DIY bukak magneto coil ZZR500

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 22:56

DIY ni aku buat sebab takde bajet nak hantar worksyop...terima kasih pada abg blakepare utk guilde...

sebelum apa apa hal...keluarkan minyak enjin dulu...pastu bukak cover magneto..

<script src='http://img21.imageshack.us/shareable/?i=bukakside.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:02

bukak cover coil..

avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:04

bukak coil dari cover...3 skru saja..

avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:06

masa nak cabut terus coil kena bukak connector...tapi connector aku dah lebur..kompom coil rosak.

avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:08

lebur plastik connector...

avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:09

agaknya dah lama masalah ni jadi...

avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ardley on Mon 15 Oct - 23:10

perghhh teruknya...
avatar
ardley

Posts : 155
Join date : 25/08/2011
Age : 37
Location : Brazil

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:11

pastu keluarkan terus coil dari motor...

<script src='http://img43.imageshack.us/shareable/?i=coil3.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:13

proses seterusnya nak kena recoil semuala dgn copper wire yg berkualiti....dan juga ganti semula male female connector...begitu juga plastik socket nya...

sekarang aku nak tido sebab dah penat....semua ni aku buat demi eco ride...
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ardley on Mon 15 Oct - 23:15

cayalah mat zzr!
avatar
ardley

Posts : 155
Join date : 25/08/2011
Age : 37
Location : Brazil

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Mon 15 Oct - 23:17

kalau nak pakai moto reput hati kena kental mcm jimf cakap lah...pastu kena tau lah nak repair sendiri...
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Tue 16 Oct - 9:05

mat zzr wrote:kalau nak pakai moto reput hati kena kental mcm jimf cakap lah...pastu kena tau lah nak repair sendiri...

tak jadi nak ambik....tak pandai repair sendiri
avatar
Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ziex69 on Tue 16 Oct - 9:43

Amm wrote:
mat zzr wrote:kalau nak pakai moto reput hati kena kental mcm jimf cakap lah...pastu kena tau lah nak repair sendiri...

tak jadi nak ambik....tak pandai repair sendiri

tau x pe
avatar
ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Amm on Tue 16 Oct - 9:50

pot,aku tau sendiri la... Smile
avatar
Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Tue 16 Oct - 9:59

Pergh!....mende2 camni yg buat aku ilang kompiden pakai moto reput...!...nampak gaya moto reput aku tu wat display depan rumah je la....Haish!
avatar
Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 16 Oct - 10:33

kalau banyak duit tak yah lah repair sendiri...hantar worksyop..pastu bayar jer...
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by ManCaL on Tue 16 Oct - 10:40

bayar dan bayar lagi.. Very Happy
avatar
ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Apai on Tue 16 Oct - 12:57

mat zzr wrote:kalau banyak duit tak yah lah repair sendiri...hantar worksyop..pastu bayar jer...

Tu la masalahnya...tak byk duit...duit yg ada pun cukup buat makan anak beranak JER.... Sad
avatar
Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 16 Oct - 18:49

seterusnyas boleh dapatkan soket plastik dan copper connector dari jalan pasar...

avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 16 Oct - 18:52

tukar kedua dua belah sabungan female dan male...copper connector dan socket plastik.

avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Tue 16 Oct - 18:53

proses last nak kena hantar stator utk rewinding atau recoil...
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Raziskov on Tue 16 Oct - 22:14

taknak cuba pasang semula dan test balik pakai multimeter ke bang mat?
takut2 problem dulu disebabkan oleh connector yg dah cair tu jer....Razz

sekian
avatar
Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 41
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Wed 17 Oct - 9:45

Raziskov wrote:taknak cuba pasang semula dan test balik pakai multimeter ke bang mat?
takut2 problem dulu disebabkan oleh connector yg dah cair tu jer....Razz

sekian

Memey ada terpikir nak pasang balik setelah connector diganti....tapi setelah pikir banyak kali, kensel lah sebab punca connector tu cair tidak diketahui lagi...menurut org yg pernah kena kes cam ni...kemungkinan besar coil stator dah short circuit...so nak tak nak kena hantar recoil dulu lah..

jis..kat tempat kau ada tak wire yg tahan panas dan boleh carry high current..kat tempat aku semua wire yg aku selongkar halus mcm bulu koteh saja...cuma sesuai utk microAmp saja...aku nak ganti wire yg dah keras lagi kejung...
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by mat zzr on Wed 17 Oct - 9:45

nak hantar recoil...nak hantar recoil...nak hantar recoil...nak hantar recoil...nak hantar recoil...nak hantar recoil...nak hantar recoil...nak hantar recoil... What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face
avatar
mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 30

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Raziskov on Wed 17 Oct - 10:09

takde la bang mat..
blakepare ada lebihan wire masa dia buat recoil dulu tu..
kasi buzz sama dia la..

sekian
avatar
Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 41
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: DIY bukak magneto coil ZZR500

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum