Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Page 4 of 17 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by kudud on Thu 2 Jun - 14:33

Vistana1 wrote:

Kudud duduk rumah sendiri kee???? Dekat wall mart ada jual flat panel wood atau Melamine Face Board. Ukur dan design macam dalam gambar. Pakai glue hot melt atau drill screw radius 2.7 mm. Permukaan atas beli High Presure Laminate yang tahan panas. Buat sendiri je. Modal tak sampai RM 100 kalau size 4 kaki lebar.

Hmmm... Malaysia ada Wall Mart kee??? Aku rasa cari kat kedai jual alat ganti barang perabot....

Ini cadangan aku yang kerja kilang papan ni jee....kawan2 kalau nak cantikkan lantai...boleh buat flooring sendiri. DIY.Beli HDF Robina Clique dan ukur bilik tidur....boleh pasang sendiri jeee...mudah sangat....

Bukan promosi barangan Kilang tapi ada benda mudah yang kita boleh buat....ngapa nak kayakan toleh kedai....

gitu la cadangnya, nak bg duit bajet beli cabinet ni kat kengkawan, tp kalo xde ke tokei kedai memana la gamaknya..
cadangan en.vis tu mmg menarik, cuma yg teman x brp nak sure tu, brg2 yg dinyatakan tu,teman ni da la buta teknikal.. kat kedai DIY ade jual ke suma mende2 ni?

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Vistana1 on Thu 2 Jun - 15:09

Actually boleh beli kat mana2 kedai kat KL. Tengok dia tulis Robina Flooring.

Konsep mudah, letak kertas utk levelkan lantai dan pasang papan di lantai, hanya sambungkan setiap hujung papan dan kunci.

Kalau dinding perlukan gam utk lekatkan papan. Konsep sama pasang dan clique.

Kilang aku kat Malaysia tak keluarkan papan ni. Hanya di korea ada. Cuma local manufacturer yang ada hanya Robin MDF di Mentakab.

Di Malaysia popular parquet dari solid wood. Company aku ada buat di Nilai. Tapi utk pasaran luar negeri jeee....Orang Malaysia suka pakai tiles...

Aku nak offer tak banyak....sebab aku dapat dari Korea camni...so dapat laaa satu bilik rumah....cam gambar bawah...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kerja tangan sendiri......



Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Raziskov on Thu 2 Jun - 15:14

Tuan Presiden,
brape harga kayu lantai ni?
berminat gak nak pasang kat bilik bibik ni...Very Happy

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by hi-wayMAN on Thu 2 Jun - 15:16

Vistana1 wrote:Actually boleh beli kat mana2 kedai kat KL. Tengok dia tulis Robina Flooring.

Konsep mudah, letak kertas utk levelkan lantai dan pasang papan di lantai, hanya sambungkan setiap hujung papan dan kunci.

Kalau dinding perlukan gam utk lekatkan papan. Konsep sama pasang dan clique.

Kilang aku kat Malaysia tak keluarkan papan ni. Hanya di korea ada. Cuma local manufacturer yang ada hanya Robin MDF di Mentakab.

Di Malaysia popular parquet dari solid wood. Company aku ada buat di Nilai. Tapi utk pasaran luar negeri jeee....Orang Malaysia suka pakai tiles...

Aku nak offer tak banyak....sebab aku dapat dari Korea camni...so dapat laaa satu bilik rumah....cam gambar bawah...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kerja tangan sendiri......



perghhhh....hebatnya rumah tuan...rega ikut keping ke, atau per sq.ft?

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by furqaan on Thu 2 Jun - 15:24

guna kertas nak levelkan lantai ... drunken .. tahan ker kertas tu .. kertas bahan mudah repot .. lagi pun lantai rumah kita kalau cement render akan berkuap..atau kata mudah wap air.. yg akan merepotkan kertas tersebut ..akan terjadilah ...bau .. bau yg yg kureng molek ..maaflah kalau salah tulun perbetoikan ... teman keroja jaga jer ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by furqaan on Thu 2 Jun - 15:25

guna kertas nak levelkan lantai ... drunken .. tahan ker kertas tu .. kertas bahan mudah repot .. lagi pun lantai rumah kita kalau cement render akan berkuap..atau kata mudah wap air.. yg akan merepotkan kertas tersebut ..akan terjadilah ...bau .. bau yg yg kureng molek ..maaflah kalau salah tulun perbetoikan ... teman keroja jaga jer ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Vistana1 on Thu 2 Jun - 15:33

furqaan wrote:guna kertas nak levelkan lantai ... drunken .. tahan ker kertas tu .. kertas bahan mudah repot .. lagi pun lantai rumah kita kalau cement render akan berkuap..atau kata mudah wap air.. yg akan merepotkan kertas tersebut ..akan terjadilah ...bau .. bau yg yg kureng molek ..maaflah kalau salah tulun perbetoikan ... teman keroja jaga jer ...

Bukan kertas surat khabar Tuan Furqaan...dia ada jual sekali...tengok gambar bawah ni...aku tak tahu apa nama dia...yg pasti material dia polyester...atau orang kpg aku panggil libut.....Cina panggil kertas jeeee...lapik lantai...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Tuan Ajis...teman tak tahu berapa ringgit...sebab teman dapat free...barang reject dari kilang teman di Korea....

Kalau kat KL..
[You must be registered and logged in to see this link.]

cuba website ni....Kilang ni competitor teman...tapi dia ada kat KL....sale office dia....


Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by ziex69 on Thu 2 Jun - 15:57

As Salam Tuan Vistana1,

aPER kaTER kalo tuan adakan kursus memasang lantai kayu ni masa Family day nanti, nampaknYER ramai yang berminat terhadap laminating floor ni, lagipun kita takder aPER aPER program family day nanti...

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by fie on Thu 2 Jun - 16:32

setuju.....

fie

Posts : 1178
Join date : 20/01/2010
Age : 26
Location : hulu langat - kuala lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by furqaan on Thu 2 Jun - 16:43

kaya giler tuan marhaen nie .. kilang bersepah banyak ... kat nilai ada ... merbok ada .. pahang pun ada ... korea pun ada ... kaya... kaya.. kayaaaa..

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Vistana1 on Thu 2 Jun - 16:56

furqaan wrote:kaya giler tuan marhaen nie .. kilang bersepah banyak ... kat nilai ada ... merbok ada .. pahang pun ada ... korea pun ada ... kaya... kaya.. kayaaaa..

Banyak laaa mike...kilang tokeh...teman ni jaga kilang....yang kaya tokeh...teman ni kaya senyum jee....

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by faizal_bulat on Thu 2 Jun - 17:26

tuan presiden bila nk buka thread DIY deco2 bersama Vis ni?

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Apai on Thu 2 Jun - 18:00

Hmm....borak pasal DIY...furniture ye.....ginilah...pada pendapat aku...nak buat perabot mmg nampak mudah tapi yg betul2 tahu dan pakar menggunakan 'tools' + bakat sajer yg boleh buat dgn sempurna...kalau tak...jadi juga akhirnya cuma kurang 'presentable'......

Tukang kayu pun ada 2 jenis.....

1. Tukang kayu yg buat kerja kasar dan besar seperti rumah.
2. Tukang kayu yg buat perabut utk rumah, stor dan display cabinet...kerjanya lebih halus....

pengalaman aku...kebykan yg tau buat kerja kasar boleh buat kerja yg halus...cuma hasailnya tak sebaik yg biasa wat keja halus...tapi yg biasa buat kerja yg halus tak boleh buat kerja yg kasar....

berbalik pada 18mm MDF or Chipboard with melamine surfaces...nak potong material ni kena pakai Circular Saw...Table Saw atau kat kilang pakai panel saw atau CNC router...kalau pakai gergaji atau Jigsaw sahaja mmg penat + potong tak rata...lepas tu kalau pakai countersunk screw dgn white glue.

Klau tak nak nampak screw guna wood dowel + white glue...tapi nak kena guna clamp....lagi besar brg...lagi besar clamp!

satu cara lagi yg murah kosnya ialah guna teknik 'sandwich ply' + wood frame...tapi lagi byklah keja.....

kesimpulanya...baik beli aje!......aku dah keja bidang furniture (bukan perabut rumah...hampir 15 tahun....kalau setakat buat garaj keta...reban, pergola, gondola, reban ayam ke...oklah!...tak perlu kerja yg halus......furniture pun aku beli kat kedai jugak....

vistana....aku dah guna Dongwha Fibreboard sejak tahun 2000.....

maaflah...terilmiah pulak....sajer nak kongsi pengetahuan dan pengalaman.... Very Happy


Last edited by Apai on Thu 2 Jun - 18:05; edited 1 time in total

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Apai on Thu 2 Jun - 18:02

kalau nak tahu pasal material dan teknikal utk furniture boleh aku kongsikan bersama.....yg aku tau sajalah!...aku pun masih belajar lagi.....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by faizal_bulat on Thu 2 Jun - 18:11

tabik cikgu apai.. ko memang mentor aku yg terbaik!!!!

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by kudud on Thu 2 Jun - 21:39

pig

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by jimf on Fri 3 Jun - 7:24

salam pagi...
tahniah zzrianz...buat pertama kali teruja den pasal baca forum ilmiah sekali...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by xxx on Fri 3 Jun - 7:44

salam dari keningau!!

xxx

Posts : 795
Join date : 19/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Apai on Fri 3 Jun - 9:38

salam dari Shah Alam!!

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Raziskov on Fri 3 Jun - 9:46

kudud wrote:pig

yg ni pun kira ilmiah gak ke?... Suspect

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by nawza on Fri 3 Jun - 10:03

Apai wrote:kalau nak tahu pasal material dan teknikal utk furniture boleh aku kongsikan bersama.....yg aku tau sajalah!...aku pun masih belajar lagi.....

terbaeklahhh...Mr.Apai...femes in Kl and Slangor... Twisted Evil ....! Pai..nanti bleh share..camner nak buat pergola...nanti sruh Admin bukak satu ruangan khas...hobi..DIY...nanti cikgu apai bleh ajar...pd sape yg berminat...! den nie mmg minat bab2 bertukang..tapi masalah ehh..klau buek mosti sengettt....haa..haaa.... Laughing affraid .........

________________________________________________________________________________________
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]

nawza

Posts : 1670
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pdg Temu - Alor Gajah, Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Apai on Fri 3 Jun - 10:37

nawza wrote:
Apai wrote:kalau nak tahu pasal material dan teknikal utk furniture boleh aku kongsikan bersama.....yg aku tau sajalah!...aku pun masih belajar lagi.....

terbaeklahhh...Mr.Apai...femes in Kl and Slangor... Twisted Evil ....! Pai..nanti bleh share..camner nak buat pergola...nanti sruh Admin bukak satu ruangan khas...hobi..DIY...nanti cikgu apai bleh ajar...pd sape yg berminat...! den nie mmg minat bab2 bertukang..tapi masalah ehh..klau buek mosti sengettt....haa..haaa.... Laughing affraid .........

Sebaiknya sebelum nak buat projek...buat dulu Shop Drawing (AutoCAD)....lagi baik kalau sekali ada 3D drawing....boleh view macamana rupa dan boleh pilih dan kire material (BOM)...dan yg penting boleh kira budget RM sekali!...Jadi kita tau brape kos RM dan boleh beli cukup2 pakai dan tak perlu byk 'wasted'. Kalau projek melibat kawasan yg terhad atau bersambung dgn bangunan yg sedia ada....mesti amek 'site measurement' sebelum buat Shop Drawing....

Bab2 interior design atau architectural aku rasa sebaiknya refer kat Hiwayman sebab dia mmg dlm bidang nih!....Aku ni lebih pada Loose dan built-in Furniture JER!....


Sekian....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by hi-wayMAN on Fri 3 Jun - 10:53

Apai wrote:
nawza wrote:
Apai wrote:kalau nak tahu pasal material dan teknikal utk furniture boleh aku kongsikan bersama.....yg aku tau sajalah!...aku pun masih belajar lagi.....

terbaeklahhh...Mr.Apai...femes in Kl and Slangor... Twisted Evil ....! Pai..nanti bleh share..camner nak buat pergola...nanti sruh Admin bukak satu ruangan khas...hobi..DIY...nanti cikgu apai bleh ajar...pd sape yg berminat...! den nie mmg minat bab2 bertukang..tapi masalah ehh..klau buek mosti sengettt....haa..haaa.... Laughing affraid .........

Sebaiknya sebelum nak buat projek...buat dulu Shop Drawing (AutoCAD)....lagi baik kalau sekali ada 3D drawing....boleh view macamana rupa dan boleh pilih dan kire material (BOM)...dan yg penting boleh kira budget RM sekali!...Jadi kita tau brape kos RM dan boleh beli cukup2 pakai dan tak perlu byk 'wasted'. Kalau projek melibat kawasan yg terhad atau bersambung dgn bangunan yg sedia ada....mesti amek 'site measurement' sebelum buat Shop Drawing....

Bab2 interior design atau architectural aku rasa sebaiknya refer kat Hiwayman sebab dia mmg dlm bidang nih!....Aku ni lebih pada Loose dan built-in Furniture JER!....


Sekian....

uhuk! uhuk!...pepagi jemaat dah kena seru nama aku...huhuhu...kalu nak wat autocad + 3D drawing mmg bole la...kacang je...infact 3D dwg utk pergola umah aku pun dah lama ada...isunya...aku je yg x de masa nak DIY ni...tanya kedai, kira per sq.ft...1 sq.ft dia charge RM35...ikut design aku, mmg blom mampu la nak upah org...x tau la kot2 perekabentuk perabot apai bole membantu....hhuhuhu What a Face

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Raziskov on Fri 3 Jun - 11:20

Aktiviti ZZRianz minggu ini...

AKTIVITI : FUTSAL & TTS
VENUE : EXTREME PARK & D.E SEK 13 SHAH ALAM
TARIKH : 3 JUNE 2011
TIME : 10:30 PM - 3:30 AM

SEKIAN

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by jipjo71 on Fri 3 Jun - 11:35

futsal mlm ni kul brapa??

jipjo71

Posts : 532
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pee Jay - Sg Buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: Versi 83 - PENDAFTARAN FAMILY DAY 2011.(31/05/11)

Post by Sponsored content Today at 6:03


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 17 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum