BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Page 1 of 17 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

View previous topic View next topic Go down

BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by jimf on Wed 31 Mar - 9:16

haa sambung la.....malas tul admin comel tu

sambung dari V17
[You must be registered and logged in to see this link.]

Notakaki : A1

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by UnoS on Wed 31 Mar - 9:26

Che Lan, muto den pun nak kono hantar pi bengkel gak... hari tu kes minyak leaking dah setel... ni plak radiator bocor.... den perasan bilo namapak air coolent hijau menitik masa parking... den rasa kono batu...

pastu masa balik dr opis... ade gak air coolant menitis keluar (tak ler byk sgt pun) dari tank spare... mungkin sebab pressure kat dalam radiator dah kurang dan byk wap air masuk ke spare tank sampai penuh... tapi meter temp tetap maintain kat 1/4 meter jer... tak sampai setengah pun...

So kawan2.. dr pengalam korang agak2 nak hantar ke bengkel moto ajo atau anto ke bengkel radiator kete suruh bedah dan kasi serbis semua isi perut radiator tu..... ( sebab dia org ade kepakaran utuk blazing balik radiator sebab welding tak sesuai utk parts sheet metal yg nipis2 ni...)

kalau antor bengkel moto senang keje skit tak yah aku sesusah buka radiator tu... kalau anto bengke moto rasanye dia welding balik aje tempat bocor tu...

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Wed 31 Mar - 9:34

hantar kedai radiator...mereka pakar...bukak rad tak susah sangat...bukak fairing yg leceh...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by farislan on Wed 31 Mar - 9:54

Tuan Unos..bg den yg x pandai langsung bab2 nak buko part2 moto ni..den akan hantar ke kedai motor sobab:-
1. Kedai moto akan buko radiator tu dan antar ke bengkel radiator utk dibaiki.
2. Dlm kes ni kiro 2 org pakar menjlnkan keje dlm bidang masing2
3. Kalu lepas repair tpi mslh yg sama berlaku atau ado laei kerosakan..mako kito bleh pegang kedai moto tu sobab dio yg akan bertanggung jawab atas segala pembaikian yg dibuat.
4. Kalu hantar bengkel radiotor dan pastu kito suruh kedai motot pasang balik , kito akan susah nak pertanggung jawabkan pado sesiapa kerana masing-masing akan menolak. Bengkel radiator akan kato dio buat botul ttpi org yg pasang x pandai dan kedai motot plak akan kato dio pasang botul tpi org yg repair radiator tu yg x pandai repair..

Itu sajo pandangan den yg x tahu apao bab2 teknikal motot ni..he..he..

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by azamreeves on Wed 31 Mar - 10:03

salam pagi dr gombak

azamreeves

Posts : 225
Join date : 20/01/2010
Location : UIA-JB-SG Besar

View user profile http://azamreeves.blog.com/

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Wed 31 Mar - 10:17

che lan...

Berapa RM kena tukar coil dgn rectfier?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by hi-wayMAN on Wed 31 Mar - 10:28

salam pagi bangkit dari selimut..........
............... Sleep Sleep Sleep ............ clown

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by farislan on Wed 31 Mar - 10:29

mat zzr wrote:che lan...

Berapa RM kena tukar coil dgn rectfier?

Tuan Manager..setakat ni den x telefon laei pomen tu sobab takut nak dengar brape RM yg den nak kono kluar..he..he..

P/S: Dulu maso den buat recoil kono RM 3 ratus ++. Recitifier RM 260..campur upah smua dekat RM 700 ++

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by kamalia on Wed 31 Mar - 10:41

hi-wayMAN wrote:salam pagi bangkit dari selimut..........
............... Sleep Sleep Sleep ............ clown

Ya Aiyuhal Mudatthir, Kum Faanzir..!!!

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by hi-wayMAN on Wed 31 Mar - 10:42

kamalia wrote:
hi-wayMAN wrote:salam pagi bangkit dari selimut..........
............... Sleep Sleep Sleep ............ clown

Ya Aiyuhal Mudatthir, Kum Faanzir..!!!

affraid affraid affraid

ayyyooooooo!!!!! kamalia...pepagi suda bikin aku kecut perut seh....

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Wed 31 Mar - 10:43

farislan wrote:
mat zzr wrote:che lan...

Berapa RM kena tukar coil dgn rectfier?

Tuan Manager..setakat ni den x telefon laei pomen tu sobab takut nak dengar brape RM yg den nak kono kluar..he..he..

P/S: Dulu maso den buat recoil kono RM 3 ratus ++. Recitifier RM 260..campur upah smua dekat RM 700 ++

Tuan Che Lan...

kalau pernah tukar rectifier,maknanya rectifier kemungkinan masih OK....cuma recoil saja yg tak berapa OK...jadi rectifier tu pakai balik lah...cuma coil saja ganti baru...tak perlu lah tukar rectifiersave bajet..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by bad43 on Wed 31 Mar - 11:02

Salam dari selimut (sebab MC rini) moto den ada leaking miyak itam dari head atas, rasanya kalau seal balik boleh kot.. kalau buat kat kedai berapa
RM, harap membantu.

bad43

Posts : 61
Join date : 28/01/2010
Age : 37
Location : KL - Putrajaya-Aloq setaq

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by kamalia on Wed 31 Mar - 11:30

bad43 wrote:Salam dari selimut (sebab MC rini) moto den ada leaking miyak itam dari head atas, rasanya kalau seal balik boleh kot.. kalau buat kat kedai berapa
RM, harap membantu.

abg Bad,
tukar gasket kot.
kes saya, salah satu bolt skru dah pecah.
saya pateri balik. buat kat meng keong.
kos dlm resit RM500++ termasuk upah tukar taming chain, ejas tefet, ejas steering cone repair double signal

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by bad43 on Wed 31 Mar - 11:43

kamalia wrote:
bad43 wrote:Salam dari selimut (sebab MC rini) moto den ada leaking miyak itam dari head atas, rasanya kalau seal balik boleh kot.. kalau buat kat kedai berapa
RM, harap membantu.

abg Bad,
tukar gasket kot.
kes saya, salah satu bolt skru dah pecah.
saya pateri balik. buat kat meng keong.
kos dlm resit RM500++ termasuk upah tukar taming chain, ejas tefet, ejas steering cone repair double signal



aduhhhh mahalnya.... leaking sikit je..tapi kalau tak buat lelama jadi kudis... emmmmmmmmmmmm..pening ni.. What a Face

bad43

Posts : 61
Join date : 28/01/2010
Age : 37
Location : KL - Putrajaya-Aloq setaq

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Wed 31 Mar - 12:00

aku pun nak kena tukar bearing cone....brek aje handle menggelepar...duit lagi lah tu...minggu lepas dah RM500 guna tukar clutch plate...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by kamalia on Wed 31 Mar - 13:09

bad43 wrote:aduhhhh mahalnya.... leaking sikit je..tapi kalau tak buat lelama jadi kudis... emmmmmmmmmmmm..pening ni.. What a Face

bad,
klu tukar gasket, satu set harga dlm seratus lebih je.
upah pasang, bergantung kepada kemahiran pomen (bermain kata)

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by farislan on Wed 31 Mar - 13:10

mat zzr wrote:aku pun nak kena tukar bearing cone....brek aje handle menggelepar...duit lagi lah tu...minggu lepas dah RM500 guna tukar clutch plate...

Tuan Manager...den pun ponah alami sintom camtu..handle jerking bilo brake...rupo2nyo diskbrake depan x cantik.. tukar 2 diskbrake pakai jenama racingboy kono custom..termasuk upah RM 360. Pastu trus ok..

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by UnoS on Wed 31 Mar - 13:28

asyik problem jooo.. jom pakai moto laichee plak.... dah tontu baru.... tapi kek heway ... buleh dapat dan maintain 140-160km/j ko?

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by bad43 on Wed 31 Mar - 13:35

ada sesapa pernah test ride KLX 150/250 tak? bg sikit review.

bad43

Posts : 61
Join date : 28/01/2010
Age : 37
Location : KL - Putrajaya-Aloq setaq

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Wed 31 Mar - 14:07

UnoS wrote:asyik problem jooo.. jom pakai moto laichee plak.... dah tontu baru.... tapi kek heway ... buleh dapat dan maintain 140-160km/j ko?

pakai motor SYM 200 lah..mcm ahlengkuas..sampai Mersing dah tu...barang pun boleh letak banyak bawah seat tu...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Wed 31 Mar - 14:09

farislan wrote:
mat zzr wrote:aku pun nak kena tukar bearing cone....brek aje handle menggelepar...duit lagi lah tu...minggu lepas dah RM500 guna tukar clutch plate...

Tuan Manager...den pun ponah alami sintom camtu..handle jerking bilo brake...rupo2nyo diskbrake depan x cantik.. tukar 2 diskbrake pakai jenama racingboy kono custom..termasuk upah RM 360. Pastu trus ok..

Tuan che lan buat kat pomen mana?....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by farislan on Wed 31 Mar - 14:53

Tuan Manager...Den buat diskbrake tu kat NKS...tpi nak custom diskbrake supayo bleh masuk ngam dgn rim makan maso lamo dr jam 2 ptg smpi 8 mlm.

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by furqaan on Wed 31 Mar - 14:53

Slow la ... macamana nak maju cengini ... Ammtantuya ... moh kite syok2 ride ataih perut ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by furqaan on Wed 31 Mar - 14:55

salam Tuan Lan ... bila nak mai penang ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Wed 31 Mar - 15:03

farislan wrote:Tuan Manager...Den buat diskbrake tu kat NKS...tpi nak custom diskbrake supayo bleh masuk ngam dgn rim makan maso lamo dr jam 2 ptg smpi 8 mlm.

aku try tukar bearing cone dulu...zzr250 aku pun alami masalah yg sama dulu....bila nak naik awana che lan?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by Sponsored content Today at 4:21


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 17 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum