Rectifire motor

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Rectifire motor

Post by UnoS on Sun 31 Jan - 11:07

Salam,

Berapa harga rectifire muto zzr? den memerlukan satu rectifire muto zzr yg dah rosak untuk dibuat ujikaji... menurut kato prinsipal engineer (electrical & electronic) kat kilang den, secara teorinyo buleh direpair.... tapi dia tak pernah buat wiring utk muto... selalu dio main dgn wiring keto jo... jadi berbesar hati lah sekironye ... ado ahli majlis zzrians yg sudi mendermokan rectifire yg rosak kek den, supoya dapat den buek ujikaji... nanti den lotak hasil ujikaji tu kek sini...

nota kaki...den rasolah... kalau ado barang electronic motor zzr yg lain pun boleh didermakan untuk den buek ujikaji..... lagi satu kilang tompek den kojo ni... memenag buek komponen rectifire pun... utk maker harman kardon, continental, delphi dan lain2 lagi (semua ni vendor2 parts2 electronic keto mewah mcm BWM, Mercs, GM, Chevy, VW, cumo vendor proton jo yg tak boli lai )

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by muzhaffar on Mon 1 Feb - 0:01

kalau ikut logik alat electronic, mmg leh repair je dgn syarat, circuit board x terbakar..
kalau terbakar, kerja jd b'tmbh sket r..
leh je nak wat circuit board sdiri tp dari segi ketahanan arus tinggi tu x sure la cane..
sama la juga ngan servo pv tzm..
leh repair tp ada sesetgh servo PV tu, no IC tu dia padam..mayb utk elakkan orang repair sendiri servo tu..rugi la dia nnt..hehehe

muzhaffar

Posts : 12
Join date : 30/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by UnoS on Mon 1 Feb - 10:57

tak per muz.... kalau dia padam no ic.. nanti aku suh kawan aku tu trace no ic tu... tapi pv tzm aku tak mau ler

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by adambikers on Mon 1 Feb - 11:11

sapa yang ada rectifier rosak??
unos nak buat ujikaji ni..
harap2 tak meletup rectifier tu Razz
kang hangus plak muka ko unos.. hehehe..

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by awestol on Mon 1 Feb - 15:51

salam semua.....

unos..rectifire zzr dan motor2 lain, semua ditutup dengan expose(ejaan akulah)benda seperti damar atau plastik mcm getah.kalu ada cara nak buka atau buang benda ni,habaq mai la kat aku.
dulu aku ada nak cuba baiki rectifire zzr ni tapi terhalang,tak tau cara nak buang exposi ni.

salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by don-zx2 on Mon 1 Feb - 16:31

aku rasa term tu "epoxy"...abg yu mmg handal pasal epoxy nih...10tahun experience...heheh geek

don-zx2

Posts : 143
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by awestol on Mon 1 Feb - 20:03

don-zx2 wrote:aku rasa term tu "epoxy"...abg yu mmg handal pasal epoxy nih...10tahun experience...heheh geek
ya betul ejaan kau tu don t.kasih.

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Izzul on Thu 4 Feb - 0:19

tumpang tanye,

boleh explain macam mane rupe rectifier ni tak sebab saya ade bende yang bentuk silinder, pastu boleh cucuk fuse kat situ. ade la 2 -3 lobang untuk cucuk fuse. rectifier ke mende alah tu??

Izzul

Posts : 244
Join date : 20/01/2010
Age : 29
Location : Melaka - Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by UnoS on Thu 4 Feb - 21:05

don-zx2 wrote:aku rasa term tu "epoxy"...abg yu mmg handal pasal epoxy nih...10tahun experience...heheh geek

yup betul ejaan dia epoxy... ape2 hal pun nak kene ade bahan ujikaji (rectifier yg kong) dalam tangan dulu baru boleh buat kesimpulan... tapi secara teorinye epoxy ni boleh buka...

p/s den nye experince dgn silver epoxy paste jor... epoxy lain nak kene buek ujikaji lain lah...

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by kudud on Tue 22 Nov - 12:08

ni uncle jimf ade kot Laughing ..masih ON lg ke nak buat ujikaji ni? bagus ni, ade yg nak kongsikan ilmu, blh la kita sokong bersama..

SAPA ADE WEH?

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by jimf on Tue 22 Nov - 12:16

wei kudud, bape tahun nk buat ujikaji ni?
unos pun dah hupgred 2 kali...
arwah pun dah xde...

tp mcm awestol cakap mmg tul laa.. rectifier ni kira dah "bonded" sekali semua.. maybe leh buka "bonded" tu, tp kena seal lik..
harga dlm rm300 kalu baru.. (pengalaman masa tukar kat DK zaman ko kawen dulu)... sama aje gpz pun leh pakai zzr punyo...

tp lagi best....gpz6 den, pakai panther punyo aje.....mmmm... scratch


________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by kudud on Tue 22 Nov - 12:32

hee,maaf la, den carik DIY utk tuka starter carbon brush, tp jumpo yg ni plak, mano yo diskas psl tuka carbon brush tu?

tp psl rectifier ni, elok gak kalo en.yunos kita ade rsa nak buat lg ujikaji ni, at least kita blh la tau serba sdikit psl rectifier ni..-ni main petik ja, kot2 je ni..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by jimf on Tue 22 Nov - 12:35

kudud wrote:hee,maaf la, den carik DIY utk tuka starter carbon brush, tp jumpo yg ni plak, mano yo diskas psl tuka carbon brush tu?

tp psl rectifier ni, elok gak kalo en.yunos kita ade rsa nak buat lg ujikaji ni, at least kita blh la tau serba sdikit psl rectifier ni..-ni main petik ja, kot2 je ni..

kalu nk tukar karbon, mai laa dokek umah den...
hari tu chefbob tukar karbon kat gpz5 tu murah aje... dlm rm20 aje..
tp tu harga chef, harga kawan2... kalu harga kawan punya kawan lebih sikit laaaaaaaa

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by kudud on Tue 22 Nov - 12:44

lorh, murah giler.. erkk, tp tgk la nnti, sbb den da boli carbon brush tu, tggl nak bukak jo, starter tu..hehe

tp nnti kalo ghaso malas nak bukak tu lebih, den poei la melawat uncle yo, huhah!!

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Wan@Blakepare on Fri 9 Dec - 13:17

Projek DIY relay lampu depan,kasi terang gile babus.......tunggu.....

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Wan@Blakepare on Fri 9 Dec - 16:30

Yes...projek lampu relay telah siap.Kini lampu telah kembali terang seperti motor baru .

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by ZAM@GHIMEHV on Fri 9 Dec - 16:36

jimf wrote:
kudud wrote:hee,maaf la, den carik DIY utk tuka starter carbon brush, tp jumpo yg ni plak, mano yo diskas psl tuka carbon brush tu?

tp psl rectifier ni, elok gak kalo en.yunos kita ade rsa nak buat lg ujikaji ni, at least kita blh la tau serba sdikit psl rectifier ni..-ni main petik ja, kot2 je ni..

kalu nk tukar karbon, mai laa dokek umah den...
hari tu chefbob tukar karbon kat gpz5 tu murah aje... dlm rm20 aje..
tp tu harga chef, harga kawan2... kalu harga kawan punya kawan lebih sikit laaaaaaaa


huish mahal nyer chefbob letak... sampai 20 hengget.... jenama apa tu... aku pakai tooth brush brand Mukmim.. baru 2.50 jer satu... medium.... beli 2 free satu...jimat siot..

ZAM@GHIMEHV

Posts : 2458
Join date : 25/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Wan@Blakepare on Fri 9 Dec - 16:37

Punca lampu malap ialah,kondisi wayar yg telah usang.Motosikal lama dan yg sering di tunggang utk berulang alik ke tempat kerja akan mengalami simptom ini.Cara utk mengembailkan kecerahan lampu ialah dgn menggantikan dgn wiring baru atau membuat bypass terhadap pendawaian asal.Barang2 yg perlu disediakan ialah,2 buah relay,3 meter wayar yg bersaiz 25 amp atau lebih,wayar clip dan selotape utk wiring.Selepas tiu lakukan pendawaian mengikut imiginasi dan gerak hati anda.hehehe

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by ZAM@GHIMEHV on Fri 9 Dec - 16:40

blakepare wrote:Punca lampu malap ialah,kondisi wayar yg telah usang.Motosikal lama dan yg sering di tunggang utk berulang alik ke tempat kerja akan mengalami simptom ini.Cara utk mengembailkan kecerahan lampu ialah dgn menggantikan dgn wiring baru atau membuat bypass terhadap pendawaian asal.Barang2 yg perlu disediakan ialah,2 buah relay,3 meter wayar yg bersaiz 25 amp atau lebih,wayar clip dan selotape utk wiring.Selepas tiu lakukan pendawaian mengikut imiginasi dan gerak hati anda.hehehe

bang tanya sikit, bahan A perlu dikisar dulu ker, cara tumisan nanti dengan api besar ke kecil.....maaf saya budak baru belajar... bounce

ZAM@GHIMEHV

Posts : 2458
Join date : 25/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by kudud on Fri 9 Dec - 16:46

ZAM@GHIMEHV wrote:

bang tanya sikit, bahan A perlu dikisar dulu ker, cara tumisan nanti dengan api besar ke kecil.....maaf saya budak baru belajar... bounce

potong betul lah budak ni, kawan tu baru nak bincang perkara ilmiah, kena pancung tros, hampehh..saba abeWE, troskan usaha, kalo DIY berseta gamba adalah terbaik!! paling tidak pun tunjuk lampu tu sbelum dan selepas.. caiyokk!!!

dlm byk2 ayat abeWE, mende ni yg teman fail ni-'lakukan pendawaian mengikut imiginasi dan gerak hati anda'

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Chef Bob on Fri 9 Dec - 16:52


Chef Bob

Posts : 492
Join date : 20/01/2010
Location : SUNGEI BISI-KAJANG-BENTONG

View user profile http://zzrianzoldskool.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Wan@Blakepare on Sat 10 Dec - 12:23

ZAM@GHIMEHV wrote:
blakepare wrote:Punca lampu malap ialah,kondisi wayar yg telah usang.Motosikal lama dan yg sering di tunggang utk berulang alik ke tempat kerja akan mengalami simptom ini.Cara utk mengembailkan kecerahan lampu ialah dgn menggantikan dgn wiring baru atau membuat bypass terhadap pendawaian asal.Barang2 yg perlu disediakan ialah,2 buah relay,3 meter wayar yg bersaiz 25 amp atau lebih,wayar clip dan selotape utk wiring.Selepas tiu lakukan pendawaian mengikut imiginasi dan gerak hati anda.hehehe

bang tanya sikit, bahan A perlu dikisar dulu ker, cara tumisan nanti dengan api besar ke kecil.....maaf saya budak baru belajar... bounce
Ye kesemua bahan perlu di kisar dan tumis sehingga pecah minyak

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Wan@Blakepare on Sat 10 Dec - 12:26

DIY yg akan datang ialah memasang dan membuat pendawaian meter KOSO.Sekiranya ada member2 yg berminat utk mengetahui bagaimana cara2 pendawaian di lakukan selalu2 lah jengok thread ini.Sekiranya ada yg berminat utk mengetahui cara2 me relaykan head light sila nyatakan dan aku akan uploadkan drawingnya nanti.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by adambikers on Sat 10 Dec - 13:32

ko nak sarung meter koso kt zx6 ko ke?

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Wan@Blakepare on Sat 10 Dec - 13:55

Yo la abam....

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Rectifire motor

Post by Sponsored content Today at 20:13


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum