Talk about your ER-6 here

Page 3 of 15 Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 15  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by jimf on Fri 14 Jan - 14:39

typo error kot...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by mat zzr on Fri 14 Jan - 17:22

jimf wrote:hyypo error kot...


badak air pun terlibat?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Sun 16 Jan - 14:29

dah dapat reason nape ade gegau sikit.
1) rintangan angin yang agak kuat di ELITE dr USJ ke Putrajaya.
2)jalan yg tak berapa chanteek
Sekian TQ

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by eizu_er6f on Tue 18 Jan - 16:40

ali@kudid wrote:
manaaaaa adaaaaaaaaa...

saje2 nk tny..ko bile nk hupgred eizu? blh la tlk murah2 nnt Twisted Evil

huhuh..alhamdulillah, tunggula den hupgred bini betol dulu..
baru den coraikan bini epal den..amik bini debab lagi~~ Rolling Eyes

eizu_er6f

Posts : 84
Join date : 29/11/2010
Location : Hulu Langat - Cyber 017-2121499 eizuazwandi@yahoo.com

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by Raziskov on Tue 18 Jan - 18:59

hairol21 wrote:dah dapat reason nape ade gegau sikit.
1) rintangan angin yang agak kuat di ELITE dr USJ ke Putrajaya.
2)jalan yg tak berapa chanteek
Sekian TQ

tok..avatar tu gambau bini no brape tu?
patutlah bergegau2...Razz

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by faizal_bulat on Wed 19 Jan - 9:36

UnoS wrote:tu gegar sebab jalan tak rata.... jadik sekarang dah tau kat jalan yg ko test 220km/j tu tak sesuai bawa laju.... carik jalan lain ler utk test..... baru boleh finalize ade masalah gegar atau tak

den tak pernah sampai 220km/j tapi 201km/j pernah ler.... tak der buai2 pun.... test kat highway nilai seremban selepas RnR seremban hala selatan...

nasihat terbaik boleh dapat dari adam... mintak tolong dia test kan dlam trek sepang barang 2-3 round.. baru boleh bagi review yg terbaek...tak gitu adam....

mcm pernah selisih...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Sun 23 Jan - 1:20

hi all,

En Ajis,Gambau tu dgn bini touch n go.......hua....hua....bila nak race !!!

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by UnoS on Sun 23 Jan - 13:04

ni ade tips ...kalau nak basuh moto er6 pakai high pressure water (HPW) mcm kat kedai cuci kereta tu... di saran kan cover vehicle down sensors (VDS sensor) + rectifier dgn plastik bag... dah banyak kes VDS sensor ni rosak masuk air sebab cuci guna HPW.... kalau kene mati tgh jalan... aduhai.... buat ape2 pun moto tak bleh hidup.... tak de cara utk by pass VDS .... mmg kene angkut naik lori...... sebijik sensor ni beratus reganya... kalu tak silap rm300 ke rm400...

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by faizal_bulat on Sun 23 Jan - 14:49

UnoS wrote:ni ade tips ...kalau nak basuh moto er6 pakai high pressure water (HPW) mcm kat kedai cuci kereta tu... di saran kan cover vehicle down sensors (VDS sensor) + rectifier dgn plastik bag... dah banyak kes VDS sensor ni rosak masuk air sebab cuci guna HPW.... kalau kene mati tgh jalan... aduhai.... buat ape2 pun moto tak bleh hidup.... tak de cara utk by pass VDS .... mmg kene angkut naik lori...... sebijik sensor ni beratus reganya... kalu tak silap rm300 ke rm400...

gambar ada x? sebab xder motor ni... TQ kekeke

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Thu 27 Jan - 1:27

Salam semua,

Ada kekonpiusan sikit.....semalam gi tukar minyak gear box..

Sebelum ni masa 1st servis - Guna minyak Motul 10/40 sebanyak 2.4 Liter

Semalam tukaw minyak 2nd servis dan oil filter sekali

Minyak Motul dah naik harge, jadi pomen tu sajes guna Fuchs Sikolene

= 1 liter (RM 35) - tapi dia isi 1.9 Liter jek........tup....tup.....masa balik dari

kedai ke rumah,rasa lain enjin tak berapa lembut...ada kasaw sikit...

Telahan den;

1) Minyak enjin tu tak cukup - kena top up lagi 0.5 liter.

2) Pertukaran jenama minyak

Tolong bantu dari sape2 yang mengetahui perihal kejadian ini.Sekian.TQ

ek dah cukup

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by miehensem on Thu 27 Jan - 2:34

antara dua je aku rasa.. samada myk enjin tak cukup.. atau pun mmg karakter myk enjin tu jenih kasar..

aku dulu time pakai moto zx2 dulu.. selalu la buat rnd pasai myk enjin ni..

mula2.. total hi-perf.. fuli sintetik .. conclusion.. takde menda best pun.. nama je fuli.. mcm tak fuli je aku rasa..

pastu pakai motul 5100.. conclusion.. time slow mmg kasar.. tp time high rev.. mmg syahdu la.. pickup semua ada... tp bila masuk town.. mmg tak berapa seronok...

last sekali.. sebelum aku upgrade pegi eleben.. aku pakai petronas dual tech sp.. result.. enjin lebih senyap.. low rev - high rev mmg licin.. top speed pun cpt cecah.. less vibration.. dan mmg quite expensive la.. sebotoi rm50.00

so bila aku dah tukar ke eleben ni.. aku still taruk petronas dual-tech sp ni.. so far zzr aku mmg cun la.. tp takleh nak cakap gak.. moto 1100 ni kalo pakai myk enjin rm8 sebotoi pun .. mmg laju jugak lari dia..

tp smooth and silky mmg ada pada petronas dual-tech sp..

mana nak cari.. kat petrol pam petronas je.. tu pun sesetengah je ada juai.. sebab kurang sambutan ( mahal dan kurang advertising ).. lagi pun byk moto mahai2 guna jenama motul... silkolene.. total..

mana layan petronas.. but utk aku.. petronas tu yg terbaik.

miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Thu 27 Jan - 7:17

thanks. rasenye kena tambah minyak dulu...wait n see........

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by UnoS on Sat 29 Jan - 10:50

hairol... aku mmg pakai sikolen yg rm38 tu sejak dari zaman zzr5 lagi.... dan kat er6f ni mmg dia akan letak 1.8l ke 1.9l jer kalau tak tukar oil filter... kalau tukar oil filter mmg habis 2 botol dia letak...

kalau pasal minyak sikolen enjin kasar atau selumbut sutera ni... den tak boleh nak komen sebab tak pernah pakai jenama lain..... dah 14k km den jalan er6f ni guna sikolen... tak ade masalah ape2... yg pasti minyak sikolen harga patut dan ngam dgn manual er6 utk guna kelikatan minyak 10W/40, event kawa hq pun guna minyak elf 10W/40 yg lagi murah...

tapi kalau ade duit extra ape salahnye guna minyak mahal motul double ester ke... petronas dual tech tu ke... lagi banyak kelebihan nye bukan aje sekadar basic lubricant protection jer...


ER6 jgn letak minyak enjin banyak2 ... (lebih max indicator)... nanti lompat masuk air box.. lagi naya... confused

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Sun 30 Jan - 1:24

Salam En UnoS,

Balik kerja trus gi Chear Puchong...dia test/check...dia kata ok,minyak pun

cukup.........jd tak buat apa2 pun...dah belasah gi kenduri Ajis..

Jadi,kesimpulan yang dapat sy buat:

Mmg karekter Sikolen mcm tu kasar sikit bila loose throttle to 3 Rpm

masa 1st servis kat Melaka...minyak drain abes,

refill 2.4 L Motul Double Ester + oil filter.(mmg smooth & silky)

lepas ni nak cuba try test Petronas Dual Tech SP plak.....

ada pertanyaan sikit,bukan ker tiap2 kali tukaw minyak itam tu...oil filter

mmg kena tukaw sekali ????? Oil filter tu tukar setiap berapa KM ?

Sekian


hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by UnoS on Sun 30 Jan - 9:59

aku buat mcm yg biasa aku praktikkan dari dulu (dan ramai jugak mat2 superbikes yg follow mcm ni).... oil filter tukar setiap kali kedua (4k km) tukar minyak enjin... maknanye kat 1k, 4k, 12k, 20k dan seterusnye....tapi pakai oil filter yg ori lah... jgn buat dgn oil filter yg lokel..

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by miehensem on Mon 31 Jan - 3:18

betoi tu unos.. aku pun buat benda yg sama time pakai zx2 tu..

zx2 oil filter mahai.. rm52.. so aku tukar lepas 8-10k.. atau 2 kali tukar myk engine..

tp bila pakai anak gajah ni.. tetiap kali oil change.. aku tukar.. sebab oil filter murah aje..

miehensem

Posts : 102
Join date : 14/11/2010
Location : Sg.Petani

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Mon 31 Jan - 9:29

Salam........Oooo, makne nyer 2 x tukar minyak,baru tukar oil filter...minyak tukar setiap 4000 Km....Terima Kasih atas penerangan Sifu2 semua dr den yg baru nk belajar ni......

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by nawza on Tue 1 Feb - 10:53

salam...fuhhh ado ghupo ehh ruangan utk si jenab den...timo kasih laa pado mod...baguih gak laa den joint group zzrianz nie..mcm2 ada... Laughing

psal den nie org baru ..ngan jenab pun baru...byak gak bondo yg den nak tanyo nanti kek kengkawan yg dah pkai lamo moto nie...stakat yg den dpat sijenab pd hari pertamo...ehhmm mmg best..dr segi position..dsbnyo..! problem kecik2 mcm lampu f1 yg menyala...bilo pkai ejos yoshi pun dah settle...nak bukak tompek duduk blakang pun den dah tahu..haa..haaa nasib baik den tanyo kak amm...yg lelain klau ado den akan tanyo laaa....timo kasih laaa pd mod...yooo..

~ (psal manual utk er6f nie den x do...kono ambik kek kodai di kajang...motosing ghaso ehh..tu yg den x katam tue....)

________________________________________________________________________________________

nawza

Posts : 1670
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pdg Temu - Alor Gajah, Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by nawza on Tue 1 Feb - 10:54

hairol21 wrote:Salam En UnoS,

Balik kerja trus gi Chear Puchong...dia test/check...dia kata ok,minyak pun

cukup.........jd tak buat apa2 pun...dah belasah gi kenduri Ajis..

Jadi,kesimpulan yang dapat sy buat:

Mmg karekter Sikolen mcm tu kasar sikit bila loose throttle to 3 Rpm

masa 1st servis kat Melaka...minyak drain abes,

refill 2.4 L Motul Double Ester + oil filter.(mmg smooth & silky)

lepas ni nak cuba try test Petronas Dual Tech SP plak.....

ada pertanyaan sikit,bukan ker tiap2 kali tukaw minyak itam tu...oil filter

mmg kena tukaw sekali ????? Oil filter tu tukar setiap berapa KM ?

Sekian


Rol..kek mlako ekau sobis kek mano..???

________________________________________________________________________________________

nawza

Posts : 1670
Join date : 20/01/2010
Age : 32
Location : Pdg Temu - Alor Gajah, Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by Amm on Tue 1 Feb - 10:59

pada pengalaman eden yang dah milage 23K ni,minyak sikolen ni memang kasar.......

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Tue 1 Feb - 16:22

nawza wrote:
hairol21 wrote:Salam En UnoS,

Balik kerja trus gi Chear Puchong...dia test/check...dia kata ok,minyak pun

cukup.........jd tak buat apa2 pun...dah belasah gi kenduri Ajis..

Jadi,kesimpulan yang dapat sy buat:

Mmg karekter Sikolen mcm tu kasar sikit bila loose throttle to 3 Rpm

masa 1st servis kat Melaka...minyak drain abes,

refill 2.4 L Motul Double Ester + oil filter.(mmg smooth & silky)

lepas ni nak cuba try test Petronas Dual Tech SP plak.....

ada pertanyaan sikit,bukan ker tiap2 kali tukaw minyak itam tu...oil filter

mmg kena tukaw sekali ????? Oil filter tu tukar setiap berapa KM ?

Sekian


Rol..kek mlako ekau sobis kek mano..???

Moto ambik kek Ban Zen Pengkalan Rame,servis kali pertamo kek Ban Zen Cheng (sobab umah den kek Bkt Cheng)...

maso tu poei Minyak Motul 1 Liter - Rm 32 je,

tp gi Kodai Motor kek area Giant Nilai tu untuk 2nd sebis..Minyak Motul Rm 48 1 Liter,tu yang tuka Sikolen(Rm 35,1 liter)..

Oil Filter ori harge standed Rm 50.....

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Tue 1 Feb - 16:24

Amm Mireles wrote:pada pengalaman eden yang dah milage 23K ni,minyak sikolen ni memang kasar.......

hmmmmmm.......betul tu,den sokong !

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by UnoS on Tue 1 Feb - 18:28

hairol den dok kek giant nilai.. ko servis kat yap atau kat speed xtreme? buat masa ni den service kat yap jo

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by hairol21 on Wed 2 Feb - 12:40

UnoS wrote:hairol den dok kek giant nilai.. ko servis kat yap atau kat speed xtreme? buat masa ni den service kat yap jo

ado kodai lain ko..Speed Extreme? Yap?........tak pasti,tp kodai tu ado jual MV Agusta....takpe bilo turun Nilai laei,baru surbey namo kodai tu......den belasah jo.. Razz

hairol21

Posts : 329
Join date : 10/10/2010
Age : 39
Location : shah alam - putrajaya - cheng,melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by UnoS on Wed 2 Feb - 13:58

klau ado jual MV agusta tu. kodai yap lah tu.... namo glemer cyclepoint.... tapi kalau nak boli barang kek situ... serbey2 lah dulu kek tompek lain atau cubo mintak kurang kaw2... sobab rego dio mmg ketegori nak untung gread A+ punyo lah.... untung skit2 dio tak mau

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Talk about your ER-6 here

Post by Sponsored content Today at 18:50


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 15 Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 15  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum