Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Sun 13 May - 22:41

[url=

Rectifier di atas banyak di gunakan oleh Kawasaki utk model2 250cc keatas.


Last edited by Wan@Blakepare on Sun 13 May - 22:55; edited 2 times in total

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Sun 13 May - 22:52

[url=

Model motorsikal mungkin berbeza,tetapi charging system masih sama.
Cara utk menguji juga sama.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Sun 13 May - 22:59

[url=

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Mon 14 May - 14:55

Harga utk sebuah Stator coil tersangatlah mahalnye.Kebanyakkan rider suka merecoil atau rewind balik stator generator coil motor mereka.
Tempat utk korang buat benda2 ni semua adalah di Segambut.Bagaimana nak hubungi?Nah ini nombornye.03-6252 6827.
Tempat ini adalah rahsia bagi pomen2 motor.
Nak alat ganti dgn harga pomen?Nah ini nombornye.03-7982 1396.(Honlid)
Ini link utk website syarikat ini. http://www.honlidmotor.com/

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Mon 14 May - 14:58

sangat berguna info ni...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Amm on Mon 14 May - 15:39

tq wan....tambah lagi post aku..

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Tue 15 May - 0:35

Amm wrote:tq wan....tambah lagi post aku..
Nanti aku delete balik ko punye post padan muka hahaha.....erk boleh ke?

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Tue 15 May - 0:44

Baru lepas sembang ngan zaidi kat workshop dia tadi.Ramai jugak yang pegi hantar coil rewind kat Melaka.Sebab dirang ramai yg tak tahu kat Segambut pun ade tempat rewind.Bukan senag nak buat benda ni.
Kalau nak buat sendiri mungkin akan memakan masa yang agak lama utk siap.Ini kerana setiap tongkol stator mempunyai 300 wound atau lilitan,mau berdarah jari nak siapkan 18 tongkol pada stator motor.Upah utk rewind sebuah Stator Generator Coil jenis ZX6R hanyalah RM 105.Murah kan?

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by ManCaL on Tue 15 May - 8:12

bagus wan info yg sgt berguna tuk kenkwn

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Sat 19 May - 18:28

Wan@Blakepare wrote: Baru lepas sembang ngan zaidi kat workshop dia tadi.Ramai jugak yang pegi hantar coil rewind kat Melaka.Sebab dirang ramai yg tak tahu kat Segambut pun ade tempat rewind.Bukan senag nak buat benda ni.
Kalau nak buat sendiri mungkin akan memakan masa yang agak lama utk siap.Ini kerana setiap tongkol stator mempunyai 300 wound atau lilitan,mau berdarah jari nak siapkan 18 tongkol pada stator motor.Upah utk rewind sebuah Stator Generator Coil jenis ZX6R hanyalah RM 105.Murah kan?

kalau coil aku dah nak kong...nescaya aku hantar ke segambut...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Sun 20 May - 1:56

Aku dah test Stator yg aku rewind hari tu.Aku bawak motor pada kelajuan 200 kmh,result= nyalaan lampu masih cerah seperti biasa,tiada semput2 pada enjin dan apabila di uji dgn multimeter bacaan 13.5 pada Idling 1500 rpm.So everything is ok.Ketahanan dan prestasi sesebuah stator yg telah di rewind bergantung juga pada kualiti dawai dan kekemasan yang dihasilkan oleh kilang rewinding.So far aku berpuas hati.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Sun 20 May - 10:42

Wan@Blakepare wrote:Aku dah test Stator yg aku rewind hari tu.Aku bawak motor pada kelajuan 200 kmh,result= nyalaan lampu masih cerah seperti biasa,tiada semput2 pada enjin dan apabila di uji dgn multimeter bacaan 13.5 pada Idling 1500 rpm.So everything is ok.Ketahanan dan prestasi sesebuah stator yg telah di rewind bergantung juga pada kualiti dawai dan kekemasan yang dihasilkan oleh kilang rewinding.So far aku berpuas hati.

ini berita baik...maklumlah motor yg dah lebih 10 tahun lama kelamaan akan dapat jugak masalah mcm ni....

so...berapa RM buat rewinding ni...?...aku pun nak buat jugak lah...takmau tunggu bila dah problem baru nak buat...plan siap siap..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Wed 23 May - 17:34

mat zzr...harga untuk rewind sebuah stator 600cc (sama size dgn zx6).RM 115.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by mat zzr on Wed 23 May - 20:05

Wan@Blakepare wrote:mat zzr...harga untuk rewind sebuah stator 600cc (sama size dgn zx6).RM 115.

terima kasih abg blakepare...nescaya akan buat rewinding tak lama lagi bila dah ada moto spare...

nak kena cabut stator tu dari motor dulu atau hantar moto terus...?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Tue 29 May - 2:12

Kena bukak dulu.hantar stator tu je.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Tue 29 May - 2:20

Baru lepas pasang throttle assy ori zx6r (2 Cable).Sekarang trotel dah kembali ringan macam biasa.Cost utk satu set trotel 2ndhand (ebay) RM 220.Projek lepas ni ialah radiator Passenger Grab dan Tail Under Tray.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Amm on Tue 29 May - 12:50

tahniah wan......tambah lagi posting aku

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Wed 30 May - 0:12

Amm wrote:tahniah wan......tambah lagi posting aku
Tahniah Amm cukupkan 4000 posting

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Amm on Wed 30 May - 9:14

Wan@Blakepare wrote:
Amm wrote:tahniah wan......tambah lagi posting aku
Tahniah Amm cukupkan 4000 posting

Lagi 2 la wan.....cukup 4000...horeyyyy

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Wed 30 May - 19:13

Very Happy cheers Laughing

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Fri 1 Jun - 14:26

Tahukah anda Regulator Rectifier adalah sebuah alat untuk mengabah arus dari AC ke DC dan menghadkan arus kepada 15volt.Stator coil motorsikal anda mampu mengeluarkan arus sehgga 500volt pada RPM tinggi.Voltage yg sebanyak ini terlalu tinggi utk hanya mengecas bateri 12volt.

Regulator yg letaknya didalam rectifier (build in) bertindak utk memotong arus lebihan ini.Jika motorsikal anda adalah versi tahun 60an atau 70an regulatornya di bina berasingan.Haba yang di hasilkan oleh sesebuah Regulator Rectifier juga adalah tinggi.Kerana itulah ia didatangkan dengan Heatsink yang besar dan lebar.Ada diantara pemilik motorsikal yang memasang kipas pengalih haba utk menyejukkan Regulator Rectifier.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Wed 19 Sep - 21:13

Berakhir sudah masalah rectifier dan Stator Coil pada motor aku.Cost keseluruhan Adalah :-

Rectifier = RM 85
Dawai Copper utk rewind Stator (DIY) = RM 90 1KG boleh buat 3 biji Stator.
Kertas Gasket = RM 12 boleh buat sehingga 10 keping.
JUMLAH KESELURUHAN = RM 187 Berbaloi2

Projek ini adalah try and error,yang mana telah menelan belanja yang agak tinggi hanya kerana ingin mencuba perkara baru.
Jumlah keseluruhan termasuk rewind kat kedai electrical yang akhirnya rosak tak sampai 2 hari.dan order barang dari ebay yang hanya boleh di buat rujukan sebab size tak sama.Kos minyak hitam yang terpaksa aku top up sehingga 3 kali,kos minyak dan tol berulang alik ke jalan pasar 2 kali sehari dan 3 hari berturut2 adalah berjumlah RM 1125.
Di harap ilmu ini dpt di kongsi bersama yang mana anda hanya perlu rasai result dan hasilnya,tak perlu keluar duit utk mengkaji.Sekian.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by ManCaL on Wed 19 Sep - 23:05

Wan@Blakepare wrote:Berakhir sudah masalah rectifier dan Stator Coil pada motor aku.Cost keseluruhan Adalah :-

Rectifier = RM 85
Dawai Copper utk rewind Stator (DIY) = RM 90 1KG boleh buat 3 biji Stator.
Kertas Gasket = RM 12 boleh buat sehingga 10 keping.
JUMLAH KESELURUHAN = RM 187 Berbaloi2

Projek ini adalah try and error,yang mana telah menelan belanja yang agak tinggi hanya kerana ingin mencuba perkara baru.
Jumlah keseluruhan termasuk rewind kat kedai electrical yang akhirnya rosak tak sampai 2 hari.dan order barang dari ebay yang hanya boleh di buat rujukan sebab size tak sama.Kos minyak hitam yang terpaksa aku top up sehingga 3 kali,kos minyak dan tol berulang alik ke jalan pasar 2 kali sehari dan 3 hari berturut2 adalah berjumlah RM 1125.
Di harap ilmu ini dpt di kongsi bersama yang mana anda hanya perlu rasai result dan hasilnya,tak perlu keluar duit utk mengkaji.Sekian.


Tahniah abe dgn ilmu dicurahkan tu.. cheers

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by faizal_bulat on Wed 19 Sep - 23:32

i like....

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Wan@Blakepare on Thu 20 Sep - 1:50

Mancal...Ilmu baru aku belum curahkan lg.Aku malas nak taip malam ni.Esok je lah aku cite pasal benda ni.Tadi baru lepas test bateri,100 fully chrged.Balik dari kelang ikut hiway Bukit Raja menghala ke KLIA perjalanan mkn masa 10 minit.Condition rectifier,coil dan bateri juga cun.Aku buat research benda ni sebab harga barang2 yg aku sebutkan tadi adalah mahal.Ini sedikit sebanyak dpt membantu kita kurangkan kos menten jentera kerana kita adalah owner motor usang dan rider budget.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara menguji Rectifier dan Stator Generator Coil.

Post by Sponsored content Today at 6:00


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum