DIY bukak magneto coil ZZR500

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Thu 25 Oct - 14:01

leh tanya? kt mana tmpt sembang yg sepatutnya?

(harap2 ilmiah laaa soklan ni...)

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Thu 25 Oct - 14:13

jimf wrote:leh tanya? kt mana tmpt sembang yg sepatutnya?

(harap2 ilmiah laaa soklan ni...)

tahniah...soklan paling ilmiah setakat hari....

(mat zzr, ini respon. bukannya nak sembang kt sini...)

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Thu 25 Oct - 14:23

nanti suh admin yg comey bukak rumah baru utk orang tua sembang.....j
presiden - jani

lai...lai.....

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Thu 25 Oct - 14:33

Amm wrote:nanti suh admin yg comey bukak rumah baru utk orang tua sembang.....j
presiden - jani

lai...lai.....

Amm..ko nye statement ni, tak pasal2 mak neng sms ugut aku..."suda puas idop ka...langkah zx2 aku dulu..."

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 25 Oct - 16:07

awestol wrote:assalam semua
mat.....macam mana keadaan coil bila buat perjalanan jauh?
masih cas bateri sepatutnya?

sistem charging excelent...menten range 13.5 hingga 14.5 dgn full loads...headlamp dan kipas onn..


Last edited by mat zzr on Thu 25 Oct - 20:01; edited 1 time in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 25 Oct - 16:08

jimf wrote:leh tanya? kt mana tmpt sembang yg sepatutnya?

(harap2 ilmiah laaa soklan ni...)

tepi longkang...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Thu 25 Oct - 16:50

mat zzr wrote:
jimf wrote:leh tanya? kt mana tmpt sembang yg sepatutnya?

(harap2 ilmiah laaa soklan ni...)

tepi longkang...

camni ke?


________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Thu 25 Oct - 17:33

camni x leh ke?


ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 25 Oct - 17:52

hah pandai pun....lagi mau tanya...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 25 Oct - 17:54

dengan ini aku istiharkan zzr5 aku dah boleh buat long distance ride waktu malam...tiada tanda tanda kerosakan panas lampau pada connectornya...

sekian...dah boleh lock...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Wan@Blakepare on Thu 25 Oct - 19:17

Alhamdulillah...di harap semua terhibur dgn kisah DIY ini..... Very Happy

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Wan@Blakepare on Thu 25 Oct - 19:43

Motorsikal yang paling lasak yg menggunakan coil yg aku rewind ialah motor jiran aku(KTN 200)Coil hampir menyamai coil ZZR dan ZX6.Kini sudah 2 bulan dia pakai utk berulang alik kerja.Pernah balik ke kampung dia di Johor Bharu dan beberapa kali naik Genting bersama bini.Voltage reading pada volt reader yg dia pasang pada motorsikal,sampai ke hari ini ialah within 13.5-14.8 volt.
Ini menunjukkan petanda baik terhadap daya tahan coil Homemade rewind ni.
Berita terbaru mamat ni akan follow ride selepas Hari raya haji ni ke Cherating.Aku nak tengok berapa lama coil ni mampu bertahan.Aku target Setahun.Kalau lebih Alhamdulillah.....
Dengar cerita coil original pun hanya mampu bertahan utk 2 hingga 3 tahun je.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 25 Oct - 20:00

tarbaek lah blakepare hasil kerja kerastangan kau...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Wan@Blakepare on Thu 25 Oct - 20:08

mat zzr wrote:tarbaek lah blakepare hasil kerja kerastangan kau...
Sama sama Mat.Aku tengah rewind Coil Tenuk skg.Tapi Dawai tak cukup.Lusa kena pegi beli lagi setongkol.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Thu 25 Oct - 21:33

Wan@Blakepare wrote:
mat zzr wrote:tarbaek lah blakepare hasil kerja kerastangan kau...
Sama sama Mat.Aku tengah rewind Coil Tenuk skg.Tapi Dawai tak cukup.Lusa kena pegi beli lagi setongkol.

ko pakai jer lah dawai sidai kain kat luar rumah tu....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Sat 27 Oct - 18:54

mat zzr wrote:
Wan@Blakepare wrote:
mat zzr wrote:tarbaek lah blakepare hasil kerja kerastangan kau...
Sama sama Mat.Aku tengah rewind Coil Tenuk skg.Tapi Dawai tak cukup.Lusa kena pegi beli lagi setongkol.

ko pakai jer lah dawai sidai kain kat luar rumah tu....



mat zzr wrote:woiiiii....sembang tempat lain lah...ini tempat DIY. Evil or Very Mad

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Sat 27 Oct - 19:45

KTN200...dah kena buar re-coil?
bape umur moto tu? sempat ke manyambut majlis harijadi yg pertama?

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Sun 28 Oct - 21:18

jimf wrote:KTN200...dah kena buar re-coil?
bape umur moto tu? sempat ke manyambut majlis harijadi yg pertama?

ni saja saja statement cari pasal....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Mon 29 Oct - 11:22

jani wrote:
Apai wrote:
jani wrote:
mat zzr wrote:esok aku buat long distance ke Uniten Bangi dgn ZZR5...harap harap connector tak lebur...

apa cer....ok ke connector tu...tadi aku try start zzr6, selepas 6-7 kali crank x idop gak last2 batri abis..klu aku jump pki batri kete boleh kan?...

boleh jump ngan keta....ZZR250 aku pun kalau bateri weak aku jump start ngan keta....tapi belum pasti boleh start kalau bateri bukan puncanya!
Nota:

Jgn Jump start dgn keta yg enjin Turbo...dikhuatiri moto terbako!... Razz

mekaceh en apai....dah sebulan lebih x start...ish klu ye pun, jgn la tulis yg tu. bikin meremang bulu ketiak la....

dah try jump start. setelah 7-8 kali crank baru idop. pusing2 kat area rumah 10 minit. try start semula, moto idop. ari ni bwk g keje sebab nk sambong charging + gian dah lama tak bawak.... cheers

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Mon 29 Oct - 15:35

Jani punyo 600cc dah hidup ko?
patut laaa sibuk nk bawa gi betong... chisssss...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jani on Mon 29 Oct - 15:45

jimf wrote:Jani punyo 600cc dah hidup ko?
patut laaa sibuk nk bawa gi betong... chisssss...

enjin JER yg idop...berani bawak ari ni pun pasai cik lan cakap klu kena tahan road block sebut nama dia....kompom lepas...

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 29 Oct - 15:45

GPZ 600 plak camno?....lobang skru ejos bila nak bikin...?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 29 Oct - 15:47

musim hujan ni zzr5 aku dok bawah selimut lah...sabtu lepas baru polish moto dgn turtle wax...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by jimf on Mon 29 Oct - 16:07

mat zzr wrote:GPZ 600 plak camno?....lobang skru ejos bila nak bikin...?

lubang screw dah "kapit"... bunyi dan senyap...
enjin dah hidup... sekali crank aje.. alhamdulillah..
tp maleh masih menguasai diri, tak bawa gi pomen lai..
hari ni sibuk serbis keta...
esok sibuk nk poi pengkalan hehehe... tguu laaaa nti bebila baru buat..
layan FiZa aje dulu...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Wan@Blakepare on Tue 30 Oct - 15:41

jimf wrote:KTN200...dah kena buar re-coil?
bape umur moto tu? sempat ke manyambut majlis harijadi yg pertama?
Umur motor KTN tu 4 bulan.Coil dah burnt.Coil made in China dawai no qualiti.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Sponsored content Today at 18:14


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum