Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Wed 26 Sep - 17:22

jaguh punya pun mahal jugak...aku pernah tanya kat NKS...rege RM600.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by jimf on Wed 26 Sep - 17:57

mat zzr wrote:jaguh punya pun mahal jugak...aku pernah tanya kat NKS...rege RM600.

biar betul bang...
expai punya murah... tp kena ada 2 benda tu...satu atas satu bawah... tp leh tukar satu satu laaa..
kalu atas tu utk lampu, horn etc rasanya...yg bawah utk hidup enjin dan signal.... camtu laa lebih kurang..

kalu jaguh punya rm600...mau FiZa punya pun lebih kurang gitu gak...

tul tak matzzr....lebihkurang gitu laaaa hargenya... What a Face

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Wed 26 Sep - 19:14

kalau yg jenis 1 ketul terus tu agak mahal lah..combine coil utk plug dgn charging...dulu motor FXR aku pun ada masalah charging dan mentol selalu terbakar....tukar koil kena RM450...FIza mungkin murah sikit sebab ramai org guna moto jenis tu.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Thu 27 Sep - 0:13

Sori sebab aku masih stick to the topic.
Ok sekarang boleh sembang ayam itik.Sebab aku dah habis modal.hehehe.......

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by jimf on Thu 27 Sep - 9:51

Wan@Blakepare wrote:Sori sebab aku masih stick to the topic.
Ok sekarang boleh sembang ayam itik.Sebab aku dah habis modal.hehehe.......

xmau...aku nk stick to the topic jugak... pasal eden suka main sticky glue... Razz

matzzr... FiZa punya murah sikit bukan pasal ramai org pakai..tp psl moto kecik laa.. kalu moto besau mesti laaa mahal sikit..
lebihkurang gitu laaaaa

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Thu 27 Sep - 10:25

jimf wrote:
Wan@Blakepare wrote:Sori sebab aku masih stick to the topic.
Ok sekarang boleh sembang ayam itik.Sebab aku dah habis modal.hehehe.......

xmau...aku nk stick to the topic jugak... pasal eden suka main sticky glue... Razz

matzzr... FiZa punya murah sikit bukan pasal ramai org pakai..tp psl moto kecik laa.. kalu moto besau mesti laaa mahal sikit..
lebihkurang gitu laaaaa

berapa ringgit Fiza punya coil..?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by jimf on Thu 27 Sep - 10:30

mat zzr wrote:

berapa ringgit Fiza punya coli..?

ko ni tanya siyes ke main2????.... tak baikkk tau...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Thu 27 Sep - 10:31

jimf wrote:
mat zzr wrote:

berapa ringgit Fiza punya coli..?

ko ni tanya siyes ke main2????.... tak baikkk tau...

ok lah aku tanya sekali lagi...berapa ringgit fiza punya coli dan brand apa ?...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by jimf on Thu 27 Sep - 10:35

mat zzr wrote:
jimf wrote:
mat zzr wrote:

berapa ringgit Fiza punya coli..?

ko ni tanya siyes ke main2????.... tak baikkk tau...

ok lah aku tanya sekali lagi...berapa ringgit fiza punya coil dan brand apa ?...

ooo...cakap laa coil FZ...
mm ntah laa. Tp aku nengok saiz dia biasa aje..
aku lum tanya lagi bape harga, tp aku syak lebih sikit dari panther punya harga laa..
maaf laaa... moto den baru lagi, so harap2 lum smpi lagi laa masalah...maybe 5 tahun lagi kot...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Thu 27 Sep - 10:45

panther punya murah...cuma RM60 saja...dulu aku pernah try nak masukkan suzuki panther punya coil pada suzuki FXR..tak jadi DIY tu.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by jimf on Thu 27 Sep - 10:50

mat zzr wrote:panther punya murah...cuma RM60 saja...dulu aku pernah try nak masukkan suzuki panther punya coil pada suzuki FXR..tak jadi DIY tu.

yang ni FZ150i punya...
kalu ikut kata forum fz, harga dlm rm110... ok laa kot
barang original Yamaha punya tp dari Made in Indon...


________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Thu 27 Sep - 10:54

jimf wrote:
mat zzr wrote:panther punya murah...cuma RM60 saja...dulu aku pernah try nak masukkan suzuki panther punya coil pada suzuki FXR..tak jadi DIY tu.

yang ni FZ150i punya...
kalu ikut kata forum fz, harga dlm rm110... ok laa kot
barang original Yamaha punya tp dari Made in Indon...


ok lah tu rege RM110...lagi pun kalau bateri kong...fz kan ada kick start...takde masalah nak hidupkan engine...lain lah mcm jaguh..mana ada kick start...aku dah survey kat pasar selayang...takde jual lah kick start utk jaguh ni..dulu pernah try utk zzr250...takde jugak.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by jimf on Thu 27 Sep - 10:58

mat zzr wrote:
ok lah tu rege RM110...lagi pun kalau bateri kong...fz kan ada kick start...takde masalah nak hidupkan engine...lain lah mcm jaguh..mana ada kick start...aku dah survey kat pasar selayang...takde jual lah kick start utk jaguh ni..dulu pernah try utk zzr250...takde jugak.

buat sementara ni bateri aku ok lagi... ye laa baru 3 bulan kan..
so alhamdulillah xde laa masalah nk start pakai starter...so tak pakai laa kick start tu..
kalu ko nk pinjam kick start tu buat sementara waktu utk pasang kt jaguh, ambik laa... pe ada hal kawan2 kan....

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Thu 27 Sep - 16:47

Salah satu cara utk menguji.Korang boleh buat???
(Sekadar hiburan)

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Sponsored content Today at 9:09


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum