Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 12:08

Ini adalah cara2 utk menggunakan Fibre Glass Compound bagi membaiki Fairing atau Mudguard yg pecah atau Bracket yang patah pada motorsikal anda.Di harap info ini akan memberikan sedikit menafaat kpd anda.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 12:13




Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 12:28




Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 12:29




Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 12:31




Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 12:32

Di atas adalah gambar2 mudguard yang patah akibat dari terlupa buka Disc Lock.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 12:35

Dolphin P99 juga sesuai utk di buat bracket bagi fairing yang telah hilang bracketnya.Aku akan uploadkan gambar2 atau video cara2 utk membuat bancuhan bagi membina bracket baru dan juga membuat Bridge bagi Fairing yg berlubang.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Chef Bob on Wed 11 Jan - 14:11

cepat upload... wan tak sabar nak tengok.. nak fiber gpjet ni.. Razz

Chef Bob

Posts : 492
Join date : 20/01/2010
Location : SUNGEI BISI-KAJANG-BENTONG

View user profile http://zzrianzoldskool.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by jimf on Wed 11 Jan - 14:11

wan...bape hinggit kos compound tu?
dan ket mano leh beli?
moto reput den byk yg tertanggal butang nya....

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by faizal_bulat on Wed 11 Jan - 15:56

pasang fiber ni bole memanjangkan usia hayat motrosikal x?

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by jimf on Wed 11 Jan - 16:01

faizal_bulat wrote:pasang fiber ni bole memanjangkan usia hayat motrosikal x?

tak panjang ...tp leh laju..
tp kalu masa "basah" jgn ride lagi... takut fiber tu melekat kt taxi... Very Happy

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by mat zzr on Wed 11 Jan - 16:09

jimf wrote:wan...bape hinggit kos compound tu?
dan ket mano leh beli?
moto reput den byk yg tertanggal butang nya....


aku tolong jawap la...dulu masa aku pakai zzr250...mmg selalu gak aku beli fibre compound ni...satu tin rege RM18...disertakan sekali dgn hardener...benda ni mmg kuat lah...cuma kalau digunakan pada flat area...ia kan peel off jugak...so aku kasarkan surface atau tebuk beberapa lubang utk jadikan anchor...walaupun kita tak mix dgn hardener...compound ini akan mengeras jugak dlm tempoh 3 bulan...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by jimf on Wed 11 Jan - 16:26

mat zzr wrote:
jimf wrote:wan...bape hinggit kos compound tu?
dan ket mano leh beli?
moto reput den byk yg tertanggal butang nya....


aku tolong jawap la...dulu masa aku pakai zzr250...mmg selalu gak aku beli fibre compound ni...satu tin rege RM18...disertakan sekali dgn hardener...benda ni mmg kuat lah...cuma kalau digunakan pada flat area...ia kan peel off jugak...so aku kasarkan surface atau tebuk beberapa lubang utk jadikan anchor...walaupun kita tak mix dgn hardener...compound ini akan mengeras jugak dlm tempoh 3 bulan...

3 bulan????...sempat eden ambik moto lain ni... Razz

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by mat zzr on Wed 11 Jan - 16:38

kalau dah mix dgn hardener tak sampai 30 minit dah keras...tapi kalau tak mix pun ia tetap akan keras jugak dlm masa 3 bulan.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Apai on Wed 11 Jan - 17:44

18 hinggit?...Hmmmm....aku nyer teknik cuma 3 hinggit + peluh ketiak....

Aku penah gak guna fibre ready mix tu....tapi aku tak suka guna lagi sebab dah ada teknik baru yg lebih durable dan menjimatkan...hehe...dan moto jjr mutant aku semua sekali gunakan teknik ni...100% tak guna fibre glass..... Very Happy

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by faizal_bulat on Wed 11 Jan - 19:23

apai bukala thread baru... jgn jek thread org.. hehehe

admin pesan... aku taip jer...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Wan@Blakepare on Wed 11 Jan - 22:22

Sori la sume tadi aku sibuk dok tukaq pluq motor ngk platinum kat kedai amir md jani.Esok lah aku upload gambir ye.Rege benda ni RM 23 kat hardware shop.Tak semua hardware shop ada simpan benda ni.
So masa yang di ambil utk keras setelah di campur Hardener ialah 5 minit dan keras sepenuhnya dlm masa 1 jam.Kalau tak campur 3 tahum pun blm tentu keras.Brand P99 ni tak mudah patah malah menyamai kekuatan bracket yang asal.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by UnoS on Wed 11 Jan - 22:25

apai ape teknik br yg ko invent tu, aku minat sgt nak tau

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by kudud on Thu 12 Jan - 10:06

UnoS wrote:apai ape teknik br yg ko invent tu, aku minat sgt nak tau

nak tau kena dtg port klang, tp sblm tu roger2 en.APAI dulu Laughing
bkn xmoh kasi tau kat dlm ni, cuma susah nak xplain secara teori tanpa praktikal

erkk, ni pun kudid yg bitau la.. Razz btul x en.APAI? ngeh ngeh ngeh..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by jimf on Thu 12 Jan - 11:08

kudud wrote:
UnoS wrote:apai ape teknik br yg ko invent tu, aku minat sgt nak tau

nak tau kena dtg port klang, tp sblm tu roger2 en.APAI dulu Laughing
bkn xmoh kasi tau kat dlm ni, cuma susah nak xplain secara teori tanpa praktikal

erkk, ni pun kudid yg bitau la.. Razz btul x en.APAI? ngeh ngeh ngeh..

tolong jgn hijack topic ni..
org lain serius nk tau camne nk buat ni...expecially geng reput..
kang makneng fiber kote ko baru tau... Razz

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by ZAM@GHIMEHV on Thu 12 Jan - 12:09

mat zzr wrote:kalau dah mix dgn hardener tak sampai 30 minit dah keras...tapi kalau tak mix pun ia tetap akan keras jugak dlm masa 3 bulan.

so meaning kena blow "harder" baru dia mengeras ker ? ker biar dia mengeras dulu baru kasi blow harder? konpius bangat nih...

ZAM@GHIMEHV

Posts : 2458
Join date : 25/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Apai on Thu 12 Jan - 12:48

Alamak!...dah kena sound ngan mod...er...sorry blakepare.....ok gak kalau guna fibre tu sebab ianya lebih flexible dan lebih mudah digunakan....sapa2 pun boleh cuba...utk teknik aku mmg susah dan memerlukan kesabaran yg tinggi...

Blakepare....apakata ko demo pakai video...lagi senang nak paham....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Amm on Thu 12 Jan - 12:52

Apai wrote:Alamak!...dah kena sound ngan mod...er...sorry blakepare.....ok gak kalau guna fibre tu sebab ianya lebih flexible dan lebih mudah digunakan....sapa2 pun boleh cuba...utk teknik aku mmg susah dan memerlukan kesabaran yg tinggi...

Blakepare....apakata ko demo pakai video...lagi senang nak paham....

Ni ayat macam nak kaber sebab dah kana sound ngan mod...he...he..... Razz
Apa barang pakai video,masuk dlm red tube la

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Chef Bob on Thu 12 Jan - 12:55

ZAM@GHIMEHV wrote:
mat zzr wrote:kalau dah mix dgn hardener tak sampai 30 minit dah keras...tapi kalau tak mix pun ia tetap akan keras jugak dlm masa 3 bulan.

so meaning kena blow "harder" baru dia mengeras ker ? ker biar dia mengeras dulu baru kasi blow harder? konpius bangat nih...

hisss pakistan ni susah betul nak paham... bukak seluar la kalau nak keras........ cheers bounce affraid

Chef Bob

Posts : 492
Join date : 20/01/2010
Location : SUNGEI BISI-KAJANG-BENTONG

View user profile http://zzrianzoldskool.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by mat zzr on Thu 12 Jan - 14:14

ZAM@GHIMEHV wrote:
mat zzr wrote:kalau dah mix dgn hardener tak sampai 30 minit dah keras...tapi kalau tak mix pun ia tetap akan keras jugak dlm masa 3 bulan.

so meaning kena blow "harder" baru dia mengeras ker ? ker biar dia mengeras dulu baru kasi blow harder? konpius bangat nih...

Kalau dah keras...sila gigit sendiri dan kasik makan anjing....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Penggunaan Fibre Glass Compound pada motorsikal.

Post by Sponsored content Today at 2:07


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum