Cmne nak tukar timing chain

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Cmne nak tukar timing chain

Post by Virus on Thu 11 Feb - 2:40

Boss...mintak DIY cmne nak tukar timing chain leh?
Adjust valve clearence aku dh buat. Pas nie plan nak belajar tukar timing chain sendiri pulak.
Kalau dh pandai tu...leh la aku wat utk ZZR250 owner kat Kuching Swak sini.
Didahulukan dgn ribuan terima kasih.... flower

Virus

Posts : 19
Join date : 05/02/2010
Age : 38
Location : Kuching Sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Izzul on Sun 14 Feb - 13:43

Abang ajis cakap elok kalau kit eserahkan pade yang pakar untuk tukar timing chain ni. Kalau tak silap ade 2 care nak tukar, ade yang murah (RM150) dengan yang mahak (RM450). Otai2 lagi rekemen kat yang mahal sebab safety factor.

Ape2 pon kite tunggu abang ajis tunjuk ciri2 timng chain yang sakit... TUnggguuuuuuuu.........(copyright abang ajis)

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Virus on Mon 15 Feb - 19:39

Yesss right.....hari2 aku check kat sini kalau2 ada org dh update...
Teng q Izzul....kita tunggu sama2 k... study

Virus

Posts : 19
Join date : 05/02/2010
Age : 38
Location : Kuching Sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by adambikers on Tue 16 Feb - 6:36

harap bersabar yee incik virus..
bang ngah tgh duk kumpul data2 serta gambar2 utk pemahaman bersama Wink

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Izzul on Tue 16 Feb - 11:32

Sabar menunggu.... rabbit

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Raziskov on Wed 17 Feb - 10:05

Ok..bagi sape2 yg nak buat D.I.Y menukar timing chain...dinasihatkan bagi beginner..hantarlah pada yg pakar ataupun ditunjuk ajar oleh pakar..dan bagi yg kondifen boleh buat dipersilakan.Ini bukan kerana utk takut2kan tapi langkah2 berjaga2 kerana proces menukar timing chain ini amat sukar (bagi beginner mcm saya la) dan jika salah cara memasangnyer dikhuatiri akan menyebabkan bahagian mechanical lain yg rosak.

Senenarnyer ada 2 cara nak menukar timimg chain ini.
1. Dengan ada part berbentuk U dibelakang clucth plate dipatahkan - kosnyer murah bila besi ni dipatahkan..cuma perlu buka bahagian head saja..maybe dalam RM100-200 ajer..
2. Dengan part berbentuk U yg belum dipatahkan lagi - kosnyer sama dengan buat full overhaul sbb semua engine perlu dibuka dan diturunkan bermula dari head hinggalah ke engine..kos mungkin dalam RM 500 lebih..

Untuk tahu samada motor kita perlukan kos yg mahal atau murah..
1. First kita kena buang dulu minyak hitam.
2. Next kena buka cover clutch.


3. Cuba tgk bahagian belakang mangkuk clutch..part yg dimaksudkan berbentuk melengkung (U) seperti yg dilukiskan warna merah.Minta maaf jika kawasan yg dilukiskan tidak tepat seperti dalam bahagian engine tu.Biasanyer kalau bahagian ini belum dipatahkan ia kan menakung minyak dan jika sudah dipatahkan..ia akan tinggalkan bekas berbentuk melengkung seperti yg
dilukiskan.


Gambar selepas clutch plate dibuka..

Gambar selepas semua bahagian clutch dibuka.


Gambar di atas hanya utk menunjukkan kedudukan part yg berbebtuk U tu..tak perlu buka semua utk melihat sebenarnyer..agaknyer la...Very Happy

Setelah melihat samada part berikut sudah patah atau belum dipatahkan..terpulang pada owner utk memilih cara D.I.Y atau hantar ke kedai.Nasihat saya..bagi motor yg part U yg belum dipatahkan..eloklah dikekalkan begitu..takyah dipatahkan..ada gunanyer Kawasaki berbuat demikian.

Mungkin ada otai2 yg dapat memberi atau membetulkan info2 yg saya berikan.Saya pun bukan tau sgt citer pasal engine ni.. gambar pun pinjam sifoo punya gambar...
Harap2 dapat membantu..

sekian


Last edited by Raziskov on Wed 17 Feb - 10:45; edited 1 time in total

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by jimf on Wed 17 Feb - 10:18

Ajis...mungkin gambo ni lagi jelas... kelihatan "timing chain" disebelah kanan sekali ..(gambar setelah dibuka mangkuk cluth). Jadi bahagian mana yg ko maksudkan besi yg telah di"patah"kan tu..



Notakaki : gambor ehsan dari koleksi cak onn

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Raziskov on Wed 17 Feb - 10:38

Ok..mekasih Jimf..part yg dipatahkan tu kat bahagian hujung timing chain betul2 belakang benda yg aku bulatkan tu..disebabkan nenda melengkung ni la timing chain tidak dapat keluarkan...



sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by jimf on Wed 17 Feb - 11:03

Ajis....mungkinkah ni rupa besi yg dipatahkan? hehehe... scratch


________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by awestol on Wed 17 Feb - 14:58

salam semua....
pernah buat sekali..........pada motor sendiri la.
aloi yang berbentuk U tu untuk menahan timing chain guide depan,jugak untuk menangkung minyak enjin untuk kegunaan rantai timing tu.
kalu dipatah jugak aloi berbentuk U tu, guide tu tak jatuh pasal ada penahan (stoper ) bercabang pada bahagian atasnya......
gambar tu kena ambil pada pandagan bawah,baru nampak aloi berbentuk U tu......
pendapat aku,kalu salah sila betulkan..........

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Izzul on Wed 17 Feb - 18:41

pergh... harge tu tak ble nak pandang... baek buat oberhol trus ok tak??

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by adambikers on Wed 17 Feb - 19:51

alang2 buat je oberhol terus kalau berduit.. huhuhu

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Izzul on Wed 17 Feb - 20:21

oberhaul biase pomen buat ape bang?? kalau kapchai tau le, tapi moto sekerap tak tau. kos untuk oberhaul pulak bape?? top oberhaul ke sume sekali??

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by adambikers on Wed 17 Feb - 20:32

moto aku dulu buat oberhol sume tuka kecuali crankshaft.. pomen yg buat plak pomen agung--> arwah mahaguru, bang long jeff, tok misai, masta rudy ngan aku tukang beli barang ngan buat2 bz..

buat sendiri pon makan 2-3 riban gak laa..

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Izzul on Wed 17 Feb - 20:56

haha~ buat2 bz yang tak ble blah....

buek sendiri pom mkn 2 3 riban... tgu kaye la cani...

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by adambikers on Thu 18 Feb - 19:46

buat bz je yg aku paling expert.. hehe..

aku punya kes jadi 2-3ribu tu sebab pomen2 aku especially bang long jeff tu mintak macam2, breakfast McD, lunch pizza, minum petang dgn doyan, malam makan tom yam seafood.. Sad

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Virus on Fri 19 Feb - 21:40

jimf wrote:Ajis....mungkinkah ni rupa besi yg dipatahkan? hehehe... scratch


Besi tu nampak mcm boleh keluarkan dari enjin. So...boleh tak kita toksah pasang jer besi tu?
Kalau kena pasang gak....cmne pulak caranya kita nak patahkan bhgn 'U' tersebut. Adakah kita leh patahkan guna player direct semasa besi tu masih kat enjin, atau kena keluarkan besi tu dari enjin, kemudian potong guna gergaji besi ke...ape ke....? scratch bounce scratch bounce scratch

Virus

Posts : 19
Join date : 05/02/2010
Age : 38
Location : Kuching Sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by jefnoka1 on Mon 1 Mar - 11:08

adambikers wrote:buat bz je yg aku paling expert.. hehe..

aku punya kes jadi 2-3ribu tu sebab pomen2 aku especially bang long jeff tu mintak macam2, breakfast McD, lunch pizza, minum petang dgn doyan, malam makan tom yam seafood.. Sad
tu pun blom abis bagi lagik.... spare ribs kat TGIF sambil tgk motoGP Razz Razz

________________________________________________________________________________________

murid Kerajaan 7 petala langit, Lastmen konvoi, Ahli Lembaga Pengarah Jambu Air Holdings, pemilik muto reput

jefnoka1

Posts : 1170
Join date : 19/01/2010
Age : 50
Location : Kota Damansara - DENmark - DresDEN Germany

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by adambikers on Mon 1 Mar - 18:45

nasib anak ikan camni laa Sad
mintak tlg sapa2 yg bole terangkan kat incik virus camne nak tuka timing chain.. kesian kat dia duk tunggu.. aku tak reti nak tuka Embarassed

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Virus on Mon 1 Mar - 20:01

Masih menanti dgn penuh kesabaran & keimanan....hehehehe Arrow

Virus

Posts : 19
Join date : 05/02/2010
Age : 38
Location : Kuching Sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Izzul on Mon 1 Mar - 20:09

sabor bang... What a Face

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by muzhaffar on Tue 2 Mar - 2:35

kalau perati btol2, rasanya leh nampak secara samar2 rupa chain guide tu..


chain guide ni berguna utk menakung sejumlah minyak itam yang akan digunakan utk lubricate timing chain..
so, kalau moto anda semua still ada, aku nasihat jgn la patahkan..
sbb benda ni mmg x de spare parts..
dia mmg da di casting skali crankcase bahagian atas..
so, kalau da patahkan, cara utk dapatkan kembali guide ni hanyalah dengan cara tukar crankcase bahagian atas yg baru dan menyebabkan no enjin jd lain..
selain tu, chain guide tu juga menghalang daripada berlakunya fenomena timing chain jump ketika timing chain mula kendur..
kalau guide tu da x de, dan bila timing chain da kendur, mmg akan ada kebarangkalian timing chain jump dan menyebabkan timing pergerakan piston dan pergerakan valve jd kacau..
akibatnya, kerosakan pada bahagian piston, valve , head, camshafr, dan rocker arm mungkin leh terjadi..
so, kalau aku jadi owner moto yang chain guide tu belum patah lagi, aku akan cuba untuk tak mematahkan benda tu..
walaupn akibatnya x sekritikal zxr(kalau zxr mmg parts ni penting..kalau x, mmg cepat rosak timing chain), aku masih akan cuba kekalkan parts tu..

dan sekiranya duit x mencukupi, mmg ada cara yang memerlukan kos sederhana utk tukar timing chain..
x perlu pisahkan head dan blok tetapi still kena pisahkan upper dan lower crankcase..
nak terangkan secara detail, aku x de gambar yang mencukupi dan benda yang paling susah bagi aku dalam proses overhaul moto 4 stroke, dan plg kritikal skali adalah proses meniming balik camshaft..
kalau ada basic cam timing, rasanya x kan ada masalah besar..
kos yang terlibat :
minyak itam 2 botol
timing chain - rm120 kalau x silap
gasket magneto dan clutch cover - x sure bape rm tp mayb dlm +- rm50
coolant - rm10
total x termasuk minyak itam +-rm180
tp penah buat kat moto mmbr aku, gasket magneto dan clutch cover x koyak time buka, so, reuse balik dan seal guna gasket maker..
so, total cost hanya timing chain, minyak itam dan coolant..

masa diambil..kalau kalau mmg buat btol2 dan x de masalah lain yang timbul - kurang dari sehari..

muzhaffar

Posts : 12
Join date : 30/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Izzul on Tue 2 Mar - 11:26

tu diaaa....

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by adambikers on Tue 2 Mar - 23:56

perghhh sifu muzz buat kurang dari sehari tu..
aku nyer moto rabak gak laa seminggu..
sayang gamba takde, susah gak nak tunjuk camne proses nyer ekk..
ko tlg la incik virus tu, dia duk kat borneo tu.. aku tukang buat sibuk bole laa

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Virus on Wed 3 Mar - 6:42

Woooo.... kalau cmtu, baik aku kekalkan benda tu. Teng Q Muz. So..plan aku sekarang nak hantar kat kedai je dulu..leh tengok2 & ambik idea cmne proses yg betul nak tukar timing chain nie. Sambil2 tu jugak, aku masih tunggu otai2 jekjek ar sini update----cmne nak tukar timing chain---sebagai rujukan kita bersama.... sunny study king scratch Sleep

Virus

Posts : 19
Join date : 05/02/2010
Age : 38
Location : Kuching Sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: Cmne nak tukar timing chain

Post by Sponsored content Today at 18:50


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum