BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Page 1 of 16 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next

View previous topic View next topic Go down

BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by jimf on Mon 22 Feb - 17:43

haaaa...sambung laaa

dari V11..
[You must be registered and logged in to see this link.]

NO A1...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by ariff908 on Mon 22 Feb - 17:48

no.2 ..patut la tinggal..tertekan kill switch....Razz

ariff908

Posts : 2041
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Apai on Mon 22 Feb - 17:50

Salam Sume!... Very Happy

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by jimf on Mon 22 Feb - 17:54

apai...aku no 1 dgn no 4...
ko no berapa?

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Raziskov on Mon 22 Feb - 17:55

Pagi tadi dapat msg dari saudara Wares:
" Sampaikan salam pada warga ZZRianz,ayah aku meninggal dunia selasa lepas.Lupa nak bagitau. ..al-fatihah"...

Takziah untuk wares dan Al-FATIHAH arwah..

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Apai on Mon 22 Feb - 17:57

jimf wrote:apai...aku no 1 dgn no 4...
ko no berapa?

Aku tak main nombor! Laughing

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by gilababan on Mon 22 Feb - 18:30

Salam takziah wares... Moga dikumpulkan bersama2 org2 yg beriman.... Al Fatihah....

gilababan

Posts : 1331
Join date : 19/01/2010
Age : 37
Location : North Pole, Uganda

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Raziskov on Mon 22 Feb - 18:45

Takdo org nak jawab soklan Izzul ni ko?
den cubo2 la eekk...

antara simptom2 moto reput saya:

1-lepas loooooong ride, kedengaran bunyik macam tepet. bunyi die macam ni ketik... ketik... ketik.... tapi ade jugak bunyik trrrr... trrrr... trrr... mase nak jalan. mase jalan pon ade jugak bunyik tu. Mungkin timing chain dah out tapi mase TTS Melake hari tu abg Ajis ade suruh saya letak bearing dekat tensioner & dah letak tapi masih ade prob yang same. Mase tukar rantai kat MOK pomen cakap mungkin tepet dengan timing chain. Saya dah ejas tepet balik, memang ade tepet ejos yang longgar, tapi bunyi still ade.
Kalau ketik..ketik tu mmg berkemungkinan besar la tepet..ade jugak berkemungkinan timing chain yg dah terlalu longgar.
Zul..ape kata kali ni ko pergi buat kat pomen Ann..takut ade valve yg dah haus dan memerlukan grembal atau grind valve menyebabkan tepet tak boleh diadjust lagi..cost utk adjust tepet dan syncronize carb ni dalam RM250 ++ la...

2-kalau ade bunyik tu pulak, motor macam loss power, lambat pikap. kalau mase mule jalan kalau ade bunyi2an tu, motor ambik mase sikit nak pergi, die slow dulu, lepas dah lame skit baru pegi (pakai gear 1 je tu). segan kat wave 125 yang mencanak2 peginye.
Mmg kalau tepet berbunyi motor akan jadi mcm loss power..kekadang mcm simptom overflow pun ade..motor semput2...lagi satu..ko pakai spocket berapa?kalau belakang 44 mmg kurang pickap la..

3-bunyi ejos pulak agak kuat walaupun RPM rendah (4000~5000 RPM)
Ekzos ko ade kebocoran kot...sila check piping eksoz anda..

4-ni problem baru jadik mase saya buat ejas tepet dengan flushing radiator. sampai sekarang temp masih tanak naek walaupun dah jauh berjalan. tapi naseb baek kipas boleh berfungsi.
Cuba check wayar yg disambungkan pada thermostat punya cover tu..adakah betul2 terikat atau terputus...wayar ni la yg akan menaikkan jarum temp kat meter tu..gambar termostat..wayar tu kat bawah termostat tu..
[You must be registered and logged in to see this image.]

5-Mase saya nak bukak head enjin, saya rase 2~3 dari 4 skru longgar tapi saya abaikan sebab mungkin vibration yang buar die longgar, tapi mase nak ketatkan balik, rase macam loose jek. pusing banyak kali pon same jugak. skru yang loose tu ade sebelah kiri head. problem beso ke tu??
4 Screw atas utk menutup head tu ke?..cuba check screw tu..sama ade thread pada screw tu dah takde..kalau screw still ade bunga..kompom thread dalm lobang tu yg dah makan...ni kena tanya kedai pomen atau kengkawan..mane tau ade yg boleh buat thread utk lobang screw tu...

6-mase hantar ejas tepet kat rumah sifu hari tu, sifu ade tunjuk yang camshaft saya dah boleh bergerak2 walaupon dah kene ikat. Macam mane nak solve problem tu?? ade ke kene ganti baru??
ni kena tanya sifu laaa..ilmu saya tak sampai sini lagi...ape maksud gerak2 ni?bukan camshaft tu mmg akan berpusing2 kejer dia..


harap2 dapat membantu..saya pun tak tau sgt pasal zzr ni... Sad

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Izzul on Mon 22 Feb - 18:55

tenkiu bang Ajis, tang spoket tu pakai 47. yang camshaft gerak2 tu, mase dah ketatkan@skrukan skru untuk hold 2 batang camshaft tu, ade satu camshaft yang boleh bergerak atas/bawah, macam die tak hold camshaft tu btol2 @ dah haus. saya ingat weekend ni nak hantar Ann tapi saya tak tau jalan. nanti saya ingat nak tanye Qiss... tenkiu bang...

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Izzul on Mon 22 Feb - 19:04

Al-Fatihah untuk arwah... takziah untuk keluarge wares

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by gilababan on Mon 22 Feb - 19:05

Salam mlm.....

gilababan

Posts : 1331
Join date : 19/01/2010
Age : 37
Location : North Pole, Uganda

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by azamreeves on Mon 22 Feb - 19:10

takziah wares

azamreeves

Posts : 225
Join date : 20/01/2010
Location : UIA-JB-SG Besar

View user profile http://azamreeves.blog.com/

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by nik7719 on Mon 22 Feb - 19:43

salam maghrib....takziah utk saudara Wares...

nik7719

Posts : 534
Join date : 20/01/2010
Age : 39
Location : Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Amm on Mon 22 Feb - 19:56

Izzul wrote:saya ingat weekend ni nak hantar Ann tapi saya tak tau jalan. nanti saya ingat nak tanye Qiss... tenkiu bang...

Salam maghrib.
Angkel Izzul,sebelum ko pergi dukun Ann, baik ko tepon dulu sbb skrg ni dukun dalam proses pindah barang ke kedai baru....
No tel: 0162732505 & 60917841
atau Mi 0129237477

Sekian, harap dapat membantu....

He..he...Post paling ilmiah setakat ni... Smile

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Izzul on Mon 22 Feb - 20:06

Amm Nova wrote:
Izzul wrote:saya ingat weekend ni nak hantar Ann tapi saya tak tau jalan. nanti saya ingat nak tanye Qiss... tenkiu bang...

Salam maghrib.
Angkel Izzul,sebelum ko pergi dukun Ann, baik ko tepon dulu sbb skrg ni dukun dalam proses pindah barang ke kedai baru....
No tel: 0162732505 & 60917841
atau Mi 0129237477

Sekian, harap dapat membantu....

He..he...Post paling ilmiah setakat ni... Smile
terase mude pulak kene panggil ankel... kih3~
tengah pindah kedai baru ke? nanti saya tepon. tenkiu bang, membantu sangt ni... tenkiu lagi sekali...

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Chef Bob on Mon 22 Feb - 20:19

salam malam...
Laughing

Chef Bob

Posts : 492
Join date : 20/01/2010
Location : SUNGEI BISI-KAJANG-BENTONG

View user profile http://zzrianzoldskool.forumotion.com

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by jimf on Mon 22 Feb - 20:26

Abg izzul..
Rasanya kalu camshaft tu dh longgar tentu akan jejaskan pergerakan timing chain.. Silap2 kalu bawa laju mau "loncat" dari gigi camshaft tu...lg bahaya pasal akan menyebabkan tukulan ke rocker arm lari...ishh panjang citer jadinya...baek bawa dukun ann cepat..sebelum melarat...

Wassallam
Adik jimf

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Izzul on Mon 22 Feb - 20:32

jimf wrote:Abg izzul..
Rasanya kalu camshaft tu dh longgar tentu akan jejaskan pergerakan timing chain.. Silap2 kalu bawa laju mau "loncat" dari gigi camshaft tu...lg bahaya pasal akan menyebabkan tukulan ke rocker arm lari...ishh panjang citer jadinya...baek bawa dukun ann cepat..sebelum melarat...

Wassallam
Adik jimf
tu la dik, abg pon takut jugak kalau jadik pape. tapi kalau bwk jumpe bomoh takut bomoh tengah pindah barang je. agak2 jumaat ni dah sipa pindah barang kot...

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by xxx on Mon 22 Feb - 21:22

hehehe..
adik jimf... Razz

xxx

Posts : 795
Join date : 19/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by nik7719 on Mon 22 Feb - 21:23

Izzul wrote:
jimf wrote:Abg izzul..
Rasanya kalu camshaft tu dh longgar tentu akan jejaskan pergerakan timing chain.. Silap2 kalu bawa laju mau "loncat" dari gigi camshaft tu...lg bahaya pasal akan menyebabkan tukulan ke rocker arm lari...ishh panjang citer jadinya...baek bawa dukun ann cepat..sebelum melarat...

Wassallam
Adik jimf
tu la dik, abg pon takut jugak kalau jadik pape. tapi kalau bwk jumpe bomoh takut bomoh tengah pindah barang je. agak2 jumaat ni dah sipa pindah barang kot...


dah sipa kot... What a Face

nik7719

Posts : 534
Join date : 20/01/2010
Age : 39
Location : Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by xxx on Mon 22 Feb - 21:30

Raziskov wrote:Pagi tadi dapat msg dari saudara Wares:
" Sampaikan salam pada warga ZZRianz,ayah aku meninggal dunia selasa lepas.Lupa nak bagitau. ..al-fatihah"...

Takziah untuk wares dan Al-FATIHAH arwah..

sekian

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
takziah tuk wares..
Alfatihah

xxx

Posts : 795
Join date : 19/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Izzul on Mon 22 Feb - 21:38

nik7719 wrote:
Izzul wrote:
jimf wrote:Abg izzul..
Rasanya kalu camshaft tu dh longgar tentu akan jejaskan pergerakan timing chain.. Silap2 kalu bawa laju mau "loncat" dari gigi camshaft tu...lg bahaya pasal akan menyebabkan tukulan ke rocker arm lari...ishh panjang citer jadinya...baek bawa dukun ann cepat..sebelum melarat...

Wassallam
Adik jimf
tu la dik, abg pon takut jugak kalau jadik pape. tapi kalau bwk jumpe bomoh takut bomoh tengah pindah barang je. agak2 jumaat ni dah sipa pindah barang kot...


dah sipa kot... What a Face
lol!
kono den...

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by adambikers on Mon 22 Feb - 21:55

salam takziah utk wares..

bang long jim,
saya lock thread ni yee

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by xxx on Mon 22 Feb - 22:09

mak oi..
awal lagi ni..
xkan nk delete..
bru dua page..

xxx

Posts : 795
Join date : 19/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by adambikers on Mon 22 Feb - 22:23

eh tersilap daa..
patut lock thread yg lepas..
slow betul aku sekang ni Razz

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V12 - Pemalas tul admin..aku jugak kena buka (22/2/10)

Post by Sponsored content Today at 16:50


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 16 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum