DIY bukak magneto coil ZZR500

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Fri 19 Oct - 15:55

mat zzr wrote:
Elok sangat lah tu...mesin CNC selalunya pakai 3 phase....wiring memey industrial standard lah...kalau sudi aku nak mintak sikit dalam 3 meter.

kat tmpat aku pun ada mesin CNC, tapi wireless

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Fri 19 Oct - 16:14

mat zzr wrote:
Apai wrote:wire utk mesin kilang macam wire mesin CNC boleh ke?

Elok sangat lah tu...mesin CNC selalunya pakai 3 phase....wiring memey industrial standard lah...kalau sudi aku nak mintak sikit dalam 3 meter.

3m tu panjang gak!....nanti aku tanyakan budak mentenen...kalau ada aku bagi tau...kalau takde aku senyap je la ye!

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Fri 19 Oct - 16:32

Berapa yg ada pun ok apai...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by tenukz on Fri 19 Oct - 18:51

man...ko recoil kat mana...aku pun dah buka aku nye coil tu .....sama gak connector terbakar gak....

tenukz

Posts : 445
Join date : 24/01/2010
Age : 22
Location : Melaka - Bkt Jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 0:44

tenukz wrote:man...ko recoil kat mana...aku pun dah buka aku nye coil tu .....sama gak connector terbakar gak....

recoil aku buat di company Blakepare sdn. bhd....harganya berpatutan...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by tenukz on Sun 21 Oct - 9:45

kawe pun.... demo punyo doh siap ... kawe ambik inggu depey la...

tenukz

Posts : 445
Join date : 24/01/2010
Age : 22
Location : Melaka - Bkt Jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 11:46

hari ni aku sambung DIY setelah dapat coil stator yg dah rewinding semula oleh abg blakepare..

mula mula pasang balik coil stator dalam covernya...




mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 11:49

kelihatan kerja manual rewinding yg kemas dgn copper wire yg baru...






mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 12:06

setelah cover dah pasang balik...gunakan multimeter (volt) utk ukur standing charger bateri...masa ni kunci IG off...merah terminal ke +ve dan hitam ke -ve.

sebab bateri ni masih baru 2 minggu dan fully charge...nilai volt tinggi sikit...kalau rendah dari 12V kena charge semula.







mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 13:33

Pastu tekan starter suis...nilai volt akan turun sedikit sebab kuasa bateri akan ditumpukan kepada starter motor utk crank engine...jika turun hingga 9.5 volt...bateri dah tak daya nak simpan cas lagi...tak guna cas bateri pun...kena tukar...

dari kes aku nilai volt 13.17v kepada 12.56v...menunjukkan bateri masih kuat..





Last edited by mat zzr on Mon 22 Oct - 19:53; edited 1 time in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 14:55

kemudian untuk mengetahui sistem charging (coil stator+rectifier) masih berfungsi...nilai yg patut dapat ialah antara 13.5V hingga 14.5V...inilah charging range untuk motosikal yg menggunakan bateri 12V...kalau bawah dari nilai 13.5 maknanya undercharge dan atas 14.5 overcharge..







Last edited by mat zzr on Mon 22 Oct - 19:55; edited 2 times in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 15:06

setelah DIY ini terbukti berjaya...aku pasang pulak voltage indicator...dah lama aku pakai benda ni tapi ini lah 1st time dapat reading 14.3V....selalunya hanya 11.7V....

so tamatlah DIY ini...semoga dapat memberi kebaikan pada warga ZZRIANZ...




mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Dinz on Sun 21 Oct - 15:35

Tahniah Mat.
Nampaknya waktu siang dah boleh bukak lampu...

Dinz

Posts : 797
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Sun 21 Oct - 18:47

abg mat, berapa bacaan meter waktu enjin normal idling, yg dlm gambar tu masa enjin baru nk warm up kan sbb RPM tu tinggi?

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 22:00

1000 RPM = 13.7V

moto start charging RPM2000...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 21 Oct - 22:03

aku baru balik pusing pusing KL dgn ZZR5...saja nak test bukak lampu...semuanya OK...

yg tak OK nya rim depan plak bengkok...lobang mana plak aku langgar masa ride kole rompin nih...gampangan...nampak gaya nya sabtu ni kena ke belakang NKS lagi lah nak bakar sport rim...ni dah 2nd time bakar sport rim...RM100 gak kena ni...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Sun 21 Oct - 23:01

mat zzr wrote:aku baru balik pusing pusing KL dgn ZZR5...saja nak test bukak lampu...semuanya OK...

...

ni mesti pusing kl bersama AN sekali...mat zzr, klu zzr6 start charging dia rpm 2000 gak ke?

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Mon 22 Oct - 9:27

salam pagi...
tahniah pada sifu2 yg hebat pasal coil ni...
mmg ilmiah...moga dapat keberkatan dari Illahi atas curahan ilmu ni..

jani...eden poi motogp laa dgn apari, ghimeh, wan & blakepare..
nmpk adam dgn awek...naik keta... sayang bebenor tayar moto dia hehe

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 22 Oct - 9:32

jani wrote:
mat zzr wrote:aku baru balik pusing pusing KL dgn ZZR5...saja nak test bukak lampu...semuanya OK...

...

ni mesti pusing kl bersama AN sekali...mat zzr, klu zzr6 start charging dia rpm 2000 gak ke?

Lebih kurang lah tu sebab coil stator pun sama....apsal ..ko pun ada masalah bateri tak charging ke?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 22 Oct - 9:34

jimf wrote:salam pagi...
tahniah pada sifu2 yg hebat pasal coli ni...
mmg ilmiah...moga dapat keberkatan dari Illahi atas curahan ilmu ni..

jani...eden poi motogp laa dgn apari, ghimeh, wan & blakepare..
nmpk adam dgn awek...naik keta... sayang bebenor tayar moto dia hehe

apa kaitan aku punya DIY dengan coli?...konpius aaa...

mana ada sifu...aku pun belajar dari internet...recoil pun hantar kat company Blakepare sdn. bhd...petang ni nak cari kertas gasket kat kedai sparepart keta pasal aku ada nampak minyak engine keluar sikit kat cover coil...


Last edited by mat zzr on Mon 22 Oct - 19:58; edited 1 time in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Mon 22 Oct - 11:59

mat zzr wrote:
jani wrote:
mat zzr wrote:aku baru balik pusing pusing KL dgn ZZR5...saja nak test bukak lampu...semuanya OK...

...

ni mesti pusing kl bersama AN sekali...mat zzr, klu zzr6 start charging dia rpm 2000 gak ke?

Lebih kurang lah tu sebab coil stator pun sama....apsal ..ko pun ada masalah bateri tak charging ke?

setakat ni x de la...cuma nak tau JER. klu camtu leh la pusing2 kawasan umah utk charge batri...x tau la leh start ke x...dah sebulan x start...

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 22 Oct - 14:12

nak charging kena ambik masa sekurang kurangnya 45 min...kena include kawasan rumah org lain jugak.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 22 Oct - 19:58

esok aku buat long distance ke Uniten Bangi dgn ZZR5...harap harap connector tak lebur...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Tue 23 Oct - 16:06

mat zzr wrote:esok aku buat long distance ke Uniten Bangi dgn ZZR5...harap harap connector tak lebur...

apa cer....ok ke connector tu...tadi aku try start zzr6, selepas 6-7 kali crank x idop gak last2 batri abis..klu aku jump pki batri kete boleh kan?...

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Tue 23 Oct - 16:55

jani wrote:
mat zzr wrote:esok aku buat long distance ke Uniten Bangi dgn ZZR5...harap harap connector tak lebur...

apa cer....ok ke connector tu...tadi aku try start zzr6, selepas 6-7 kali crank x idop gak last2 batri abis..klu aku jump pki batri kete boleh kan?...

boleh jump ngan keta....ZZR250 aku pun kalau bateri weak aku jump start ngan keta....tapi belum pasti boleh start kalau bateri bukan puncanya!

Nota:

Jgn Jump start dgn keta yg enjin Turbo...dikhuatiri moto terbako!... Razz

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Sponsored content Today at 17:34


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum