DIY bukak magneto coil ZZR500

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Tue 23 Oct - 17:08

Apai wrote:
jani wrote:
mat zzr wrote:esok aku buat long distance ke Uniten Bangi dgn ZZR5...harap harap connector tak lebur...

apa cer....ok ke connector tu...tadi aku try start zzr6, selepas 6-7 kali crank x idop gak last2 batri abis..klu aku jump pki batri kete boleh kan?...

boleh jump ngan keta....ZZR250 aku pun kalau bateri weak aku jump start ngan keta....tapi belum pasti boleh start kalau bateri bukan puncanya!
Nota:

Jgn Jump start dgn keta yg enjin Turbo...dikhuatiri moto terbako!... Razz

mekaceh en apai....dah sebulan lebih x start...ish klu ye pun, jgn la tulis yg tu. bikin meremang bulu ketiak la....

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Tue 23 Oct - 17:34

mat zzr wrote:esok aku buat long distance ke Uniten Bangi dgn ZZR5...harap harap connector tak lebur...

dah complete ke long distance ride ni?
tolong kasi review sikit...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 23 Oct - 19:01

jimf wrote:
mat zzr wrote:esok aku buat long distance ke Uniten Bangi dgn ZZR5...harap harap connector tak lebur...

dah complete ke long distance ride ni?
tolong kasi review sikit...

hari ni aku training kat UNITEN Bangi...lawa gak student kat sini..masa balik tadi jalan jem kat hiway silikon-mines-MRR2....aku bukak headlamp...sebab engine dah panas kerana jalan jem...kipas radiator pun dah onn...so maknanya electrical dah full load...voltage dari coil ada turun sikit ...tapi dalam range yg munasabah...paling low voltage dalam 12.5V..kalau jalan dah clear voltage akan naik semula hingga 13.8V...kadang kadang boleh dapat sampai 14.8V...OK lah tu utk moto 18 thn umurnya...connector pun nampak OK...

cuma gasket kat coil cover kena bikin cepat sikit...habis kasut dgn seluar kena minyak engine...nak pi beli gasket paper kat kedai spare part....raya haji ni aku bikin lah.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Tue 23 Oct - 19:21

mat zzr wrote:

hari ni aku training kat UNITEN Bangi...lawa gak student kat sini..masa balik tadi jalan jem kat hiway silikon-mines-MRR2....aku bukak headlamp...sebab engine dah panas kerana jalan jem...kipas radiator pun dah onn...so maknanya electrical dah full load...voltage dari coil ada turun sikit ...tapi dalam range yg munasabah...paling low voltage dalam 12.5V..kalau jalan dah clear voltage akan naik semula hingga 13.8V...kadang kadang boleh dapat sampai 14.8V...OK lah tu utk moto 18 thn umurnya...connector pun nampak OK...

cuma gasket kat coil cover kena bikin cepat sikit...habis kasut dgn seluar kena minyak engine...nak pi beli gasket paper kat kedai spare part....raya haji ni aku bikin lah.

waaa abg awie nak jumpa akubikin Raya haji ni ke? aritu aku jumpa dia x pulak dia kata nak jumpa abg awie...

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 23 Oct - 20:36

lama aku bikin tak masuk porem...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by faizal_bulat on Tue 23 Oct - 20:48

dgr kabo dio dh upgred bersis....

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 23 Oct - 21:06

adakah stator coil zzr500/600 sama dengan Jaguh?...nampak mcm sama dalam gambar ni...kalau sama baguslah sebab stator coil jaguh brand new cuma RM600...kalau pak dinz punya cable mesti kurang lagi...kalau zzr5/6 punya beribu rege...

nak bukak ke tak jaguh aku punya coil utk menyiasat...????????




mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by tenukz on Tue 23 Oct - 21:59

man...klu gasket enjin tu kat kedai brp? ko boleh potong sndiri ka itu gasket?

tenukz

Posts : 445
Join date : 24/01/2010
Age : 22
Location : Melaka - Bkt Jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by akubikin on Tue 23 Oct - 22:10

Haiiiip.... Jgn kacau thread orang.... Very Happy

akubikin

Posts : 100
Join date : 20/01/2010
Age : 43
Location : PBD

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 23 Oct - 23:20

tenukz wrote:man...klu gasket enjin tu kat kedai brp? ko boleh potong sndiri ka itu gasket?

hilang akal lah kalau nak beli gasket yg siap satu set tu...mahal gak...beli gasket paper lah kat kedai spare part kereta...sekaki RM5 saja...beli lah 3 kaki...pastu tekap dan potong sendiri..jimat lah duit sikit...nanti aku tunjuk kat DIY.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by tenukz on Tue 23 Oct - 23:26

ooo.. ye ke.... nanti aku tiru ko nye la....

tenukz

Posts : 445
Join date : 24/01/2010
Age : 22
Location : Melaka - Bkt Jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Wed 24 Oct - 8:51

faizal_bulat wrote:dgr kabo dio dh upgred bersis....

perghhh betol ke? mcm x caye jer, kalo dia pergi servis kat ann mesti samada ann terkejut atau ann marah dia sbb byk karbon dalam enjin. Razz Razz Razz

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Wed 24 Oct - 9:27

Pot,tak baik kutuk ko bikin tau.... Smile

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by akubikin on Wed 24 Oct - 9:29

dah rider slow .... nak buek camno..... Razz

akubikin

Posts : 100
Join date : 20/01/2010
Age : 43
Location : PBD

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Wed 24 Oct - 11:45

pot,aku bikin kutuk ko...

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Wed 24 Oct - 11:54

Amm, akubikin sms aku td, dia bgtau kalo dia jumpa ko dia nak rem enjin moto dia depan ko bagi carbon sumer kuar

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Wed 24 Oct - 11:59

aku bikin,pot kutuk ko maksima tu

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Wed 24 Oct - 12:34

Amm, aku sms akubikin td, suh dia jangan rem kuat2 nnt tanggal fairing, dia kata fairing dia pakai skru, masih ketat lagi, lainla kalo pakai cable tie, dia x berani...

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Wed 24 Oct - 14:34

huh....berdabel dabel maksima aku bikin kena kutuk ngan pot...... Smile

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Wed 24 Oct - 14:38

amm, bukan selalu dapat kutuk.... dah dapat peluang apa lagi kasi taruk habis2an la

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by akubikin on Wed 24 Oct - 16:46

aku redho.... newbie la katakan....

akubikin

Posts : 100
Join date : 20/01/2010
Age : 43
Location : PBD

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by faizal_bulat on Wed 24 Oct - 16:49

Akubikin mlm ni toron la tts... Bwk bersis tu...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Wed 24 Oct - 17:17

pot,aku bikin kutuk ko la.....dia kata ko newbie Smile

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Wed 24 Oct - 18:46

woiiiii....sembang tempat lain lah...ini tempat DIY. Evil or Very Mad

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by awestol on Thu 25 Oct - 13:54

assalam semua
mat.....macam mana keadaan coil bila buat perjalanan jauh?
masih cas bateri sepatutnya?

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Sponsored content Today at 17:35


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum