Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by furqaan on Sun 15 Jan - 20:46

gentel dgn cara berhemah yaaa ... jgn ganaz ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Apai on Mon 30 Jan - 17:12

Terbaek!...wan!...ko mmg salah seorang manusia yg ada bakat!....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Fri 3 Feb - 13:17

Fiber yg aku buat tu bertahan sampai ke hari ni.So jgn risau,ia takkan pecah selagi anda tak ketuk dgn tukul.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by baoq giler on Sun 18 Mar - 17:01

salam. tail sy ade retak2.. bukan retak lg dahh.. cam da nk patahh jek.. so cmne kalo nk apply fibreglass nih? cer ajor sket.. tgk sifu ade siap letak kepingan2 cam gauze n then apply resin lah ape lahh.. (budak x tau pape mmg cmni) so cmne tu?

n dulu sifu ade cakap kalo x apply 1 bende nih kat fibreglass tu, cat x kan lekat.. cm kat mudguard sy tu ade 1 bhg. cat mmg xkan lekat kt situ.. tu yg sy lupe lak ape name bnde tuh... kang kalo da repair tail, nk cat blek x lekat lak kang..

cemane tu? mohon otai2 n sifu2 ajor cmne nk main ngn fibreglass nih.. nk hantar tail kt sifu soh repairkan, sy jauh gile lak kt johor nih.. ingt nk repair sndri jek pakai fibreglass cm bang wan nih..
mohon ajar.. time kasih.. =)

baoq giler

Posts : 158
Join date : 15/06/2011
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 4 Apr - 16:30

Baoq,ikut step yang aku postkan tu,kalau nak tengok live,sila datang umah kita projekkan sama2.Jangan lupa bawak PENGERAS yang boleh kasi keras.Dah lama seat blakang tak berlendir.hehehehe.......

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by baoq giler on Tue 10 Apr - 20:17

ni nak pengerass yang 5 minit da setel ke yg 3 jam baru setel??? hahahaha

baoq giler

Posts : 158
Join date : 15/06/2011
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Tue 5 Jun - 20:15

salam abam wan

nak mintak tnjuk ajar sikit..

nak belajar cara buat mould
material apa sesuai utk dijadikan mould?

nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Tue 5 Jun - 20:58

nobita wrote:salam abam wan

nak mintak tnjuk ajar sikit..

nak belajar cara buat mould
material apa sesuai utk dijadikan mould?
Material yang sering di gunakan ialah fibreglass.Cara2 utk mengunakan fiberglass ada di tunjukkan di youtube.



Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Wed 6 Jun - 7:42

yes,info berguna cheers

cuma sy xpasti material yg sesuai utk dicantum2,pastu fiber,then baru copy dari situ utk dijadikan mould..

sebelum ni saya just guna kotak,then cantum2 dgn selotep,pastu fiberkan,then baru copy balik jadikan mould

ada material laen x abg boleh suggest yg dirasakan sesuai selaen kotak?

nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 6 Jun - 13:03

Kotak lebih senang utk di bentuk.Ada juga yang guna plastik binding buku(transparent),kerana lebih kuat berbanding kotak.


Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 6 Jun - 13:18



Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Thu 7 Jun - 16:07

Wan@Blakepare wrote:Kotak lebih senang utk di bentuk.Ada juga yang guna plastik binding buku(transparent),kerana lebih kuat berbanding kotak.


tu la,ingat nak guna plastin cover binding buku tu,tp mcm lembut sgt

lagi satu,apa guna fiber compound?sama x dengan simen yg guna utk smoothkan surface fiberglass tu?

nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Thu 7 Jun - 18:12

Benda lain tak macam simen.Tapi apabila di gosok dgn sand paper hasilnya sama dengan simen body biasa.Tetapi lebih rigid kalau nak smooth kena tmbah dengan simen pada bahagian atas sebagai finishing.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Thu 7 Jun - 18:36

ok2.
contohnya saya nak buat belly pan utk kapcai

then bila nak start from scratch,saya plan nak cantum kepingan2 fiber nipis..biar nmpak bentuk dulu

so,nk bagi lekat antara kepingan2 tu boleh tak guna fiber compound ni?


nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Thu 7 Jun - 18:39

nobita wrote:ok2.
contohnya saya nak buat belly pan utk kapcai

then bila nak start from scratch,saya plan nak cantum kepingan2 fiber nipis..biar nmpak bentuk dulu

so,nk bagi lekat antara kepingan2 tu boleh tak guna fiber compound ni?

Boleh kot,tapi aku tak buat lg.Ko cuba dulu.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Thu 7 Jun - 18:44

hehe
xtau lah,sbb stakat ni sy xpenah guna lagi fiber compound

bellypan tu dah hampir siap,cuma nak sanding surface die bagi smooth tu yg susah

ada tips x?

nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Thu 7 Jun - 18:59

nobita wrote:hehe
xtau lah,sbb stakat ni sy xpenah guna lagi fiber compound

bellypan tu dah hampir siap,cuma nak sanding surface die bagi smooth tu yg susah

ada tips x?
Upload gambar la nak jugak tengok hasil projek.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Thu 7 Jun - 19:15





surface xrata lg...bentuk pun mcm ade senget bila compare antara kiri ngan kanan

masih xpuas ati,ingat nak buat balik Mad

nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Fri 8 Jun - 10:11

Dah cantik dah,cuma kena gosok bagi rata skt.Kenapa tak copy je dari sampan motor lain?Yang dalam gambar ni kotak ke fiberglass?

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Fri 8 Jun - 11:32

Wan@Blakepare wrote:Dah cantik dah,cuma kena gosok bagi rata skt.Kenapa tak copy je dari sampan motor lain?Yang dalam gambar ni kotak ke fiberglass?

yg dlm gambar tu fiberglass,sbb tu saya cadang nak cari material laen utk dibuat mould..sbb bila guna kotak,projek pun jadi berkotak..haha

xboleh nak copy dari sampan laen,sbb motor model ni xde lagi kluar kat pasaran sampan yg mmg khas

lpas exam nnti buat balik lah..ingat nak gi menuntut dgn abg wan,hehehe

nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by ziex69 on Fri 8 Jun - 11:37

nobita wrote:ingat nak gi menuntut dgn abg wan,hehehe




ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Sun 10 Jun - 1:45

Aku pun bukan expert sgt pasal fiberglass ni.Aku buat ikut firasat dan gerak hati je.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by nobita on Sun 10 Jun - 12:53

lagi satu abg wan,mana boleh dapat ya fiber compound dgn gelcoat area pj,shah alam ni

nobita

Posts : 12
Join date : 05/06/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Mon 11 Jun - 9:41

nobita wrote:lagi satu abg wan,mana boleh dapat ya fiber compound dgn gelcoat area pj,shah alam ni
Aku pun tak tau mana nak dapat dalam kuantiti yang banyak.Sebab projek yg aku buat sebelum ni pun,aku guna fiber kit je.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Mon 11 Jun - 9:44

Kalau boleh dapat dalam kuantiti yg banyak dah boleh wat bisnes hehehe.....

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Sponsored content Today at 13:59


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum