Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Page 2 of 17 Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by jimf on Fri 10 Dec - 16:11

mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 16:14

jimf wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

ok

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kamalia on Fri 10 Dec - 16:15

ariff908 wrote:
kamalia wrote:[
ait..
tembak kat bahagian tolor nampak.
tak kasik chance langsung la arip ni..!!

cuba ko cek dia belen ke tak atau ade goyang2 tak?

ok

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by jimf on Fri 10 Dec - 16:18

tq

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 16:19

semalam aku mmg dah plan nak pegi amjal...tetapi ada masalah jarum tempreture naik lebih dari separuh... kipas tak on plak...aku ingat enjin overheat...

TETAPI..

bila aku switch off semua lampu...jarum tempreture kembali normal....aku rasa wayar ada short ni....

SO....tak berani nak ambil risiko..terus aku balik rumah...lampu motor off kan..

besok aku mmg ada rasa nak makan landak...tapi sebab aku nak kena check wiring...aku batalkan niat...nak make sure motor takde masalah masa ride penang...

balancing pun belum buat ni....

mampukah aku?...


sekian..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kudud on Fri 10 Dec - 16:27

kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by farislan on Fri 10 Dec - 16:28

jimf wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

Mat ZZR mmg ado niat camtu....
Jimf..moto den oookeeeeyyyyy...mampus le den pasni kalu dio meragam (apo boleh buat soklan perangkap)
Adat berbudi bahaso...Jimf...moto ekau ok kah?

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by nawza on Fri 10 Dec - 16:31

mat zzr wrote:semalam aku mmg dah plan nak pegi amjal...tetapi ada masalah jarum tempreture naik lebih dari separuh... kipas tak on plak...aku ingat enjin overheat...

TETAPI..

bila aku switch off semua lampu...jarum tempreture kembali normal....aku rasa wayar ada short ni....

SO....tak berani nak ambil risiko..terus aku balik rumah...lampu motor off kan..

besok aku mmg ada rasa nak makan landak...tapi sebab aku nak kena check wiring...aku batalkan niat...nak make sure motor takde masalah masa ride penang...

balancing pun belum buat ni....

mampukah aku?...


sekian..

sonang joo...mat zzr..! ekau pasang yg mano patut..dah siap ekau bwak poie kodai...welly ko...apo ko...pastu trus tukar ngan yg baru ..kompom lopeh nie x do problem laie.... x pun join ngan Zam Motor... Twisted Evil


~ aku rider pencen yg dah pencen....sajo nak moncolah...jgn mara den yooo matzzr Laughing

nawza

Posts : 1670
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pdg Temu - Alor Gajah, Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by ManCaL on Fri 10 Dec - 16:33

updated list setakat jam 4.30pm

ride makan landak.

tarikh : 11/12/2010 (sabtu)

rv : RnR sg buloh (kul 8.30 pagi)

list rider setakat ni,

1) adambikers
2) ejal
3) fairuz
4) JERman (tarik diri dipaksa kerja mcm babun esok pagi hantu betul..)
5) faizal - maybe..
6) nijuan
7) eddy G + wife


sapa2 nak follow jommm.. Wink[/color][/color]

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 16:39

kudud wrote:kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

senang jer pasang voltmeter tu...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 16:39

farislan wrote:
jimf wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

Mat ZZR mmg ado niat camtu....
Jimf..moto den oookeeeeyyyyy...mampus le den pasni kalu dio meragam (apo boleh buat soklan perangkap)
Adat berbudi bahaso...Jimf...moto ekau ok kah?

pakai SYM 250i aje lah che lan..tak sakit badan..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 16:40

nawza wrote:
mat zzr wrote:semalam aku mmg dah plan nak pegi amjal...tetapi ada masalah jarum tempreture naik lebih dari separuh... kipas tak on plak...aku ingat enjin overheat...

TETAPI..

bila aku switch off semua lampu...jarum tempreture kembali normal....aku rasa wayar ada short ni....

SO....tak berani nak ambil risiko..terus aku balik rumah...lampu motor off kan..

besok aku mmg ada rasa nak makan landak...tapi sebab aku nak kena check wiring...aku batalkan niat...nak make sure motor takde masalah masa ride penang...

balancing pun belum buat ni....

mampukah aku?...


sekian..

sonang joo...mat zzr..! ekau pasang yg mano patut..dah siap ekau bwak poie kodai...welly ko...apo ko...pastu trus tukar ngan yg baru ..kompom lopeh nie x do problem laie.... x pun join ngan Zam Motor... Twisted Evil


~ aku rider pencen yg dah pencen....sajo nak moncolah...jgn mara den yooo matzzr Laughing

tak marah pun...aku paham masalah ko...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by nawza on Fri 10 Dec - 16:41

mat zzr wrote:
farislan wrote:
jimf wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

Mat ZZR mmg ado niat camtu....
Jimf..moto den oookeeeeyyyyy...mampus le den pasni kalu dio meragam (apo boleh buat soklan perangkap)
Adat berbudi bahaso...Jimf...moto ekau ok kah?

pakai SYM 250i aje lah che lan..tak sakit badan..

apo laie..matzzr..ekau pun bleh pkai SYM250 tue...cuuu wooo...mcm awie..... Twisted Evil

nawza

Posts : 1670
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pdg Temu - Alor Gajah, Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kamalia on Fri 10 Dec - 16:46

jimf wrote:tq

baek!!

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 16:49

nawza wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:
jimf wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

Mat ZZR mmg ado niat camtu....
Jimf..moto den oookeeeeyyyyy...mampus le den pasni kalu dio meragam (apo boleh buat soklan perangkap)
Adat berbudi bahaso...Jimf...moto ekau ok kah?

pakai SYM 250i aje lah che lan..tak sakit badan..

apo laie..matzzr..ekau pun bleh pkai SYM250 tue...cuuu wooo...mcm awie..... Twisted Evil

aku dah ada skuter elite...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kudud on Fri 10 Dec - 16:53

mat zzr wrote:
kudud wrote:kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

senang jer pasang voltmeter tu...

blh bg skit info nak x DIY mende ni,memandangkn den ni pkai muto gheput, bateri sering menjadi permasalahan..meter tu mmg utk bateri ke cane yer,huhu..kalo jumpa kat amjal smlm xde la susah2 sy nak tanye kat sini.. kciwa laa..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 16:57

kudud wrote:
mat zzr wrote:
kudud wrote:kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

senang jer pasang voltmeter tu...

blh bg skit info nak x DIY mende ni,memandangkn den ni pkai muto gheput, bateri sering menjadi permasalahan..meter tu mmg utk bateri ke cane yer,huhu..kalo jumpa kat amjal smlm xde la susah2 sy nak tanye kat sini.. kciwa laa..

wayar merah ko sambung dari lampu meter...wayar hitam ko ground ke chasis....sonang kan...kalau motor terbakar ko tolak masuk parit...sonang jugak kan..wayar biru ko abaikan sebab itu utk kereta...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by jimf on Fri 10 Dec - 16:59

matzzr... maso poi kopok lekor ride pun ada masalah wiring kan?
ingat tak.. smpi xleh start moto.. problem tu dh solve ke? adakah ni prob wiring yg samo?

chelan.. eden dah "skip" posting ekau.. tp pasal nk berbudi bahaso eden tolong jawab gak la..

maaf ye chelan.. eden tk dapat jawap soklan ekau psl eden dah skip posting ekau..

wassallam
eden yg tak comel

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by ManCaL on Fri 10 Dec - 16:59

kudud wrote:
mat zzr wrote:
kudud wrote:kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

senang jer pasang voltmeter tu...

blh bg skit info nak x DIY mende ni,memandangkn den ni pkai muto gheput, bateri sering menjadi permasalahan..meter tu mmg utk bateri ke cane yer,huhu..kalo jumpa kat amjal smlm xde la susah2 sy nak tanye kat sini.. kciwa laa..

abe matzzr kebetulan tadi aku jenjln kat kedai jual brg hadwre ada lr aku ternmpk satu volt test meter tuk battery..cuma msalah dia benda tu keta punya yg ada soket tuk plug in kat tmp api rokok tu kLU kita ubahsuai jdkan buh smbung wayar conek kat batery bole x sbb moto kita mana ada pakai sket api rokok tu tuk kasi on kan..
faham ke apa yg aku ckp kn ni

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by fie on Fri 10 Dec - 17:02

ariff908 wrote:
fie wrote:ride landak jadi ke?..
arip jom join...

esok aku kena keje la bro..bos nak g obersea...tu yg dia buat kerahan tenaga suh aku dtg opis ngan ikut dia tgk site...mlm ni ko g TTS tak fie?ke kena tgk movie..Razz
heheh xpe la...bonus 24bln...keje lebih sikit xpe...mlm nie klu jd p tts aku msg ko k...

fie

Posts : 1178
Join date : 20/01/2010
Age : 26
Location : hulu langat - kuala lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 17:02

jimf wrote:matzzr... maso poi kopok lekor ride pun ada masalah wiring kan?
ingat tak.. smpi xleh start moto.. problem tu dh solve ke? adakah ni prob wiring yg samo?

chelan.. eden dah "skip" posting ekau.. tp pasal nk berbudi bahaso eden tolong jawab gak la..

maaf ye chelan.. eden tk dapat jawap soklan ekau psl eden dah skip posting ekau..

wassallam
eden yg tak comel

yg masalah wiring kopok leko ride dah setel...itu sebab wiring utk gear neutral dah reput....so walaupun aku dah free kan gear...motor masih ingat dlm keadaan gear 1...so mmg tak leh start....wiring tu aku dah tukar pakai wire seterika aku yg rosak...nak beli tak mampu..


problem sekarang plak...aku suspek thermostat sensor wire dah short ke mana mana bahagian besi motor...besok aku kena buka fairing lah...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 17:06

ManCAL wrote:
kudud wrote:
mat zzr wrote:
kudud wrote:kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

senang jer pasang voltmeter tu...

blh bg skit info nak x DIY mende ni,memandangkn den ni pkai muto gheput, bateri sering menjadi permasalahan..meter tu mmg utk bateri ke cane yer,huhu..kalo jumpa kat amjal smlm xde la susah2 sy nak tanye kat sini.. kciwa laa..

abe matzzr kebetulan tadi aku jenjln kat kedai jual brg hadwre ada lr aku ternmpk satu volt test meter tuk battery..cuma msalah dia benda tu keta punya yg ada soket tuk plug in kat tmp api rokok tu kLU kita ubahsuai jdkan buh smbung wayar conek kat batery bole x sbb moto kita mana ada pakai sket api rokok tu tuk kasi on kan..
faham ke apa yg aku ckp kn ni

mcm biasa lah...mmg aku tak paham apa ko cakap...cuma berapa harga voltmeter tu?...yg aku beli ni cuma rm50...pastu buat wiring saja...tak yah modified..kalau voltmeter yg guna soket rokok...ko kena modified lah...mcm biasa...

voltmeter ni berguna utk tahu samada bateri ada masuk current atau tidak masa ride...kalau sentiasa under 11.0 v...maknanya tak charging..kemungkinan coil bermasalah atau rectifier ada problem...


aku jugak ada bateri charger kat rumah...boleh charge bateri keta dan motor...dgn charger ni kita boleh tahu kesihatan bateri...sama ada bateri boleh menyimpan cas dgn baik atau tidak...bateri ni bateri lama...dlm tgn aku dah setahun...pada owner lama tak tahu lah...aku cas sebulan sekali...hasilnya bateri aku masih sihat sebab tak perlu bergantung 100% pada sistem pengecas motor...


Last edited by mat zzr on Fri 10 Dec - 17:14; edited 1 time in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kamalia on Fri 10 Dec - 17:07

jimf wrote:matzzr... maso poi kopok lekor ride pun ada masalah wiring kan?
ingat tak.. smpi xleh start moto.. problem tu dh solve ke? adakah ni prob wiring yg samo?

chelan.. eden dah "skip" posting ekau.. tp pasal nk berbudi bahaso eden tolong jawab gak la..

maaf ye chelan.. eden tk dapat jawap soklan ekau psl eden dah skip posting ekau..

wassallam
eden yg tak comel


eeeii geli ony..
nyampah harrgghhh ptuih!!

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kudud on Fri 10 Dec - 17:07

mat zzr wrote:
kudud wrote:
mat zzr wrote:
kudud wrote:kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

senang jer pasang voltmeter tu...

blh bg skit info nak x DIY mende ni,memandangkn den ni pkai muto gheput, bateri sering menjadi permasalahan..meter tu mmg utk bateri ke cane yer,huhu..kalo jumpa kat amjal smlm xde la susah2 sy nak tanye kat sini.. kciwa laa..

wayar merah ko sambung dari lampu meter...wayar hitam ko ground ke chasis....sonang kan...kalau motor terbakar ko tolak masuk parit...sonang jugak kan..wayar biru ko abaikan sebab itu utk kereta...

isk,walopun x brp paham, nak tanya lg, meter tu nak pggil ape ye, kalo g kedai nak minta cana?hihi-connection tu cam senang jaa..

*manJER, xpaham lah!! Razz bkn muto ko da ade ke meter tu manJER?

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by ManCaL on Fri 10 Dec - 17:15

matzzr:
mcm biasa lah...mmg aku tak paham apa ko cakap...cuma berapa harga voltmeter tu?...yg aku beli ni cuma rm50...pastu buat wiring saja...tak yah modified..kalau voltmeter yg guna soket rokok...ko kena modified lah...mcm biasa...

voltmeter ni berguna utk tahu samada bateri ada masuk current atau tidak masa ride...kalau sentiasa under 11.0 v...maknanya tak charging..kemungkinan coil bermasalah atau rectifier ada problem...

rega dia baru 15inggit no. digital celer merah lagi..lip lap je..eheheh fungsi dia mcm yg ko ckp tu lr..tuk nengok volt meter ok ke x time jln n benti

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by Sponsored content Today at 20:15


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 17 Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum