Salam dari 7afad7

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Mon 19 Apr - 9:50

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Baru join jadi pemilik ZZR250 sebulan lepas.
Dan baru ride ZZR250 tersebut petang semalam selepas keluar dari bengkel (tukar baru beberapa barang engine).
Harap dapat tunjuk ajar dan nasehat dari tuan2 sekalian kepada saya yg naif ini.

Nick name: 7afad7
Kuda : ZZR 250 (kaler putih)
No Plet : WDP 6493
Hari2 pegi keja ulang alik seremban-setiawangsa,K.L.-seremban.
Kalau nampak tuh, 'tin' 'tin' la eh...

Sekian, wassalam. Very Happy

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by mat zzr on Mon 19 Apr - 14:25

Hari2 pegi keja ulang alik seremban-setiawangsa,K.L.-seremban.

jauh jugak tu nak commute hari hari pi kerja...berapa KM sehari?.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by ni_juan82 on Mon 19 Apr - 17:35

Kalo nak ajak bro ni konvoy..mesti x puas nye die sbb die ari2 long journey konvoy ngan kete2 dan lori laju2.pinggang mesti baeek punya .
Heeheh..bergurau bro...

Selamat datng dan selamat berporem..

ni_juan82

Posts : 650
Join date : 20/03/2010
Age : 34
Location : PANTAI DALAM / WANGSA MAJU KL - MELAKA

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Tue 20 Apr - 9:03

mat zzr wrote:
jauh jugak tu nak commute hari hari pi kerja...berapa KM sehari?.
mmm..jauh jugak bro...pergi 81km + balik 81km = 162km sehari...hehehhe....ape nak buat bro..rejeki kat setiawangsa...family kat seremban....hehehehhe...harap2 sepanjang perjalanan selamat dan di lindungi Allah.....insyallah...amien... Very Happy

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Tue 20 Apr - 9:21

ni_juan82 wrote:Kalo nak ajak bro ni konvoy..mesti x puas nye die sbb die ari2 long journey konvoy ngan kete2 dan lori laju2.pinggang mesti baeek punya .
Heeheh..bergurau bro...

Selamat datng dan selamat berporem..
Boleh bro, tapi rasanya time nih tak dapat lagi join konvoi pasal baru dapat anak...heheh...wife kata 'bang tolong tukar lampin..bang tolong buat susu anak...bang tolong sidai baju anak'.....hehehhe...pinggang mmg sengal2 jugak...tetiap bulan kena urut....insyallah bila semuanya dah ok...berjalan lancar...saya terasa nak join jugak..mesti meriah pasai konvoi reramai penuhkan jalan....hehehhe...
Terima kasih bro.....

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by kudud on Tue 20 Apr - 12:43

salam en,u r wellcome Very Happy

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by Raziskov on Tue 20 Apr - 15:30

Selamat datang en.afad..
napa ade no 7 apit nama afad tu?..Very Happy
jgn memalu join porem berborak yg merapu tu...
takde masalah pun kalau tak dapat join ape2 aktiviti zzrianz ni..
masing2 kan ade komitmen masing2 terhadap keluarga.
ape yg penting kita ade minat yg sama dan saling hormat menghormati antara satu sama lain..Very Happy

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by Amm on Tue 20 Apr - 16:00

Raziskov wrote:jgn memalu join porem berborak yg merapu tu...
takde masalah pun kalau tak dapat join ape2 aktiviti zzrianz ni..
masing2 kan ade komitmen masing2 terhadap keluarga.
ape yg penting kita ade minat yg sama dan saling hormat menghormati antara satu sama lain..Very Happy

sekian

Welkam Afad77 Smile
Ngah, ayat ko tu cam bisa dengar jer...Syahdu...

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Tue 20 Apr - 17:41

Raziskov wrote:Selamat datang en.afad..
napa ade no 7 apit nama afad tu?..Very Happy
jgn memalu join porem berborak yg merapu tu...
takde masalah pun kalau tak dapat join ape2 aktiviti zzrianz ni..
masing2 kan ade komitmen masing2 terhadap keluarga.
ape yg penting kita ade minat yg sama dan saling hormat menghormati antara satu sama lain..Very Happy

sekian

Wsalam En Raziskov Extravaganza,
7 tu kira huruf utk komersial kan nick name saya....ada orang letak 69...saya letak 7 and 7.....tuan berminat dengan 7? hehheh Smile
insyallah saya akan menjaga tatasusila seperti yg terkandung dalam rukunegara malaysia...huahuahua..

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by jimf on Tue 20 Apr - 18:04

salam petang...

selamat datang 7afad7... buat2 laa cam umah sendri... cuma kat sini takyah nak tukar napkin laa...cuma tukar avatar aje... Razz

ajis... tolong laa jgn buli kawan baru tu... tau laa mula2 ko masuk dulu kena ragging panjat pokok limau...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by hi-wayMAN on Wed 21 Apr - 16:31

7afad7 wrote:
mat zzr wrote:
jauh jugak tu nak commute hari hari pi kerja...berapa KM sehari?.
mmm..jauh jugak bro...pergi 81km + balik 81km = 162km sehari...hehehhe....ape nak buat bro..rejeki kat setiawangsa...family kat seremban....hehehehhe...harap2 sepanjang perjalanan selamat dan di lindungi Allah.....insyallah...amien... Very Happy

salam & slamat datang ke dunia zzrianz..... cheers
ada juge yang senasib dgn teman long distance riding tiap ari....apa pun safe journey bro... cheers

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Fri 23 Apr - 12:47

hi-wayMAN wrote:
salam & slamat datang ke dunia zzrianz..... cheers
ada juge yang senasib dgn teman long distance riding tiap ari....apa pun safe journey bro... cheers
Insyallah bro..terima kasih....bro ride sesorang hari2 dari mana ke mana?

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by yusz@jbl on Fri 23 Apr - 21:54

Yeszzaaa.... saya pun cam tu gak (tak cayer tanyer highway-man), rutin harian + x - / mingguan, bulanan & seterus seterusnya...,

PD - KL - Behrang - Ipoh - Behrang - KL - PD...

Kengkadang, lajak ke Jelai, Gemas & Marang - KT, Terengganu...


Huhuhuhuuhu...



apa apa pun , janji bahagia bro...



Selamat datang ke Zzrianz The Old Skool Otai aka Tue Bangker...





cheers cheers cheers



study

yusz@jbl

Posts : 113
Join date : 21/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Sat 24 Apr - 0:19

jauhnya berulang bro......kira mesti dah hustler ride zzr ni...setakat lap n cilok2 tuh kira senapas je eh bro.....but hati2 tika riding eh bro....

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by mat zzr on Sat 24 Apr - 22:53

7afad7 wrote:
mat zzr wrote:
jauh jugak tu nak commute hari hari pi kerja...berapa KM sehari?.
mmm..jauh jugak bro...pergi 81km + balik 81km = 162km sehari...hehehhe....ape nak buat bro..rejeki kat setiawangsa...family kat seremban....hehehehhe...harap2 sepanjang perjalanan selamat dan di lindungi Allah.....insyallah...amien... Very Happy

disebabkan kau baru pakai zzr250 aku nak beri TIPS sedikit pasal aku pun pernah pakai zzr250...sekarang ni naik skuter modenas elite saja...

Tips 1: selepas beli motor ni kau kena adjust teppet...
Tips 2 : spray rantai setiap minggu...pastu tegangkan rantai..
Tips 3 : Timing chain tensioner kau servis setiap 1000 km...tak susah buat benda ni.
Tips 4 : Kelajuan sesuai di hiway...120-140kmj.
Tips 5 : Jangan follow superbike.
Tips 6 : selalu check air radiator..check air spare tank.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Sun 25 Apr - 1:53

mat zzr wrote:
disebabkan kau baru pakai zzr250 aku nak beri TIPS sedikit pasal aku pun pernah pakai zzr250...sekarang ni naik skuter modenas elite saja...

Tips 1: selepas beli motor ni kau kena adjust teppet...
Tips 2 : spray rantai setiap minggu...pastu tegangkan rantai..
Tips 3 : Timing chain tensioner kau servis setiap 1000 km...tak susah buat benda ni.
Tips 4 : Kelajuan sesuai di hiway...120-140kmj.
Tips 5 : Jangan follow superbike.
Tips 6 : selalu check air radiator..check air spare tank.
Thanxs bro for tha tips,
Tips1: dah adjust dah oleh mekanik (puchong) kerana beliau telah menukar beberapa barangan dalaman enjin dan set kaburetor ke paling optimum.
tips2: belum sampai seminggu. moto tak leh start...tetapi saya akan ikut pesanan bro. seminggu sekali.(tapi hari2 saya spray, jalan jauh).
tips3: insyallah, tak susah eh? takut jugak nak buat.dalam DIY nye fail ada tunjuk kan?
tips4:masih dalam pantang lagi mekanik cakap. dia kata bawak 120kmj jer sekrang ni. after dah 2700km (lepas tukau minyak itam) leh lenjan atas 120kmj (sekrang nih geram jer tengok LC potong2 guwe).
tips5:kenapa?
tips6:ok, btol2...penting ni...

ribuan terima kasih kerana sharing.... cheers

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by hi-wayMAN on Mon 26 Apr - 11:43

7afad7 wrote:
hi-wayMAN wrote:
salam & slamat datang ke dunia zzrianz..... cheers
ada juge yang senasib dgn teman long distance riding tiap ari....apa pun safe journey bro... cheers
Insyallah bro..terima kasih....bro ride sesorang hari2 dari mana ke mana?

tg.malim-cheras....cheras-tg.malim.....180km/day...5 days a week...since july 2008.... clown

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by ManCaL on Mon 26 Apr - 16:42

ehihi..saya senasib dgn korang juga ..rwg-damansara-rwg kekdg rwg-putrajaya-rwg.. Shocked

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by mat zzr on Mon 26 Apr - 17:37

senasib jugak dgn aku....hari hari.....ampang-bukit jalil-ampang.... What a Face

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by ni_juan82 on Mon 26 Apr - 18:01

[quote="7afad7"]
mat zzr wrote:

tips5:kenapa?


ribuan terima kasih kerana sharing.... cheers

tips no 5 : ni jawapan nye cam nih ....kengkadang tu kite penat2 je dok mempollow geng2 superbike ni tapi diaorang tak terase pun macam di pollow...pastu dengan senang hati nye dier drop satu gear dan terus meninggalkan kite tanpa panduan lagi pastu...(ni ikut pengalaman individu)...hahhahaha

ni_juan82

Posts : 650
Join date : 20/03/2010
Age : 34
Location : PANTAI DALAM / WANGSA MAJU KL - MELAKA

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Mon 26 Apr - 18:30

long distance btol perjalanan tuan2 ye...so mmg berbaloi2 la ride zzr ni eh? tahan lasas eh?...
Bro juan: oic....tak pe la kan..nak buat guane....laju2 bahaya.....hheheheheh

7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by mat zzr on Mon 26 Apr - 21:13

[quote="ni_juan82"]
7afad7 wrote:
mat zzr wrote:

tips5:kenapa?


ribuan terima kasih kerana sharing.... cheers

tips no 5 : ni jawapan nye cam nih ....kengkadang tu kite penat2 je dok mempollow geng2 superbike ni tapi diaorang tak terase pun macam di pollow...pastu dengan senang hati nye dier drop satu gear dan terus meninggalkan kite tanpa panduan lagi pastu...(ni ikut pengalaman individu)...hahhahaha

jawapan nya ialah...superbike ride santai pada kelajuan 160kmj...pada depa...RPM cuma 5000...tapi kalau zzr250 folow 160kmj...RPM dah 15000....menten speed cam tu lama lama .....jahanam lah enjin jawabnya...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by mat zzr on Wed 28 Apr - 16:47

to 7afad7..ko post balik soalan kau kat sini...aku terdelete PM.

pasal starter motor tu...kau tak payah beli jaguh punya dulu....starter motor punya coil dgn magnet tu payah nak rosak....cuma carbon brush yg selalu kong...

kau beli dulu carbon brush...kat NKS sentul ada jual...beli gasket cover magneto sekali...cuma rm 16 saja...

kau bukak starter motor tu...baraikan semua...

bersihkan habuk dalam tu...

gantikan carbon brush....

kalau susah nak keluarkan starter motor tu...kau kena bukak cover enjin sebelah kiri...

sebelum bukak keluarkan minyak enjin...pastu kau ketuk perlahan lahan shaft starter motor tu sampai starter tu boleh dicabut...

kau refer balik lah kat gambar aku tu...sampai sekarang starter motor aku OK lepas tukar carbon brush...kedai pomen mmg dia nak tukar terus starter motor sebijik...senang dan menguntungkan...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by jimf on Wed 28 Apr - 17:23

bang mat zzr...

nk tambah soklan leh? kalu starter moto tu asyik nak "crank" aje non-stop, apa yg patut tukar? carbon brush ke relay?

harap jawab soklan saya dgn serius...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by 7afad7 on Wed 28 Apr - 17:42


7afad7

Posts : 58
Join date : 13/03/2010
Location : SeReMbAn

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam dari 7afad7

Post by Sponsored content Today at 9:06


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum