 13:28

En Apai,
yg kecik2 2 orang aku jumpa dulu tu mana punya org rumah plak? hehehehe

Bongxz

Posts : 1286
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Apai on Wed 9 Feb - 13:33

Bongxz wrote:En Apai,
yg kecik2 2 orang aku jumpa dulu tu mana punya org rumah plak? hehehehe

yg kecik 2 org?.....yg pompuan nak masuk 5 tahun...yg lelaki (penutup utk cawangan nie) nak masuk 3 tahun......dua2 nie dari cawangan yg sama dgn yg 3 sebelumnya....lambat sikit pasal lambat wat keputusan... Very Happy

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by adambikers on Wed 9 Feb - 14:03

Salam moto kecit..

brommm brommm

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 66 - Hayun la lagi Ngah...

Post by Sponsored content Today at 5:44


Sponsored content


Back to top Go down

Page 14 of 16 Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum