Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Page 3 of 16 Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Vistana1 on Tue 5 Jul - 9:48

Dinz wrote:
Vistana1 wrote:Hat Yai bike week 2011
Date : 8th to 9th Jul 2011
Time : 8 Jul, 8.00pm to 9 Jul, 3.30pm
Venue : Hat Yai City Municipality Park

Aku pergi ......

Tuan presideng, kate nak hantor e-mail. Manenya.....?

Minta maaf Tuan2 semua...opis dan kilang tempat aku terbakar...lap top, opis, machine ...punah dah....ada laa masuk Metro pada 29 June lepas....plant shut down 6 bulan...lepas sebulan ni...aku lay off budak2 aku...sian nak raya ni....semua data dalam komputer aku dah hilang .....habis satu kampung black out....aku dah duduk kat opis sementara ni jeee.....

Ini nak cari kerja ni....ada tak kerja kosong....???? Boleh tengok You Tube atas nama Dongwha....mana budak BOMBA masukkan dalam you tube....

Untuk Pak Dinz...minta maaf...semua data dalam komputer teman dah x ada.............ini pun pakai desktop jeee..............................


Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Apai on Tue 5 Jul - 9:53

mat zzr wrote:selamat pagi mahaguru apai...

ada soalan siyes ni...aku nak spray sportrim keta....bagaimana kah cara yg paling sesuai dan jenama spray tin mana yang elok?


Org dah tanya takleh biarkan derang tertunggu2...Saya jawap yea....

1. Saya andaikan sportrim tu asalnye mmg dah ada warna...yg biasenya warna silver...kena gosok sand paper dan pastikan semua permukaan yg hendak di spray digosok dgn sand paper...utk last sanding boleh guna ketebalan sand paper 380 keatas...tak perlu guna sampai 1000...biasanya 500 dah pun memadai...

2. Tak perlu keluarkan tayar dari rim....kalau tak cabut dari kereta pun takpe cuma payah sikit utk keja mengosok....cangkung lama2 mau terberak kat situ....cuma yg perlu dipastikan...sebelum spray...'masking tape' tmpt2 yg tidak berkenaan....

3. Keadaan rim agak panas bila kereta bergerak...sebaiknya guna spray tahan panas tapi warnanya tak byk pilihan...

4. Kalau nak guna warna lain yg bukan tahan panas cari yg sekurang2nya ada chop 1 bintang (Anchor pun dah ok)....lepas gosok rim ...spray dulu undercoat premier warna putih....kemudian warna pilihan....kalau nak kilat tambah Clear laquer tapi jg terlalu tebal....kalau pemukaan rim mmg asalnya agak kasar (mcm mengerutu)...tak perlu gosok sampai licin dan selepas undercoat dan warna pilhan...tak perlu tambah Clear lacquer...sebab mmg permukaan nya akan nampak sedikit Matte....not Gloss....

Tips:
Warna asal yg ada pada rim jgn gosok sampai hilang warna sebab warna asal tu mmg tahan panas....cukuplah untuk spray undercoat baru. Undercoat baru ni utk memudahkan kita spray warna pilihan....

Fakta:
Info ni berdasarkan pemerhatian saya sewaktu di kedai Spray Kereta, pemahaman dari segi 'Visual Perception' dan dari pengalaman DIY. Mungkin terdpat kekurangan dan kelemahan....utk info yg lebih....sila rujuk kpd yg lebih pakar iaitu...Tukang Spray....

Sekian...

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by mat zzr on Tue 5 Jul - 9:58

timasey sifuk cat apai...


aku nak sray kaler yg sama iaitu kaler silver semula...sebab silver lama dah pudar..

plan aku camni apai...

1. aku nak beli spary brand 'samurai' RM12 setin...warna sparkling silver...mungkin kena pakai 2 tin...boleh ke aku skip warna putih tu memandangkan background pun dah KALER SLIVER?

2. kemudian aku nak spray clear laquer...brand samurai utk clear takde jual...bolehkan aku pakai clear laquer brand lain seperti 'Brosny' RM6 setin.

3. aku nak try spray rim tanpa bukak tayar...ada tips ke nak elak cat tu meleleh?


Last edited by mat zzr on Tue 5 Jul - 10:08; edited 1 time in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Vistana1 on Tue 5 Jul - 9:59

mat zzr wrote:timasey sifuk cat apai...


aku nak sray kaler yg sama iaitu kaler silver semula...sebab silver lama dah pudar..

Nak spray tayar warna pink....

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Apai on Tue 5 Jul - 10:03

mat zzr wrote:timasey sifuk cat apai...


aku nak sray kaler yg sama iaitu kaler silver semula...sebab silver lama dah pudar..

Selamat mencuba.... cheers

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by mat zzr on Tue 5 Jul - 10:08

timasey sifuk cat apai...


aku nak sray kaler yg sama iaitu kaler silver semula...sebab silver lama dah pudar..

plan aku camni apai...

1. aku nak beli spary brand 'samurai' RM12 setin...warna sparkling silver...mungkin kena pakai 2 tin...boleh ke aku skip warna putih tu memandangkan background pun dah KALER SLIVER?

2. kemudian aku nak spray clear laquer...brand samurai utk clear takde jual...bolehkan aku pakai clear laquer brand lain seperti 'Brosny' RM6 setin.

3. aku nak try spray rim tanpa bukak tayar...ada tips ke nak elak cat tu meleleh?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by mat zzr on Tue 5 Jul - 10:10

Vistana1 wrote:
mat zzr wrote:timasey sifuk cat apai...


aku nak sray kaler yg sama iaitu kaler silver semula...sebab silver lama dah pudar..

Nak spray tayar warna pink....

ajis tgh cari tukang kebun sebab nak gantikannya....ajis dah jadi Chief tukang kebun..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Vistana1 on Tue 5 Jul - 10:23

mat zzr wrote:
Vistana1 wrote:
mat zzr wrote:timasey sifuk cat apai...


aku nak sray kaler yg sama iaitu kaler silver semula...sebab silver lama dah pudar..

Nak spray tayar warna pink....

ajis tgh cari tukang kebun sebab nak gantikannya....ajis dah jadi Chief tukang kebun..

Alhamdulillah....setahu aku tukang kebun kat Momos boleh tengok red tube.....aku pun boleh cakap korea sikit2....

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by hi-wayMAN on Tue 5 Jul - 11:44

mana gi sume org ni??? scratch

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Bongxz on Tue 5 Jul - 11:47

Sabar ye Dato' Vistana........... dugaan semuanya itu.............
Ada buka kontrek nak bersihkan kilang ka?

Bongxz

Posts : 1286
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Vistana1 on Tue 5 Jul - 11:56

Bongxz wrote:Sabar ye Dato' Vistana........... dugaan semuanya itu.............
Ada buka kontrek nak bersihkan kilang ka?

Laa ni pakai pekerja kilang dulu...tengah nego dengan adjuster insurance...proceed 40 million claim...hari2 gaduh dengan adjuster ni......

Gurau je minta kerja....factory plan nak rebuild balik...aku insyallah balik ke Nilai atau Kulim...tengok nanti bulan depan camna...semua ni dugaan....apa barang bakar sikit2 jee.....

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Bongxz on Tue 5 Jul - 11:58

Dok kulim dah la bro, Nilai byk rumah urut la........

Bongxz

Posts : 1286
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by jimf on Tue 5 Jul - 12:52

mat zzr wrote:baru nampak jimf...busy cari piston ke?

ko kutuk den ko?
samao2 geng retro pun nk tikam jugak?...
tau laa ekau lebih hansem dari den....nyampahhh

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Apai on Tue 5 Jul - 13:28

mat zzr wrote:timasey sifuk cat apai...


aku nak sray kaler yg sama iaitu kaler silver semula...sebab silver lama dah pudar..

plan aku camni apai...

1. aku nak beli spary brand 'samurai' RM12 setin...warna sparkling silver...mungkin kena pakai 2 tin...boleh ke aku skip warna putih tu memandangkan background pun dah KALER SLIVER?

Sparkling Color sebenarnya agak sukar nak spray bagi color even semua surfaces..ini disebabkan 'sparklingnyer'....selalunya akan jadi bertompok2...terang gelap (silver) dibeberapa bahagian. Pakai Metalic Silver yg biase lagi mudah....nak skip undercoat pun boleh gak tapi sedikit sukar nak melihat bahagian yg dispray dan yg paling dibimbangi...spray (chemical) baru tak 'fix' dgn color (chemical) yg sedia ada. Ini akan menyebabkan warna silver yg lama mengelupas....sebaiknya...lepas gosok spray undercoat....Sorry ada tersilap...undercoat (instant) color hanya ada warna silver, grey atau red (utk tahan karat)...kedai biase simpan stok undercoat grey....Metalic atau sparkling color mesti disudahi dgn clear lacquer...kalau tak mmg tak kilat....

2. kemudian aku nak spray clear laquer...brand samurai utk clear takde jual...bolehkan aku pakai clear laquer brand lain seperti 'Brosny' RM6 setin.

Aku tak pernah cuba mix kan brand..Warna Asas dgn Clear lacquer....sebab kawan aku yg mmg arif pasal cat ni yg bagitau...tak brani buat bimbang kena double work....tapi jauh disudut hati rase macam tak ada masalah sebab jenis material nyer sama...dua2 dari jenis AC atau mungkin formula sebatian sajer yg lain....Entahlah...munkin ko nak test dulu...spray kat beskal ke...

3. aku nak try spray rim tanpa bukak tayar...ada tips ke nak elak cat tu meleleh?

sebenarnya kalau ko guna teknik yg betul...lelehan cat boleh diminimakan...biasenyer bergantung kpd teknik ko melayangkan semburan kpd setiap permukaan...tidak boleh berhenti pada satu tmpt...susah nak explain dgn tulis...nak kena demo atau tgk kedai cat cara dia melayangkan semburan masa spray....tapi kalau nak mudah sekali spray nipis...kemudian tunggu dlm 15 minit sebelum spray lagi...boleh diulang lapisan tapi setiap lapisan kenalah dibiarkan kering dlm tempoh 15 minit....kering sentuh sebaiknya 1 malam...Clear laquer boleh spray selepas 2 jam spray warna asas....yg meleleh biasenya clear sebab kita akan spray dgn ayunan yg agak perlahan dan bersambung utk mendapatkan kilatan yg 'smooth'. Tempat yg meleleh tu boleh digosok dgn sand paper 1000 selepas satu malam....dan kemudian guna Rubbing Compound utk melicin dan mengilatkan...jika guna Rubbing Compaund...berhati2 jgn terlalu byk atau lama mengosok sebab rubbing compound ni macam sand paper yg halus...bezanya ia mengosok permukaan utk melicin dan mengilatkannya....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by jimf on Tue 5 Jul - 13:42

apai...panjang dan ilmiah tul jawapan ko...
kalu aku tak nak baca leh kan? eden skip yooo

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Apai on Tue 5 Jul - 13:49

jimf wrote:apai...panjang dan ilmiah tul jawapan ko...
kalu aku tak nak baca leh kan? eden skip yooo

He!he...kalau rase tu satu ilmu bacalah..tak kena bayar..Free education....kalau ta... ignore jer...sorry pjg sikit sebab aku kalau explain mmg betul2 nak kasi paham....takde sekerat2....sebab...ilmu yg berkat ialah ilmu yg dimenafaatkan dan diturunkan kpd org lain..... Very Happy

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Vistana1 on Tue 5 Jul - 14:10

Bongxz wrote:Dok kulim dah la bro, Nilai byk rumah urut la........

Aku ingat nak duduk Nilai....rumah aku kat Nilai pun dah lama kosong.....boleh bukak rumah urut.........boleh mai TTS....sampai lebam

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by mat zzr on Tue 5 Jul - 14:18

Ok apai..terima kasih atas penerangan panjang lebar...so aku akan spray metallic silver dan disudahi dgn clear laquer Brand "Brosny'...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by mat zzr on Tue 5 Jul - 14:19

jimf wrote:
mat zzr wrote:baru nampak jimf...busy cari piston ke?

ko kutuk den ko?
samao2 geng retro pun nk tikam jugak?...
tau laa ekau lebih hansem dari den....nyampahhh

mana adaaaaaaa.....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by furqaan on Tue 5 Jul - 14:23

Vistana1 wrote:
Bongxz wrote:Dok kulim dah la bro, Nilai byk rumah urut la........

Aku ingat nak duduk Nilai....rumah aku kat Nilai pun dah lama kosong.....boleh bukak rumah urut.........boleh mai TTS....sampai lebam

orang kaya .. umah 1 malaya ... mana2 bley dok...bang pinjam zx14 yg baru koya pelasetik tue .. er6n nak tolak ker bang ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Apai on Tue 5 Jul - 14:52

furqaan wrote:
Vistana1 wrote:
Bongxz wrote:Dok kulim dah la bro, Nilai byk rumah urut la........

Aku ingat nak duduk Nilai....rumah aku kat Nilai pun dah lama kosong.....boleh bukak rumah urut.........boleh mai TTS....sampai lebam

orang kaya .. umah 1 malaya ... mana2 bley dok...bang pinjam zx14 yg baru koya pelasetik tue .. er6n nak tolak ker bang ...

Zx14 atau GTR14.... scratch

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by ManCaL on Tue 5 Jul - 14:59

Assalamualaikum...




ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by faizal_bulat on Tue 5 Jul - 15:10

Vistana1 wrote:
Bongxz wrote:Dok kulim dah la bro, Nilai byk rumah urut la........

Aku ingat nak duduk Nilai....rumah aku kat Nilai pun dah lama kosong.....boleh bukak rumah urut.........boleh mai TTS....sampai lebam

moh ler dok nilai.. leh gi tts sama2...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by kamalia on Tue 5 Jul - 15:47

minggu ni TTS kena berhati2
jgn lupa bwk lesen
make sure rotex hidup
make sure segala lampu berfungsi
make sure tak pakai baju kuning
make sure moto dan riding attire tak berapa bersih

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by kudud on Tue 5 Jul - 16:38

cute la budak dlm ni, kikiki.. Laughing
(musti dpt share jugak kalo terjual)


[You must be registered and logged in to see this link.]

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 87: Minggu nak TTS ke?.. .(04/07/11)..

Post by Sponsored content Today at 18:12


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 16 Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum