Handle Wobbling & Small Jerking

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Handle Wobbling & Small Jerking

Post by miehensem on Wed 1 Dec - 2:09

salam guy..

aku nak tanya.. moto aku ni kalo bwk below 180kmj.. takde la goyang sangat.. tp lepas drpd kelajuan tu.. aku rasa mcm ada membuai la.. mcm tak betul2 fit je aku punya handle..

aku dah serbis fork.. pakai fork oil motul.. so seal2 semua dah tukar.. then tayar depan pun dah tukar baru..

ada benda lain tak yg aku kena inspect/check lagi..


satu lagi.. aku perasan.. bila cecah 160kmj.. bila aku pulas throttle utk ke 180kmj.. rasa mcm kosong sekejap.. pulas lagi sikit.. terus shoot p 200kmj.. drpd 160-180kmj tu.. mcm kosong je throttle..

maksudnya.. time aku bwk 160kmj.. aku pulas sikit nak ke 180kmj.. tp moto tak respon kat throttle aku... then aku pulas sikit lagi.. terus dia naik drpd 160kmj cepat je 180kmj.. then kalo aku menten 180kmj.. dia akan rasa mcm sekejap tarik.. lepas tu rasa kena lepas.. pastu dok sat dia tarik lagi.. pastu lepas.. selang satu saat ... sepanjang jalan la kalo menten rpm tu.. kalo tak silap aku rpm dlm 6-7k rpm..

aku suspek karburetor la.. sebab kalo ram kosong pun.. dgr bunyi pun mcm tak ditune dengan betul..

aku dok tunggu masa nak p pro cycle bm tu.. nanti kalo dah selesai masalah aku.. aku update kat sini.

miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by mat zzr on Wed 1 Dec - 10:17

try ketatkan tengkok handle dulu...aku punya ada wobling jugak...now dah ok sikit...

boleh ke aku jawab ni...aku tak pakai zzr1100 pun...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by furqaan on Wed 1 Dec - 12:54

tunggu laa Adik kecik jawab ....

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by jimf on Wed 1 Dec - 15:58

membuai tu...selalu nya:-
1. tayar - ni ko dah tukar
2. fork - ko dah serbis
3. sterring cone - ni lum kan.. cuba nengok..

maaf, masih cuba membantu walaupun pakai expai aje...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by miehensem on Wed 1 Dec - 15:59

oo steering cone belum lagi.. selalunya steering cone ni camna rosaknya??


miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by jimf on Wed 1 Dec - 16:04

miehensem wrote:oo steering cone belum lagi.. selalunya steering cone ni camna rosaknya??


mm camne ek...
selalu "bebola" dlm tu dah pecah.. atau hilang.. atau kering (xde grease)..
jadi bebola tu tak ikut "pusing" bila kita pusing handle..
jadi mcm2 sekat2..membuat kan rasa tayar depan membuai...

rasanya camtu la bang...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by mat zzr on Wed 1 Dec - 16:06

try ketatkan dulu tengkok handel....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by kudud on Wed 1 Dec - 16:14

bearing kat tengkuk handle tu ade kemungkinan x? Very Happy maaf la mencelah..
atau oleh kerna muto agak ketuaan, kena pkai damper kot? scratch

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by ManCaL on Wed 1 Dec - 16:25

abg bosar...abg bosarrrrr sila jawab... Razz

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by adambikers on Wed 1 Dec - 18:19

bearing tayar @ steering cone.. yg lain dah buat tu..

errrr... aku rasa laaa...

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by miehensem on Fri 3 Dec - 2:05

bearing tayar tu aku dah check hari tu.. mcm cun lagi.. goyang2 tayar ketat elok je..

maybe steering cone tu la.. aku pun taktau dok tang mana steering cone tu..

miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by jimf on Fri 3 Dec - 17:44

part yg ni kot bro...
teman pun x pandai bab teknikal ni...teka aje...


________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by miehensem on Sat 4 Dec - 1:06

ha betoi tu.. menurut pomen aku sembang tadi.. kalo tukar baru dlm rm2-3 ratus jugak la..

selalunya depa serbis je.. sebab pomen cakap susah nak rosak.

miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by miehensem on Tue 7 Dec - 3:22

update.. !!

aku tak buat apa lagi ngan steering cone tu.. tp aku baru dpt pengalaman pasai satu benda..

rupa2nya.. baru ku tahu.. kalo tayar belakang kurang angin.. dia akan effect handling pada handle..

sebab dlm 2 hari ni.. aku perasan mcm handle aku tu berat je.. kalo nak korner kiri atau kanan.. handle akan oversteer.. kalo konar kanan.. tangan kiri aku pulak kena tarik tak bg terlalu ke kanan.. mcm tu jugak kalo konar kiri..

sebelum tu.. aku cek fork la.. kot2 seal tu bocor lagi.. aku lap guna tisu.. bersih aje.. pastu aku terpandang tayar belakang.. kempis semacam je.. aku tekan guna tgn.. mcm angin dah takde ni..

so aku naik pelan2 pegi kedai pomen.. lebih kurang dlm 20meter drpd rumah aku.. then cek rupanya ada paku.. dan mmg angin keluar kat situ.

so bila dah tampung. isi angin balik.. walla.. handling jadi seperti normal balik.. takde masalah..

lawak la jugak.. maybe org lain dah lama tahu.. tp aku baru je tahu hari ni.

miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Adik Kecil on Wed 8 Dec - 15:40

haaaaa....dah agak dah ada paku..... Razz

yang pulas rasa kosong tu masa rpm tu memang ciri ciri zx11 yang kurang baik...kalau tgk curve power dia akan mendatar sket kat rpm tu.....tapi selalunya kat rpm 4000 dalam kelajuan 80-100kmj gear 6....tapi selalunya tak rasa sgt....selalunya kalau dah lebih 120kmj, pulas jer dia terbang lah tak kira gear brapa...

1.cara atasinya kena tune semula karburater, check penapis udara, plug dah brapa lama tak tukar? (pi pro cycle)

2.tambah performance part sperti dynojet (rm500) stage 1, knn / bmc @performance air filter (rm300 kalau beli kat ebay)

3.full system ekzos (rm5000 tatau ada lagi ke idak)

zaini TM cakap dia buat semua diatas....semua masalah dapat diatasi....(sebenarnya tune pun dah cukup).....

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Adik Kecil on Wed 8 Dec - 15:42

kalau yang sat tarik sat lepas tu.....kena check segala carb, plug, cable plug.....bawak pi pro cycle selesai masalah

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Adik Kecil on Wed 8 Dec - 15:46

miehensem wrote:ha betoi tu.. menurut pomen aku sembang tadi.. kalo tukar baru dlm rm2-3 ratus jugak la..

selalunya depa serbis je.. sebab pomen cakap susah nak rosak.

.....mmg la susah nak rosak tapi kalau dah rosak kena tukar...tapi make sure benar benar rosak..

perlu diingat zzr1100 adalah moto yang sgt laju......semua musti tip top baru naik...kalau tidak mungkin boleh bawak bencana..walaupun kita tak bawak pada kelajuan tinggi, dia punya pick up (tarik) pun beban dah tinggi pada moto tersebut....

zaini TM yg ckp lah...

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by mat zzr on Wed 8 Dec - 15:47

Adik Kecil wrote:haaaaa....dah agak dah ada paku..... Razz

yang pulas rasa kosong tu masa rpm tu memang ciri ciri zx11 yang kurang baik...kalau tgk curve power dia akan mendatar sket kat rpm tu.....tapi selalunya kat rpm 4000 dalam kelajuan 80-100kmj gear 6....tapi selalunya tak rasa sgt....selalunya kalau dah lebih 120kmj, pulas jer dia terbang lah tak kira gear brapa...

1.cara atasinya kena tune semula karburater, check penapis udara, plug dah brapa lama tak tukar? (pi pro cycle)

2.tambah performance part sperti dynojet (rm500) stage 1, knn / bmc @performance air filter (rm300 kalau beli kat ebay)

3.full system ekzos (rm5000 tatau ada lagi ke idak)

zaini TM cakap dia buat semua diatas....semua masalah dapat diatasi....(sebenarnya tune pun dah cukup).....

zaini TM punya motor baru GT14 dah keluar ke?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Adik Kecil on Wed 8 Dec - 15:49

mat zzr wrote:
Adik Kecil wrote:haaaaa....dah agak dah ada paku..... Razz

yang pulas rasa kosong tu masa rpm tu memang ciri ciri zx11 yang kurang baik...kalau tgk curve power dia akan mendatar sket kat rpm tu.....tapi selalunya kat rpm 4000 dalam kelajuan 80-100kmj gear 6....tapi selalunya tak rasa sgt....selalunya kalau dah lebih 120kmj, pulas jer dia terbang lah tak kira gear brapa...

1.cara atasinya kena tune semula karburater, check penapis udara, plug dah brapa lama tak tukar? (pi pro cycle)

2.tambah performance part sperti dynojet (rm500) stage 1, knn / bmc @performance air filter (rm300 kalau beli kat ebay)

3.full system ekzos (rm5000 tatau ada lagi ke idak)

zaini TM cakap dia buat semua diatas....semua masalah dapat diatasi....(sebenarnya tune pun dah cukup).....

zaini TM punya motor baru GT14 dah keluar ke?


patutla rasa nak nangis sama lebat mcm hujan ni...ada orang petnah rupanya

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by ManCaL on Thu 9 Dec - 0:01

tur..dia...abg bosar dh jwp sempoi.......

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by miehensem on Thu 9 Dec - 2:23

Adik Kecil wrote:haaaaa....dah agak dah ada paku..... Razz

yang pulas rasa kosong tu masa rpm tu memang ciri ciri zx11 yang kurang baik...kalau tgk curve power dia akan mendatar sket kat rpm tu.....tapi selalunya kat rpm 4000 dalam kelajuan 80-100kmj gear 6....tapi selalunya tak rasa sgt....selalunya kalau dah lebih 120kmj, pulas jer dia terbang lah tak kira gear brapa...

1.cara atasinya kena tune semula karburater, check penapis udara, plug dah brapa lama tak tukar? (pi pro cycle)

2.tambah performance part sperti dynojet (rm500) stage 1, knn / bmc @performance air filter (rm300 kalau beli kat ebay)

3.full system ekzos (rm5000 tatau ada lagi ke idak)

zaini TM cakap dia buat semua diatas....semua masalah dapat diatasi....(sebenarnya tune pun dah cukup).....


thanks byk AK...

karburetor dlm proses nak serbis dan retune.. plug aku dah tukaq satu set minggu lepas... air filter mmg knn.. cuma kena cuci la kot...

yg lain masuk dynojet ngan exhaust sistem aku rasa mcm tak perlu.. mcm AK ckp tadi.. tune pun dah cukup..

nak tanya.. pro cycle tu kalo serbis carb lama tak?? astu hari boleh siap dak?/

miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Adik Kecil on Thu 9 Dec - 10:35

ManCAL wrote:tur..dia...abg bosar dh jwp sempoi.......

abg bosar ni mcm biskut incik man ....kejap ada kejap takder....kalau dia tak ajak poie amjal maknanya dia takderlah tu...

opsss...tlg jawab bagi pihak abg bosar..

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by mat zzr on Thu 9 Dec - 10:40

Zaini TM pakai motor apa plak sekarang wahai adik kecil?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Adik Kecil on Thu 9 Dec - 10:53

ya incik miehensem...

yang dynojet tu gatai tgn nak tukar...full system owner lama dah boh kat situ...

kat procycle tgklah kalau ada byk moto dia suruh tinggai...kalau takdak moto dia buat terus....selalunya tune carb dia suruh tinggai pasal keja makan masa...nak kena test bukak test bukak dan test dan bukak....kalau pi awai pagi dan dia takdak moto mungkin bloeh tunggu siap cepat...


dia takkan buat keja cincai ...dah 15 tahun zaini TM pegi kat dia.....lagi satu pi bgtau ja apa masalahnya....jgn ajar dia apa nak buat....nanti dia tak mau buat....

kalau nak modify kasi laju lagi...cuma dekat orang orang tertentu ja dia mau buat

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Adik Kecil on Thu 9 Dec - 10:54

mat zzr wrote:Zaini TM pakai motor apa plak sekarang wahai adik kecil?


Zaini TM pakai moto rgv 125 jer abng mat...kalu nak tgk potang ni marilah amjallllll....

Adik Kecil

Posts : 1271
Join date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Handle Wobbling & Small Jerking

Post by Sponsored content Today at 14:02


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum