Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by darkriezzr on Thu 25 Mar - 9:44

tu lum citer mase ride memalam..sensorang...ujan² lg tu

darkriezzr

Posts : 72
Join date : 18/03/2010
Age : 35
Location : Kampar

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by Wan@Blakepare on Mon 5 Apr - 21:10

Tahon 2000 y2k masa tu aku baru kawin,aku suka bawak bini aku pi jln2 naik motor.Motor aku Honda Rider.Pada hari tu aku jenjalan dari rumah nak ke BUkit Jalil nak nengok sure heboh.Aku lalu ikut jalan OUG utk kesana.Tgh2 syok aku riding bawak bini tiba2 tayar blakang pecah.dlm kelajuan 90 km/h motor aku membuang kekiri dan kekanan bini aku dah melantun2 kat belakang,tetapi dgn kecekapan dan kepakaran yg aku ada akhirnya aku dapat berhentikan jugak motor aku yg macam lembu gila naik minyak tu.seb bek tak jatuh,bini aku masa tu mengandung 9 bulan dah nak sampai deu.....

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by Wan@Blakepare on Tue 6 Apr - 10:45

aku pernah tengok budak pompuan kena lenyek ngan trailer panjang depan mata jarak satu depa setengah dari aku. Shocked

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by darkriezzr on Tue 6 Apr - 11:03

fuuuuiihhh...
blakepare.....nie kira ngeri tahap gaban nie.....menggeletor lutut bile bace ni....

darkriezzr

Posts : 72
Join date : 18/03/2010
Age : 35
Location : Kampar

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by Wan@Blakepare on Thu 8 Apr - 2:49

Pengalaman tengok orang eksiden yang dahsyat2 tu banyak.Tahun 2002 kalau tak silap.Aku macam biasa anta bini aku gi keje masa tu ofis gomen kat jalan duta,so aku dari pantai dalam pegi ikut jalan bangsar balik ikut jalan sri hartamas.Masa aku balik dari anta bini keje,aku nampak sorang mamat gemuk ngan moto suzuki rg sport terbaring tepi jalan.Aku pun benti nak tolong,pastu datang lg 2 orang yg kebetulan lalu kat situ nak tolong jugak.aku cuba nak angkat budak ni bawak ke tepi jalan,bila di angkat je badan budak tu aku tengok kaki kanan dia panjang,lagi tinggi di angkat lagi panjang.akhir nya kaki dia terjatuh kebawah hanya bersambung ngan urat je.Aku dah mula rasa ngeri bila tengok kaki dia terputus.Namun perasaan simpati dan peri kemanusian masih ada aku tunggu sampai ambulan datang.Itulah salah satu kenangan yg tak dapat aku lupakan sampai hari ni.adios.

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by darkriezzr on Fri 9 Apr - 16:27

tu klau aku ade kat situ ntah le ape akan jd pada aku mase tu....walaupun dulu aku masuk st. john ambulan....pengalaman lain ade satu petang sambil duk lelepak depan taman perumahan, ade sebijik keta tgh laju melanggar sorang budak pompuan...melambung budak tu atas keta....budak tu mati ditempat kejadian serta merta....takde kecederaan yg nampak...mungkin dalaman kot....keta tu trus blah cenggitu jer...

darkriezzr

Posts : 72
Join date : 18/03/2010
Age : 35
Location : Kampar

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by Wan@Blakepare on Sun 11 Apr - 15:16

soriii salah parking daaaa... What a Face


Last edited by blakepare on Thu 22 Apr - 15:48; edited 1 time in total

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by jimf on Mon 12 Apr - 12:18

blakepare...
timakacih keran berkongsi ilmu tu...
benar2 ilmiah dan bermanafaat....harap2 kita semua mempraktikkan nya...

Nota kaki : cuma aku rasa parking tak betul... nti aku copy masuk bahagian pedoman...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by darkriezzr on Tue 13 Apr - 12:08

terima kasih atas panduan yg boleh dijadikan pedoman.....rasenye perkara ni patut memberi kesedaran pada pembaca porum ni semua terutama aku le....
tq bro...

darkriezzr

Posts : 72
Join date : 18/03/2010
Age : 35
Location : Kampar

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by Wan@Blakepare on Fri 16 Apr - 21:50

Ooops sori....Artikel ni aku ambik dari forum MBC. Very Happy

Wan@Blakepare

Posts : 1591
Join date : 27/03/2010
Age : 41
Location : Bandar Saujana Putra

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by darkriezzr on Wed 21 Apr - 15:28

ala tak kira la cedok dari mane yg penting bg manfaat kat worang...

darkriezzr

Posts : 72
Join date : 18/03/2010
Age : 35
Location : Kampar

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by apiet on Mon 3 May - 0:45

sekadar cerita untuk menghiburkan hati... tp benar2 berlaku pada aku..

tahun 2004... aku mula mendaftarkan diri sebagai rider... start nek moto kulu kilir... solo rider je time tuh...xde join mane2 club lagi... ader le skali aku bertolak dari seremban kul 12.30 malam... nak balik umah mak aku kat jerantut pahang... so masa nak masuk bukit putus tu, ade road block... polis tu siap bagi kata2 semangat kat aku nak mengharungi bukit putus yg memang cukup terkenal dengan kekerasannya.... lepas sembang2 ambik semangat lebih kurang, aku mulakan perjalanan...

aku berharap jugak ade kenderaan lain dok mendaki malam tuh... tapi ape punya nasib.. da la gelap gelita jalan tuh, lampu jalan mane ade... time tu la aku harap sgt ade 2,3 bijik mentol spare... jgn la mentol wat hal... alhamdulillah... xde pape yg mengharukan berlaku sepanjang pendakian... aku bersyukur sangat... sket je lagi nak sampai kuala pilah... aku tengah melalui simpang istana sri menanti... tiba2 jalan yg aku lalu tu berkabus tebal... tebal yg bukan sebarang tebal... memang jarak pengelihatan aku anggar dalam 15-20 meter je ke depan yg boleh dilihat... padahal time tu cuaca elok je.. nak kata kawasan tinggi, aku dah turun drpd bukit putus tu... aku angkat visor... tiba2 rasa x sedap ati... aku tutup balik... tp visor aku separuh tinted... dem... time ni la rasa elok kalo pakai yg standard punya... dah rasa sejuk2 kat tengkuk... perut pun dah rasa x best... mula la macam2 cerita start menghantui minda aku yg semakin panic nih...

aku pendekkan je cite suspen aku nih... sebab xleh melihat jauh ke depan, aku x leh bwk laju, tiba2... aku nampak sepasang mata memerhati tepat ke arah aku kat seberang kanan jalan lebih kurang suku tiang jalan jaraknya... memang nak terkencing time tu... aku terdengar dengusan plak... siot betol la... jari aku dah kacip klac, gear aku drop 3 kali... memang nak pecut lari la... ape je lagi choice yg aku ade...?? memang dlm kepala aku ade 2 kemungkinan benda yg kat depan aku tu... sama ada yg halus atau pun yg nyata... aku lebih prefer bukan yg halus... kalo yg halus, konfem kencing atas moto le jawabnye... tp, kalo yg nyata pun, memang aku mintak byk2 la BUKAN tok belang... takut gak kang melompat binatang tu pale aku, camne...?? dah... xde masa nak pikir byk... wlpun jalan x berapa nampak... aku terus memecut dgn hanya berpedomankan garisan putih jalan raya tu...

sambil2 melintasi depan kelibat mata yg merenung aku tu, (ala2 style org menang race usha awek kat tepi...) aku sempat la menoleh ke sisi... dengan tanduknya yg panjang dan tajam atas kepala... aku confirm... kerbau rupenye... sib baik gak dia x men atas jalan.. dok tepi jalan je... aku rasa kalo dia dok merenung dari tgh jalan, mau patah balik aku malam tu... hehehe... dan sebelum sampai ke tanjung ipoh, persoalan kabus tebal tadi terjawab apabila aku melihat sekumpulan jentera berat yg digunakan untuk menurap jalan raya... hahahaha... kepala aku tadi yg dah kecik sekejap sampai helmet pun aku rasa dah macam pakai apollo xde span kembali normal..... sejak tu... aku kurang ride tgh malam secara solo... tp kadang2 wat jugak lg... tp skang aku dok gombak, nak blk jerantut ikut hiway pantai timur la... dulu dok seremban...

apiet

Posts : 8
Join date : 29/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by suhaizal on Wed 9 Feb - 22:01

nak konsi pengalaman dari orang baru ni.. Very Happy
mase pakai vulcen dulu..tayar dah la pakai rim biase..tapi modifight masuk gam dalam tiub(untuk elak bocor macam nak buat tubelest)maser ride pg kl..tengah spedding line 3 tayar depan pecah..besembur gam tu..dal 150km gak laju.mase tu memang ingat dah takderla.ingat owg umah dengan anak..kawal gak motor tu..ingat nak terjun jer..tapi syukur jalan clear..dapat parking dengan selamat.member2 datang ajak sambung ride..layan gak sampai kl..tapi diorang makin laju..parking terus balik sorang2.menggigil bawak motor time tu.

suhaizal

Posts : 60
Join date : 09/02/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by amir zzr on Thu 30 Jun - 1:39

salam..den pon nak jgk cito...hihihi
pegalaman time fom5 naik mto zzr250 abg den yg bru keluar seminggu dri kedai..hahaha..dgn lesen ape pon xdo..pagi2 butoo curi2 naik mto abg den tu siap dgn full face dan glove..haha....time tu abg den tgh tdo..hahaha...biaso laa....bru kali pertama naik mto beso..hohoho...bangga xkira la...tgh bawak dlam 90-100..disebabkan den ni mengelamu time bawak mto tu..hahaha..sedar2 ade mto kat depan dan den pon elak la..da elak...ade selekoh plak kat depan..haha..dekat selekoh tu la den terserek dan berguling2..haha..da xblh nak elak..nasib baik jatuh sendiri..klu langgar org lg terok la dgn lesen xde...patah la bahu den sebelah..tersadai kat umah sebulan..hahaha..abg den marah giloo kat den ni..tau x dia ckp ape?? 'tu la aku da ckp jgn cuba bawak mto tu...hang ilmu xcukup lagi nak bawak mto mcm tu...'kuikuikui...mto pon dri repare da terus dijual..hahaha..abg den guna semggu je zzr..kikikiki..
da kini den plak la beli zzr..

sekian..hihihi... Very Happy

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by baoq giler on Fri 8 Jul - 18:24

haa yg ini berlaku pd sy malam rabu lepas...
sy bru je anto awek blek umah,then sy plak la nk blek umah..
dlm perjalanan tuu,sy bwk santai jela..sje amek angin dlm 60km/h..
pstu sy potong 1 waja ni dlm kelajuan 80km/h..
betul2 pas sy potong dia,tibe2 bunyi KTANG3!!! cam ade bnde trtanggal...
pd mse yg same,moto den ni plak tbe2 bunyi nye kuat kaw2 hah cm ekzos paip..
pd mse yg sme gak den dgr bunyi kereta sagat divider kt blakang..den tgk la side mirror,rupe2nye btul la waja yg den potong td tu sagat divider..
den pon tros bnti tepi lah..
RUPA2NYA EKZOS DEN TCABUT BELAH KANAN!! ADO LAGI TGH2 JALAN TU HAA..
pas tcabut,waja tu mengelak ekzos tuh dn himpit divider kiri..
den pon gelabah la kan..then pakcik mlayu kuar trus ckp, "dah2..kite p minum kat mamak jap" smbil amek ekzos den td dlm kete..
tibe kt mamak,den pon dgn gelabahnye mntk maaf sgt2 la kt pkcik tu td...nk nangis dowh tgk bumper kiri n spotlight waja tu pecah..
pkcik tu diam dlu..dlm 10 mnit pastu,dye pon ckp..
"X PELAH NAK..CMNI LAH..KAU BETUL MOTO KAU,PKCIK BTOL KETE PAKCIK..YG PENTING SUME SELAMAT.. BUKAN KAU LANGGAR PKCIK,PKCIK LGGAR KAU KE..BNDA DAH NK JADI..XPELAH..KAU JGN TAKUT SGT..."
den pon lega lah..den btul2 mntk maaf kt pkcik tu,ckp mekasih kt beliau...huhu..murah rezeki dye...den pon balik la ngn bwk ekzos yg patah tu..

esok nye plak..
time bru abes klas,den smpi la kt oztel kan..den tgk ade plak mamat indon ngah welding pagar kt kwsn oztel tu..den trus la mntk tlg..
bile disiasat,rupe2nya plat tapak ekzos tu yg patah...kt situ terang2 da berkarat kaw2 haa...so mybe time den potong waja tu,jalan berombak lalu mnyebabkn tapak tu patah maka trcabut lah ekzos trsebut...
mat indon tu tlg weldingkan balik tapak tu,siap tmbah plat besi lebih lg ntok kuatkn tapak tu...bg la rokok 2 btg...
so skng bnde tu da setel...alhamdulillah..

setinggi2 penghargaan buat pakcik waja tuh (x ingt nombor plat sbb da gelabah sgt)..kalo jumpe kompom den blanjo makan haa...dn ntok abg yg weldingkn blek tapak ekzos tuu...time kasih sume..
adoii..mntk2 la x jd cmni lg...

baoq giler

Posts : 158
Join date : 15/06/2011
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by qiss on Fri 9 Sep - 17:21

baoq giler wrote:haa yg ini berlaku pd sy malam rabu lepas...
sy bru je anto awek blek umah,then sy plak la nk blek umah..
dlm perjalanan tuu,sy bwk santai jela..sje amek angin dlm 60km/h..
pstu sy potong 1 waja ni dlm kelajuan 80km/h..
betul2 pas sy potong dia,tibe2 bunyi KTANG3!!! cam ade bnde trtanggal...
pd mse yg same,moto den ni plak tbe2 bunyi nye kuat kaw2 hah cm ekzos paip..
pd mse yg sme gak den dgr bunyi kereta sagat divider kt blakang..den tgk la side mirror,rupe2nye btul la waja yg den potong td tu sagat divider..
den pon tros bnti tepi lah..
RUPA2NYA EKZOS DEN TCABUT BELAH KANAN!! ADO LAGI TGH2 JALAN TU HAA..
pas tcabut,waja tu mengelak ekzos tuh dn himpit divider kiri..
den pon gelabah la kan..then pakcik mlayu kuar trus ckp, "dah2..kite p minum kat mamak jap" smbil amek ekzos den td dlm kete..
tibe kt mamak,den pon dgn gelabahnye mntk maaf sgt2 la kt pkcik tu td...nk nangis dowh tgk bumper kiri n spotlight waja tu pecah..
pkcik tu diam dlu..dlm 10 mnit pastu,dye pon ckp..
"X PELAH NAK..CMNI LAH..KAU BETUL MOTO KAU,PKCIK BTOL KETE PAKCIK..YG PENTING SUME SELAMAT.. BUKAN KAU LANGGAR PKCIK,PKCIK LGGAR KAU KE..BNDA DAH NK JADI..XPELAH..KAU JGN TAKUT SGT..."
den pon lega lah..den btul2 mntk maaf kt pkcik tu,ckp mekasih kt beliau...huhu..murah rezeki dye...den pon balik la ngn bwk ekzos yg patah tu..

esok nye plak..
time bru abes klas,den smpi la kt oztel kan..den tgk ade plak mamat indon ngah welding pagar kt kwsn oztel tu..den trus la mntk tlg..
bile disiasat,rupe2nya plat tapak ekzos tu yg patah...kt situ terang2 da berkarat kaw2 haa...so mybe time den potong waja tu,jalan berombak lalu mnyebabkn tapak tu patah maka trcabut lah ekzos trsebut...
mat indon tu tlg weldingkan balik tapak tu,siap tmbah plat besi lebih lg ntok kuatkn tapak tu...bg la rokok 2 btg...
so skng bnde tu da setel...alhamdulillah..

setinggi2 penghargaan buat pakcik waja tuh (x ingt nombor plat sbb da gelabah sgt)..kalo jumpe kompom den blanjo makan haa...dn ntok abg yg weldingkn blek tapak ekzos tuu...time kasih sume..
adoii..mntk2 la x jd cmni lg...

aku rase ada kisah lain yg ko tak citer lg nih. kiisah balik rayeeeeee .hehehehhehehhee Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

qiss

Posts : 233
Join date : 12/02/2010
Age : 27
Location : muar-shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by apiet on Thu 17 Nov - 16:12

salam all..

bulan lepas aku nek kapchai dari JB ke Bangi... nak dijadikan ceriter la pulak, ujan lebat selebatnya start dari simpang renggam.. perghh... tadi kat kulaijaya elok je cuaca... abes beg aku basah kuyup. ngan baju ujan pun abes masuk air gak sebab ujan non stop dari jb sampai bangi. hoh... tp kalo setakat ujan aku bole handle lg... wlpun abes smpai seluo kecik ngan kasut aku beladung ngan air, masih cekal ride gak...

skali aku kene simbah air jalan oleh treler yg kebetulan memotong sebelah aku. akibatnye muto kapchai tu mampoih la pulok sebab kotak angin masuk air... dem... kat tepi hiway tu aku gagah jugak bukak plug dan drain air dr carburetor. dalam 10 minit aku cekal kat tepi jalan ngan ujan lebat tu, akhirnya muto aku hidop. yeay!!

bila aku start jalan je, tayar belakang plak joget2...... intai2 tayar blkg da kempis... pulok doh!!! td moto mati, ni tiub plak out. ade la dalam 15km lg nak sampai ayer keroh. setelah menghantam moto ngan tayar pancit tuh sejauh 20km lbh, akhirnya aku tukar tiub kat ayer keroh.

masa tu dah pukul 7 ptg. aku bertolak dari johor td pukul 1 tgh hari... adoi.. nak cepat punya pasal aku bwk la laju sket. xde la laju pun dalam 100km/j je pun... kapchai mane la nak laju sgt... sekali lagi aku mendapat cobaan bila sampai hiway senawang. tiub tayar depan plak tiba2 meletup ngan aku kat lane tengah time tuh... moto dah x belen dan nasib aku cukup bertuah x eksiden. ade lori tangki kat blkg aku dan kiri kanan ade kete time tuh.. aku parking je kat tepi, ade ane ni tegur aku.. 'waa, abang... i nampak you macam ni macam ni tadi... huiiyoo.. gila la abang.. nasib baik you x accident..'... adei... memang la nasib baik x eksiden... dia ingat aku sengaja ke tadi... hampeh..

last2 aku call utk tukat tiub emergency kat seremban. aku sampai bangi kul 10.30 mlm... itu lah antara pengalaman ride aku yg paling x dpt dilupakan...

apiet

Posts : 8
Join date : 29/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman manis/lawak/ngeri/seram/ waktu ride.

Post by Sponsored content Today at 17:37


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum