Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Page 3 of 17 Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 17  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 17:17

kudud wrote:
mat zzr wrote:
kudud wrote:
mat zzr wrote:
kudud wrote:kesian.. Razz

better wat pape yg ptut dulu..eh, nak psg volt meter senang x abg.awie?btul ke volt meter namanya, meter digital yg tunjukkan setakat mna power bateri yg ader tu..

senang jer pasang voltmeter tu...

blh bg skit info nak x DIY mende ni,memandangkn den ni pkai muto gheput, bateri sering menjadi permasalahan..meter tu mmg utk bateri ke cane yer,huhu..kalo jumpa kat amjal smlm xde la susah2 sy nak tanye kat sini.. kciwa laa..

wayar merah ko sambung dari lampu meter...wayar hitam ko ground ke chasis....sonang kan...kalau motor terbakar ko tolak masuk parit...sonang jugak kan..wayar biru ko abaikan sebab itu utk kereta...

isk,walopun x brp paham, nak tanya lg, meter tu nak pggil ape ye, kalo g kedai nak minta cana?hihi-connection tu cam senang jaa..

*manJER, xpaham lah!! Razz bkn muto ko da ade ke meter tu manJER?

nama nya ialah voltmeter indicator...bukan multimeter....ko cakap lah untuk pasang kat motor...ko PM jefnoka dia ada no tel penjual voltmeter...jeff pun ada beli 2 bijik...sebab dia ada masalah bateri cepat kong dulu pada motor kacuk dia...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 17:20

ManCAL wrote:matzzr:
mcm biasa lah...mmg aku tak paham apa ko cakap...cuma berapa harga voltmeter tu?...yg aku beli ni cuma rm50...pastu buat wiring saja...tak yah modified..kalau voltmeter yg guna soket rokok...ko kena modified lah...mcm biasa...

voltmeter ni berguna utk tahu samada bateri ada masuk current atau tidak masa ride...kalau sentiasa under 11.0 v...maknanya tak charging..kemungkinan coil bermasalah atau rectifier ada problem...

rega dia baru 15inggit no. digital celer merah lagi..lip lap je..eheheh fungsi dia mcm yg ko ckp tu lr..tuk nengok volt meter ok ke x time jln n benti

kalau 15 ringgit murah lah...cuma aku yakin voltmeter tu digunakan dlm kabin kereta...jadi ia tidak water resistance...yg aku beli ni ada ciri water resistance...so kalau kau nak pakai jugak..kau taruk lah silikon pada housing nya.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by jimf on Fri 10 Dec - 17:20

kamal... aku ada voltmeter tu...
kalu rajin mlm kang aku bawa gi tts..
leh laa diaorg ramai2 test sapa punya karan paling kuat

(kompom mat karan menang)

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 17:23

jimf wrote:kamal... aku ada voltmeter tu...
kalu rajin mlm kang aku bawa gi tts..
leh laa diaorg ramai2 test sapa punya karan paling kuat

(kompom mat karan menang)

mat karan tu ada kaitan dgn mat zzr ke?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 17:24

mat zzr wrote:
jimf wrote:kamal... aku ada voltmeter tu...
kalu rajin mlm kang aku bawa gi tts..
leh laa diaorg ramai2 test sapa punya karan paling kuat

(kompom mat karan menang)

mat karan tu ada kaitan dgn mat zzr ke?

tak!

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by ManCaL on Fri 10 Dec - 17:24

kudud wrote:
*manJER, xpaham lah!! bkn muto ko da ade ke meter tu manJER?

tu lain dud tu meter tuk run sistem turbo chager ehehehe

matzzr : ok aku ingat nk try beli lah kasi modo sikit kalu berjaya aku rekemen pada korang kasi tape silikon baiakkk punya xbagi aoyor masuk

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kudud on Fri 10 Dec - 17:28

mat zzr wrote:

aku jugak ada bateri charger kat rumah...boleh charge bateri keta dan motor...dgn charger ni kita boleh tahu kesihatan bateri...sama ada bateri boleh menyimpan cas dgn baik atau tidak...bateri ni bateri lama...dlm tgn aku dah setahun...pada owner lama tak tahu lah...aku cas sebulan sekali...hasilnya bateri aku masih sihat sebab tak perlu bergantung 100% pada sistem pengecas motor...

bateri jenis kering(pkai asid kan), jenis ni blh cas2 ker?bkn sekali kong teros campak msuk parit ea? lg 1,wayer merah yg sambung kat lampu meter-agak musykil dsini,meter ade 1point lampu je ea?maaf la,buta bab2 teknikalan ni..
*aku pun ade charger bateri kat umah gak-saja nak bitau Very Happy

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by ManCaL on Fri 10 Dec - 17:30

nak balek menempek la.. bye...hati2 menunggang

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by ni_juan82 on Fri 10 Dec - 17:32

ManCAL wrote:kudud wrote:
*manJER, xpaham lah!! bkn muto ko da ade ke meter tu manJER?

tu lain dud tu meter tuk run sistem turbo chager ehehehe

matzzr : ok aku ingat nk try beli lah kasi modo sikit kalu berjaya aku rekemen pada korang kasi tape silikon baiakkk punya xbagi aoyor masuk

Man...ko jgn pakai silikon yg biase pompuan mat saleh tu pakai tau...sbb kalo silikon tu mmg tak water resistant...die act sbg water containment...huhuhuhu...kang ade yg tak leh nak pulas throttle dah asik nak main silikon kat volt meter..huhuhu...

ni_juan82

Posts : 650
Join date : 20/03/2010
Age : 34
Location : PANTAI DALAM / WANGSA MAJU KL - MELAKA

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kudud on Fri 10 Dec - 17:35

haha,mmg pakar silikon la lu ni bro lol!

balik jom!! selamat pulang kepangkuan memasing kengkawan, hati2 menunggang yer, jgn nakal2..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kamalia on Fri 10 Dec - 17:36

mat zzr wrote:
mat zzr wrote:
jimf wrote:kamal... aku ada voltmeter tu...
kalu rajin mlm kang aku bawa gi tts..
leh laa diaorg ramai2 test sapa punya karan paling kuat

(kompom mat karan menang)

mat karan tu ada kaitan dgn mat zzr ke?

tak!

ok

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by jimf on Fri 10 Dec - 17:56

naik biul kepala den baco posting ilmiah ni...
mata pun naik juling tgk kaler merah, putih, hitam silih berganti....drunken

bila laa nk comel ni..

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by jimf on Fri 10 Dec - 17:56

kamalia wrote:
mat zzr wrote:
tak!

ok

tq

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by Bongxz on Fri 10 Dec - 18:01

hai....

Bongxz

Posts : 1286
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by jimf on Fri 10 Dec - 18:16

fie... gi tts mlm ni?

(menccari teman....ada geng sekpg taknk kawan teman lak)

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by kamalia on Fri 10 Dec - 18:42

ya

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by eddy_Gpang on Fri 10 Dec - 18:47

tumpang tanya... ride landak esok jadi ke? boleh saya tahu siapa yang pergi? berkumpul dimana, pukul berapa?

yang comel

eddy_Gpang

Posts : 380
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by farislan on Fri 10 Dec - 19:11

mat zzr wrote:
farislan wrote:
jimf wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

Mat ZZR mmg ado niat camtu....
Jimf..moto den oookeeeeyyyyy...mampus le den pasni kalu dio meragam (apo boleh buat soklan perangkap)
Adat berbudi bahaso...Jimf...moto ekau ok kah?

pakai SYM 250i aje lah che lan..tak sakit badan..

Mat ZZR...mmg den pun ado niat camtu gak tpi den pun dah ado skuter elegan...

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by farislan on Fri 10 Dec - 19:19

jimf wrote:matzzr... maso poi kopok lekor ride pun ada masalah wiring kan?
ingat tak.. smpi xleh start moto.. problem tu dh solve ke? adakah ni prob wiring yg samo?

chelan.. eden dah "skip" posting ekau.. tp pasal nk berbudi bahaso eden tolong jawab gak la..

maaf ye chelan.. eden tk dapat jawap soklan ekau psl eden dah skip posting ekau..

wassallam
eden yg tak comel

YB Jimf...mentang2 le den ni dah jadi rider nak pencen..smpi hati ekau skip den punyo posting..
Tapi x apo den x ambil hati dan den totap amek berat ttg ekau...terutamonyo moto DK...sekali lg dgn ati yg iklas den bertanyo...moto ekau ok ka?...kalu ekau x jwp..den beranggapan yg ekau dah jwp moto ekau ok...he..he.. bolehkan..kan..kan.kan...

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by Guest on Fri 10 Dec - 19:35

A''aaa la Jimf, sombong betul ko skrg ni yer... kecik hati Ciklan.. dia tanya soklan simple jer....itupun ko tak sudi nak jawab....

Ni aku tanyakan sekali lagi... "moto ko ok ke tidak".....klu jawab OK.. soklan setrusnyer.. mlm ni acara menolak DK berganti-ganti pukul berape? Senang den nak gek ready...kekekekekekekeke

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by Bongxz on Fri 10 Dec - 20:16

Cis, caboi btol molot..........

Bongxz

Posts : 1286
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 21:03

farislan wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:
jimf wrote:
mat zzr wrote:
farislan wrote:Salam smua....rider nak pencen tumpang lalu...

motor zzr5 nak jual ke che lan..?

moto chelan ok kaa?

Mat ZZR mmg ado niat camtu....
Jimf..moto den oookeeeeyyyyy...mampus le den pasni kalu dio meragam (apo boleh buat soklan perangkap)
Adat berbudi bahaso...Jimf...moto ekau ok kah?

pakai SYM 250i aje lah che lan..tak sakit badan..

Mat ZZR...mmg den pun ado niat camtu gak tpi den pun dah ado skuter elegan...

SYM250i lebih bergaya dan bertenaga lah che lan...jika banding dgn elegen...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by farislan on Fri 10 Dec - 21:16

ZAM@GHIMEH wrote:A''aaa la Jimf, sombong betul ko skrg ni yer... kecik hati Ciklan.. dia tanya soklan simple jer....itupun ko tak sudi nak jawab....

Ni aku tanyakan sekali lagi... "moto ko ok ke tidak".....klu jawab
OK.. soklan setrusnyer.. mlm ni acara menolak DK berganti-ganti pukul berape? Senang den nak gek ready...kekekekekekekeke
TQ Ghimeh sbb memahami keiklasan hati den. Tanya Jimf dio x nak jwp.,jadi den tanyo ekau le..moto ok ka? X kan ekau pon sombong gak cam Jimf

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by farislan on Fri 10 Dec - 21:24

Mat ZZR..botul gak tu..tpi den kono tunggu moto den terjual le..

farislan

Posts : 722
Join date : 05/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by syd on Fri 10 Dec - 21:26

(apa ayat power aku nak bagi kat Si Jimf mlm ni, supaya dia rasa cam John Travolta?)

syd

Posts : 1409
Join date : 29/04/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 58 - Short Ride Hujung Tahun..(10/12/10)

Post by Sponsored content Today at 20:35


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 17 Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 17  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum