V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Page 16 of 16 Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16

View previous topic View next topic Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by jipjo71 on Sat 21 May - 19:15

Raziskov wrote:perghh..samapai terbakar wire tu bro..terbakar kat connector ke?
org2 lajus jer yg selalu wire terbakar ni....hehee

sekian
nak tanya, berapa cas beteri yg idel bila moto tengah running dlm 4000rpm?? tadi kedai tu tengok dlam 13...ok ke?? sekian insan yg lemah...

jipjo71

Posts : 532
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pee Jay - Sg Buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by faizal_bulat on Sat 21 May - 19:33

jipjo71 wrote:
faizal_bulat wrote:johan arif panglima saujana utama sg buloh.. ada perkhabaran dalam peti masuk mesej anda.. sila periksa.... TQ



message reply.....tq

johan arif, ur question already answer by our representative.. please do not hesitate to contact us to close a deal.. TQ Very Happy

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by faizal_bulat on Sat 21 May - 19:43

bang ngah ajis... tolong tgk peti masuk anda...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by gilababan on Sat 21 May - 20:39

Salam hiii... (hi ni nak byr kat sape? kat kamaleko ko?)

gilababan

Posts : 1331
Join date : 19/01/2010
Age : 37
Location : North Pole, Uganda

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by mat zzr on Sat 21 May - 21:03

jipjo71 wrote:sukur selamat sampai umah.....tadi masa nak gi kedai kangkang, moto aku semput tengah jalan kat jln ipoh...nasib baik ada kedai superbike kat situ GSM motorsport and accessories...dia org bukak moto tengok2 wire rectifier dah terbakar .....lepas rewire ring balik moto dah cun, cos repair dalam rm80...sekian

nasib baik moto buat hal dekat dhn worksyop..kalau tak berat jugak nak tolak anak badak tu...

sembang pasal rectifier....aku agak jer lah pasal aku pakai motor jaguh jer...motor jaguh aku yg pertama dulu pernah kena masalah ni...salah satu sebab wire rectifier tu terbakar ialah coil dah terlebih hantar current ke rectifier...intermittent....simptom coil start nak bermasalah...dan kau kena rajin perhati wire kat rectifier tu sebab ada kebarangkalian ia akan jadi lagi...solution ialah boleh balut balik coil atau tukar baru....


rewiring kena RM80..? pakcik kayooooo....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by mat zzr on Sat 21 May - 21:07

jipjo71 wrote:
Raziskov wrote:perghh..samapai terbakar wire tu bro..terbakar kat connector ke?
org2 lajus jer yg selalu wire terbakar ni....hehee

sekian
nak tanya, berapa cas beteri yg idel bila moto tengah running dlm 4000rpm?? tadi kedai tu tengok dlam 13...ok ke?? sekian insan yg lemah...

dlm RPM 4000....voltage antara 12.5 hingga 13.0.....ini bacaan pada voltage indikator aku lah....dia akan jump kekedang pada angka lebih dari 13.0V......jika sentiasa atas 13.0V...maknanya dah over charging lah tu...

kalau ko nak beli voltage indiktor ko boleh PM aku...nanti aku kasi no contact....ataupun ko boleh beli kat Jalan Pasar...pudu..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by jipjo71 on Sat 21 May - 22:57

mat zzr wrote:
jipjo71 wrote:
Raziskov wrote:perghh..samapai terbakar wire tu bro..terbakar kat connector ke?
org2 lajus jer yg selalu wire terbakar ni....hehee

sekian
nak tanya, berapa cas beteri yg idel bila moto tengah running dlm 4000rpm?? tadi kedai tu tengok dlam 13...ok ke?? sekian insan yg lemah...

dlm RPM 4000....voltage antara 12.5 hingga 13.0.....ini bacaan pada voltage indikator aku lah....dia akan jump kekedang pada angka lebih dari 13.0V......jika sentiasa atas 13.0V...maknanya dah over charging lah tu...

kalau ko nak beli voltage indiktor ko boleh PM aku...nanti aku kasi no contact....ataupun ko boleh beli kat Jalan Pasar...pudu..
tq bro info yg amat berguna.....masa dia test gan voltmeter tu rpm dalm 4000 dia tunjuk 13.0v je...so ok kan? yg jadi wireing terbakar pasal konektion dia touching gan wire sebelah sebab tu la short dan terbakar.....lagi satu soalan nak tanya....macam mana dia tau wire mana nak konek kat mana, pasal banyak wire kat situ x salah aku ada 6 wire.....tlg jawap...tq
[You must be registered and logged in to see this image.]
gambar wire yg terbakar...

jipjo71

Posts : 532
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pee Jay - Sg Buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by Raziskov on Sat 21 May - 23:37

susah soklan ko ni jo..hehehe
ape maksud wire mane nak connect ke mane ni?
sbnrnya kalau benda yg melibatkan wiring ni..ade beberapa wire yg common yg pomen perlu tau..mcm warna hijau.
Pastu kalau tgk betol2..ada byk warna wire digunakan dalam wiring utk membezakan wire tu pergi ke mane nnt...selalunya wire yg digunakan berwarna merah,kuning,putih,biru dan hitam...
Kalau tgk dalam wiring diagram pun..akan dinyatakan warna wire dan perlu disambung dari mane ke mana..
biasanya komponen2 mcm rectifier/motor/stater/transformer dan lain2 alat elektronik...setiap terminal connector akan ditulis voltage yg perlu diberikan dan kalau bernasib baik..ada dinyatakan warna wire sekali..

Tu pengalaman aku repair tv dan radio yg rosak la..kalau motor ni aku tak tau sgt..harap dpt membantu..Very Happy

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by Vistana1 on Sun 22 May - 0:36

Zzrianz - Menjelajah Selatan Negara Gajah Putih

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Vistana1

Posts : 875
Join date : 24/01/2010
Age : 44
Location : Sg Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by faizal_bulat on Sun 22 May - 9:06

encik johan arif, sila cek peti masuk anda.. ada perkabaran berita...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by mat zzr on Sun 22 May - 10:45

jipjoe....wayar ko tu bukan terbakar...tapi dah rentung....pasal kau nak tau color code rectifier...boleh lah search dlm internet....aku pasal wiring ni tak tau sangat..paling bagus pun aku boleh repair wiring lampu suluh nenek aku yg selalu bawak pi masjid....

kalau rentung mcm tu...baik ko monitor voltage output dari coil...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by jipjo71 on Sun 22 May - 10:52

mat zzr wrote:jipjoe....wayar ko tu bukan terbakar...tapi dah rentung....pasal kau nak tau color code rectifier...boleh lah search dlm internet....aku pasal wiring ni tak tau sangat..paling bagus pun aku boleh repair wiring lampu suluh nenek aku yg selalu bawak pi masjid....

kalau rentung mcm tu...baik ko monitor voltage output dari coil...
tq bro...

jipjo71

Posts : 532
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pee Jay - Sg Buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by adambikers on Sun 22 May - 13:53

salam karak kawan2..

joe, moto ko wiring terbakar sebab lama tak pegi karak tu..

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by Raziskov on Sun 22 May - 14:28

dah pindahhhhh....

[You must be registered and logged in to see this link.]

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: V81-.Next Ride..mana mau pigi...?

Post by Sponsored content Today at 16:14


Sponsored content


Back to top Go down

Page 16 of 16 Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum