Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Page 14 of 16 Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by ZAM@GHIMEHV on Sun 29 May - 21:22

Gay ghopenyer adik ajis nih....anak ikan bang long.....kekeke

ZAM@GHIMEHV

Posts : 2458
Join date : 25/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by ManCaL on Sun 29 May - 21:36

Salam...semua

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by Amm on Sun 29 May - 23:52

salam satu jumaat.........satu minggu cuti...ye..ye...

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by faizal_bulat on Mon 30 May - 2:50

salam pagi...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by faizal_bulat on Mon 30 May - 7:06

dh subuh gajah ni... bangung wei ke laut...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by Vistana1 on Mon 30 May - 8:44

Salam Semua....

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by kamalia on Mon 30 May - 9:07

selamat pagi belia malaysia ..

cheers

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by Vistana1 on Mon 30 May - 9:08

Salam Semua...

Sabtu lepas kereta Kembara bini aku bergurau kasar. Engine mati, sebab air radiator habis. Cap radiator bocor. Lepas sejuk aku masukkan balik air. Aku on engine and then air dalam radiator memancut 2 keluar. Sah engine aku dah kena dah...

Lepas congak2 dan telek2...aku cadang nak hantar repair. Tapi malam tadi dapat mimpi...Nak minta nasihat kawan2.

1) Tukar engine
Boleh nasihat engine apa dan berapa anggaran kos engine dan kos tukar
Gear box kena tukar..
Approval JPJ sukar ke? Aku dengar tak macam dulu, kena dapatkan approval dulu then baru tukar...
Puspakom kena check balik???

2) Overhaul balik engine. Valve bengkok...
Berapa kos repair ni??

Untuk makluman dan rasanya semua tahu minyak consumption utk kembara ni tinggi. Aku kalau dapat tukar engine 1.6. .
Tapi kalau dapat engine DVVT pun ok jugak....

Terima kasih

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by eddy_Gpang on Mon 30 May - 9:46

Takziah vistana...
bunyinye macam tukar enjin dgn overhaul lebih kurang jek harganya.
dapat enjin avanza 1.5 pun ok gak kot?

eddy_Gpang

Posts : 380
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by jimf on Mon 30 May - 9:52

faizal_bulat wrote:dh subuh gajah ni... bangung wei ke laut...

posto dah balas...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by mat zzr on Mon 30 May - 9:55

Vistana1 wrote:Salam Semua...

Sabtu lepas kereta Kembara bini aku bergurau kasar. Engine mati, sebab air radiator habis. Cap radiator bocor. Lepas sejuk aku masukkan balik air. Aku on engine and then air dalam radiator memancut 2 keluar. Sah engine aku dah kena dah...

Lepas congak2 dan telek2...aku cadang nak hantar repair. Tapi malam tadi dapat mimpi...Nak minta nasihat kawan2.

1) Tukar engine
Boleh nasihat engine apa dan berapa anggaran kos engine dan kos tukar
Gear box kena tukar..
Approval JPJ sukar ke? Aku dengar tak macam dulu, kena dapatkan approval dulu then baru tukar...
Puspakom kena check balik???

2) Overhaul balik engine. Valve bengkok...
Berapa kos repair ni??

Untuk makluman dan rasanya semua tahu minyak consumption utk kembara ni tinggi. Aku kalau dapat tukar engine 1.6. .
Tapi kalau dapat engine DVVT pun ok jugak....

Terima kasih


disebab kan bini aku pun pakai kembara...dan aku pun merangkap pomen keta kembara tu...aku jawap lah sikit sikit yg aku tau...

1) Tukar engine
Boleh nasihat engine apa dan berapa anggaran kos engine dan kos tukar
Gear box kena tukar..
Approval JPJ sukar ke? Aku dengar tak macam dulu, kena dapatkan approval dulu then baru tukar...
Puspakom kena check balik???


anggaran RM2K hingga RM3K....klau ko pakai engine yg sama...bukan DVVT...takyah tukar gearbox lah...bukan gearbox ko yg problem...Approval JPJ kedai pomen yg buat lah...ko sain jer...

2) Overhaul balik engine. Valve bengkok...
Berapa kos repair ni??

kalau top overhaul...tukar gasket head dgn valve...anggaran dalam RM1.8K....


Untuk makluman dan rasanya semua tahu minyak consumption utk kembara ni tinggi. Aku kalau dapat tukar engine 1.6. .
Tapi kalau dapat engine DVVT pun ok jugak....



dari ko masuk engine DVVT baik ko pakai 1.6 terus...mantap...dari segi pikap dan top speed lah...FC lebh kurang jer...tapi kompom lah 1.3 yg bukan DVVT ada lebih sikit lah FC nya...

aku dah masuk 4 tahun pakai kembara...puashati lah performance nya...


mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by Vistana1 on Mon 30 May - 10:09

Mekasih Abg Awie...

Kembara aku tu ok sebenarnya...tapi radiator bocor...almaklum laaa....bini aku dia bawak jeee.....dah engine mati sebab overheat...dia start jee dan jalan....habis kong valve.....

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by jimf on Mon 30 May - 10:15

Vistana1 wrote:Mekasih Abg Awie...

Kembara aku tu ok sebenarnya...tapi radiator bocor...almaklum laaa....bini aku dia bawak jeee.....dah engine mati sebab overheat...dia start jee dan jalan....habis kong valve.....

biasanya kalu overheat gitu mmg kena oberhaul...
tapi oberhaul dlm ertikata sebenarnya kena tukar semua gasket laaa...
dan biasanya mesti ada valve yg kong...
setau aku laa, kalu oberhaul camni dlm range rm1500 aje.. paling kuat rm2k..
tp kalu moto kita oberhaul, mmg cecah rm3k-4k laaaaa... tu yg aku konpius hehehehe

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by faizal_bulat on Mon 30 May - 10:26

jimf wrote:
Vistana1 wrote:Mekasih Abg Awie...

Kembara aku tu ok sebenarnya...tapi radiator bocor...almaklum laaa....bini aku dia bawak jeee.....dah engine mati sebab overheat...dia start jee dan jalan....habis kong valve.....

biasanya kalu overheat gitu mmg kena oberhaul...
tapi oberhaul dlm ertikata sebenarnya kena tukar semua gasket laaa...
dan biasanya mesti ada valve yg kong...
setau aku laa, kalu oberhaul camni dlm range rm1500 aje.. paling kuat rm2k..
tp kalu moto kita oberhaul, mmg cecah rm3k-4k laaaaa... tu yg aku konpius hehehehe

muto kita? x semua kita2 jimf.. hanya kita2 yg pakai muto lama ni jer...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by mat zzr on Mon 30 May - 10:28

Vistana1 wrote:Mekasih Abg Awie...

Kembara aku tu ok sebenarnya...tapi radiator bocor...almaklum laaa....bini aku dia bawak jeee.....dah engine mati sebab overheat...dia start jee dan jalan....habis kong valve.....

kalau engine mati sebab overheat...biasanya pomen akan potong head bagi rata...tukar gasket head..valve kong tu aku tak pasti lah...biasanya kalau timing belt putus...valve akan patah...kalau engine mati sebab overheat....kesannya ialah piston jem...kalau piston jem...kena rebore silinder dan tukar piston baru lah...

trade in jerlah kembara tu..pakai Proton Inspira plop...presiden kan byk fulus...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by kudud on Mon 30 May - 10:34

salam senin..
bang ghimehV, da tgk ker perkembangan kat sini?

[You must be registered and logged in to see this link.]

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by Vistana1 on Mon 30 May - 11:21

mat zzr wrote:
Vistana1 wrote:Mekasih Abg Awie...

Kembara aku tu ok sebenarnya...tapi radiator bocor...almaklum laaa....bini aku dia bawak jeee.....dah engine mati sebab overheat...dia start jee dan jalan....habis kong valve.....

kalau engine mati sebab overheat...biasanya pomen akan potong head bagi rata...tukar gasket head..valve kong tu aku tak pasti lah...biasanya kalau timing belt putus...valve akan patah...kalau engine mati sebab overheat....kesannya ialah piston jem...kalau piston jem...kena rebore silinder dan tukar piston baru lah...

trade in jerlah kembara tu..pakai Proton Inspira plop...presiden kan byk fulus...

Ini aje laaa yang mampu milik....nak pakai kete macam kawan2 semua tak mampu...dulu hajat hati nak pakai 4WD...dapat ini jeee... Alhamdulillah....tak mau tambah hutang....lagi pun kete bini...aku naik motor jee pergi kerja...nasib baik cuti sekolah laaa ni.....ada alasan x balik kpg

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by jimf on Mon 30 May - 11:28

Vistana1 wrote:
Ini aje laaa yang mampu milik....nak pakai kete macam kawan2 semua tak mampu...dulu hajat hati nak pakai 4WD...dapat ini jeee... Alhamdulillah....tak mau tambah hutang....lagi pun kete bini...aku naik motor jee pergi kerja...nasib baik cuti sekolah laaa ni.....ada alasan x balik kpg

cukup ke alasan bang...
kang org kpg tanya pasal pe tak bawa Civic merelet yg ada bunga manggar tu camne?
minggu depan adik kawen lak tu...xkan nk lik naik moto tanpa anak2 kot... Very Happy

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by jimf on Mon 30 May - 11:28

FB...ado posto baru...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by ziex69 on Mon 30 May - 11:40

Vistana1 wrote:Salam Semua...


1) Tukar engine
Boleh nasihat engine apa dan berapa anggaran kos engine dan kos tukar
Gear box kena tukar..
Approval JPJ sukar ke? Aku dengar tak macam dulu, kena dapatkan approval dulu then baru tukar...
Puspakom kena check balik???

Terima kasih

Salam Tuan Vistana1,

Pada pendapatan teman yang tak seberapa ni, baikler beli halfcut Daihatsu Terios, transfer engine, pastu apa bebarang dalam halfcut tu pun boleh transfer, plug & pelir JER, Kalo jual pun ada harga tu bolehla dapat balik skit modal beli halfcut tu. Harga Halfcut tak pasti, upah rasanyer dalam RM500-RM800 kot.

Pasal Approval tu rasa teman tak susah sangat, bawak gi inspection Puspakom, pastu gi JPJ tukar nombor dalam geran, Tapi pastikan Alignment & brek dalam keadaan baik.

Pengalaman teman berdasarkan beli & transfer halfcut Daihatsu Mira ke Kancil.

Tunggu Kak Amm masuk, dia boleh bagi komen merapu nanti

Sekain.

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by kamalia on Mon 30 May - 11:56

nak beli balik enjin kembara kos RM3k???
murah giller.. mcm tukar kengsap zzr je harganya .. Shocked

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by Vistana1 on Mon 30 May - 11:56

Jimf --- cehhh...Civic teman tu hutang 5 tahun....sampai habis hutang baru teman bawak jalan2.....hehehehehe.....

Orang kampung teman tahu teman kerja noreh getah....jadi kalau teman balik kampung naik bas ekspress pun deme tak kata apa...maklumlaaa...sekolah tak tinggi....

Potz - aku dah tanya kedai potong Terios half cut harga RM 8 k kat Kedah ni....toleh kedai kata baik tanya kat Kajang atau KL...mungkin dapat murah...tapi nak bawak pun kena duit jugak....

Kat Mudah pun aku jumpa satu jeee...half cut....


Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by jimf on Mon 30 May - 12:31

semuo org cuti sekolah ko ni...
ajis... pe citer famili day....dh set tarikh ko?

semuo sonyap psl xdo bondo nk borak ni...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by ali@kudid on Mon 30 May - 13:02



salam tengahari..


tuan presiden, teman pun cadang nk tukar enjin kembara teman ni jgk, aritu da tanya kat kedai halfcut, tp enjin kosong je la, 1.5cc =rm 1.2k, brg2 lain mcm kompressor aircond, alternator dan segala ape yg ade melekat kat luar enjin asal tu blh pakai blk, dgr cite da ramai pengguna kembara yg tukar enjin ni, n dgr cite lg minyak lagi jimat. nnt teman cnfrm blk brape kos sume skali. teman nk tukar psl memandangkan penggunaan minyak petrol skang ni mcm kencing pig

ali@kudid

Posts : 666
Join date : 26/01/2010
Age : 29
Location : klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by adambikers on Mon 30 May - 13:02

Incik vistana,

Kalau duk kl kan senang.. Pegi je jumpa tok misai.. Dia pon baru bukak bengkel kete tu.. Nak utang pon bole ooo.. Kih kih kih

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Version 82 (22/5/111) - Bila mau buat family day?

Post by Sponsored content Today at 6:00


Sponsored content


Back to top Go down

Page 14 of 16 Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum