DIY bukak magneto coil ZZR500

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by awestol on Wed 17 Oct - 11:02

assalam

ada kemungkinan pasal connector pin saja.pin tu tak dapat connetion yang elok(rapat) atau pin tu dah terhakis(oxidized).bila terjadi ia akan hasilkan haba yang tinggi.lebih2 lagi bila jalan dalam tempoh yang lama.tu yang connector cair.
kalau nak cuba tukar pin(jantan betina)solder antara sambungan wayar dengan pin. connector tu elok beli yang tahan panas.pastu cuba
kalau nak elok lagi solder wayar dengan wayar terus ........tapi kalu rosak lagi kerja teruk sikit la.......selamat mencuba
motor BMW kalu tak silap ambo,dia ada service untuk connection wayar......

salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Wed 17 Oct - 11:37

connector tahan panas tu maksudnya plastic casing tu ke awestol?...aku dah try cari kat jalan pasar...takde jual...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by awestol on Wed 17 Oct - 11:54

ya mat....
biasanya susah nak cari yang tahan panas......mungkin kawan2 lain tahu mana boleh dapat atau boleh cari kat kedai alat ganti kereta.....

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Thu 18 Oct - 14:10

yg kt jln pasar tu klu letak bwh ketiak pun leh cair.....cer cari kt bangkel kete yg ada wat conbet enjin, biasanya banyak menda ni..x pun g kedai half cut, kdg2 kat tempat sampah dia pun bnyk menda ni...aku dulu ada satu. nt aku try carik klu jumpa la...saiz x tau la ngam ke x...

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 18 Oct - 14:25

OK jani...cer cari dulu...coil sekarang dah dihantar utk recoil....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by furqaan on Thu 18 Oct - 14:49

wayar cable tie tak leh ker bang Mat..nieee pun Jani yg soh sampaikan .. dia malu nak bagi idea ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 18 Oct - 14:56

boleh.....boleh blah.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Thu 18 Oct - 15:55

jani wrote:yg kt jln pasar tu klu letak bwh ketiak pun leh cair.....cer cari kt bangkel kete yg ada wat conbet enjin, biasanya banyak menda ni..x pun g kedai half cut, kdg2 kat tempat sampah dia pun bnyk menda ni...aku dulu ada satu. nt aku try carik klu jumpa la...saiz x tau la ngam ke x...

Letak bawah ketiak cair?...Agak2 la!...taula aku tak skola tinggi...tapi hok ni nampok benor menipu! study

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 18 Oct - 16:47

itu semua bahasa kiasan..tak perlu dititikberatkan...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Thu 18 Oct - 17:08

mat zzr wrote:itu semua bahasa kiasan..tak perlu dititikberatkan...

bunyi mcm merajuk aje... aku tak ckp...redzman yg ckp..

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 18 Oct - 17:19

jimf wrote:
mat zzr wrote:itu semua bahasa kiasan..tak perlu dititikberatkan...

bunyi mcm merajuk aje... aku tak ckp...redzman yg ckp..

dengan geng bangko kena cakap berlembut bukannya merajuk...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Thu 18 Oct - 17:20

Connector tu 2 pin ke 3 pin?....cuba tanya Ali...kat workshop dia byk connector cam nih...

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Thu 18 Oct - 17:23

Apai wrote:
jani wrote:yg kt jln pasar tu klu letak bwh ketiak pun leh cair.....cer cari kt bangkel kete yg ada wat conbet enjin, biasanya banyak menda ni..x pun g kedai half cut, kdg2 kat tempat sampah dia pun bnyk menda ni...aku dulu ada satu. nt aku try carik klu jumpa la...saiz x tau la ngam ke x...

Letak bawah ketiak cair?...Agak2 la!...taula aku tak skola tinggi...tapi hok ni nampok benor menipu! study

abis tu...dibawah ketiak isteri pun leh cair...(citer kat TV tu la..aku mana tau...)

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by furqaan on Thu 18 Oct - 18:05

mana butang LIKE nie .. teman sokong Jani,,

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by awestol on Thu 18 Oct - 18:35

furqaan wrote:mana butang LIKE nie .. teman sokong Jani,,

Butang LIKE ada kat rumah........... Laughing

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 18 Oct - 19:23

Apai wrote:Connector tu 2 pin ke 3 pin?....cuba tanya Ali...kat workshop dia byk connector cam nih...

3 pin bang.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Thu 18 Oct - 21:40

dah tukar topic ke belum?

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Thu 18 Oct - 21:45

mat zzr wrote:
Apai wrote:Connector tu 2 pin ke 3 pin?....cuba tanya Ali...kat workshop dia byk connector cam nih...

3 pin bang.

la 3 pin. x jadik carik la mat zzr...yg aku nyr tu 2 pin...tengok kt gambo mcm 2 pin

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Fri 19 Oct - 15:01

jani wrote:
mat zzr wrote:
Apai wrote:Connector tu 2 pin ke 3 pin?....cuba tanya Ali...kat workshop dia byk connector cam nih...

3 pin bang.

la 3 pin. x jadik carik la mat zzr...yg aku nyr tu 2 pin...tengok kt gambo mcm 2 pin

seb bek aku tanya...kalau tak penat ko carik tapi takleh pakai gak!

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Fri 19 Oct - 15:03

takpe lah apai...ko ada wire tebal tak...?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Fri 19 Oct - 15:05

mat zzr wrote:takpe lah apai...ko ada wire tebal tak...?

berapa mm?.....yg tebal 3 wire yg biasa pakai untuk letrik boleh pakai ke?...aku ada simpan lagi wiring moto eliminator tapi ada socket ngan wire yg aku dah gunting...kat wiring ni ada wire yg tebal dari wire lain..yg ni boleh pakai ke?...

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Fri 19 Oct - 15:07

2mm...wire letrik kat rumah tu kompom tak leh pakai sebab tak tahan panas tu...aku cari wiring utk automotive tahan panas...kalau ada wiring harness kereta yg tak pakai pun ok...boleh aku recycle.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Fri 19 Oct - 15:12

wire utk mesin kilang macam wire mesin CNC boleh ke?

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Fri 19 Oct - 15:20

ilmiah...tahniahhhhh
esok leh ambik tiket motogp ok..

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Fri 19 Oct - 15:28

Apai wrote:wire utk mesin kilang macam wire mesin CNC boleh ke?

Elok sangat lah tu...mesin CNC selalunya pakai 3 phase....wiring memey industrial standard lah...kalau sudi aku nak mintak sikit dalam 3 meter.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Sponsored content Today at 4:26


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum