Tensioner Timing Chain

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Sun 31 Jul - 0:57

salam...mcm mane nak beza bunyi rantai kecik dgn tensioner???satu lg tepet klu da ketat teming enjin jdi tggi ke walau pon kite da adjust bg rendah??


Last edited by amir zzr on Mon 1 Aug - 16:07; edited 1 time in total

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by jani on Sun 31 Jul - 17:12

salam..
munyik tension aku tau la.....ARRRGGGHHHHH!!!!!!

jani

Posts : 1682
Join date : 11/06/2011
Age : 44
Location : Temerloh - Bdr S.Permaisuri, Cheras - Gemas

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Mon 1 Aug - 16:07

ahha..sape tau tlg2..... Sad

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by jimf on Mon 1 Aug - 17:19

amir zzr wrote: salam...mcm mane nak beza bunyi rantai kecik dgn tensioner???satu lg tepet klu da ketat teming enjin jdi tggi ke walau pon kite da adjust bg rendah??

rantai kecik tu tang mana bang?... scratch
eden mmg hampehhh kalu bab2 ni...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by ali@kudid on Tue 2 Aug - 15:02

rantai kecik ade ke kt zzr ni?
bkn rantai kecik ni ade kt habib jewel je ke? scratch

ali@kudid

Posts : 666
Join date : 26/01/2010
Age : 29
Location : klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Apai on Tue 2 Aug - 15:06

ali@kudid wrote:rantai kecik ade ke kt zzr ni?
bkn rantai kecik ni ade kt habib jewel je ke? scratch

rantai kecik bukan pakai kat beskal ke.... scratch

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by ManCaL on Wed 3 Aug - 10:09

sek baik bukan tanya pakai baju kecik.. Razz

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by jimf on Wed 3 Aug - 13:28

amirzzr....
ali, apai & mancal semua kutuk ekau... nyahatttt tul diaorg ni
den sorang ajo tak kutuk...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by ali@kudid on Wed 3 Aug - 18:11

jimf wrote:amirzzr....
ali, apai & mancal semua kutuk ekau... nyahatttt tul diaorg ni
den sorang ajo tak kutuk...



manaaaa adaaaaa...

ali@kudid

Posts : 666
Join date : 26/01/2010
Age : 29
Location : klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Raziskov on Wed 3 Aug - 20:48

amir zzr wrote: salam...mcm mane nak beza bunyi rantai kecik dgn tensioner???satu lg tepet klu da ketat teming enjin jdi tggi ke walau pon kite da adjust bg rendah??

amir,
bunyi rantai kecik dan tensioner amat berkaitan antara satu sama lain..
senang citer bunyi dia lebih kurang sama jer.
1- bunyi tak...tak..tak.. yg agak kasar semasa idle
2- cuba press minyak pastu lepaskan..bunyi tak..tak..ini akan berterusan...

ini disebabkan tensioner yg berfungsi menegangkan rantai pemasa tidak berfungsi dgn baik atau sudah lari dari track yg sepatutnya...so cuba service tensioner tu dulu...pastu kalau masih ade munyi kompom rantai pemasa anda sudah tamat tempoh atau longgar..

Untuk soklan ke-2..
tepet atau pun rocker arm dah ketat bermakna valve cleareance dah maksimum...mmg timimg engine masa ni akan tinggi...so jalan terbaek ialah tukar valve yg dah maksimum tu...

tu ajer pandangan teman setakat ni..teman pun bukan pande sgt bab2 motor ni...main pelupoh jer..Very Happy
harap2 ade sifu2 lain yg boleh bagi komen...

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by baoq giler on Sun 7 Aug - 20:15

salam..td ptg tgh2 xde keje,(smbil nk menahan lapar), sy ni memandai2 la pi DIY tensioner timing chain nih...memandangkn bnde tu berbunyi blek sjak semalam,sy pon try la apply ape yg bang ngah ajis ajar dulu tu...pas letak grease pe sume,psg blek,alhamdulillah berjaya dgn cemerlang..siap sy apply "secret method ball bearing" yg bang ajis ajar..hehehhh...time kasih sume..
pas da siap sy pon p la mndikan beliau..berkilat!! sekian,harap maklong... Very Happy

baoq giler

Posts : 158
Join date : 15/06/2011
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Sun 14 Aug - 2:07

blh tahan lame ke klu buat mcm ko buat baoq???atau kejap je nnt bunyi balik??

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by baoq giler on Mon 15 Aug - 10:11

Kejap je da bunyi blek..dlm sminggu due da start kasar...nnt nk p tukar tensioner la tu..angkt bru...wt mse ni service gitu2 jela..mybe minggu ni gak p tukar tensioner tuh...nape bro? Bg la tips pape..

baoq giler

Posts : 158
Join date : 15/06/2011
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by adambikers on Mon 15 Aug - 13:37

better tuka sekali ngan timing chain..

kalau tuka tensioner je nnt bunyi balik sbb timing chain dah panjang..


errrrr.. member aku ckp laa.. tah betul tah tidak

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by jimf on Mon 15 Aug - 14:37

adambikers wrote:better tuka sekali ngan timing chain..

kalau tuka tensioner je nnt bunyi balik sbb timing chain dah panjang..


errrrr.. member aku ckp laa.. tah betul tah tidak

adam...mbr ko tu suruh eden post cakap mmg betul laaa apa yg ko cakap tu..
dia cakap tu pun dia belajor dari ekau... pening aku drunken

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Apai on Mon 15 Aug - 15:21

adambikers wrote:better tuka sekali ngan timing chain..

kalau tuka tensioner je nnt bunyi balik sbb timing chain dah panjang..


errrrr.. member aku ckp laa.. tah betul tah tidak

kalu rantai sprocket panjang leh potong kasi pendek...rantai timing chain panjang leh potong kasi pendek tak?......
er..ni member aku soh tanya...aku tatau mende.....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by baoq giler on Mon 15 Aug - 15:28

Huwaaaaa...xde bajet nk tukar timing chain..huhuhuhu

baoq giler

Posts : 158
Join date : 15/06/2011
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Apai on Mon 15 Aug - 15:36

baoq giler wrote:Huwaaaaa...xde bajet nk tukar timing chain..huhuhuhu

skang mmg bukan timing (raya dah dekat wei!) nak tukar timing chain tu.....! Razz

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by kudud on Mon 15 Aug - 15:37

baoq, ko kan student lg, mesti dpt lg wit raya kan, so berjimat2 la, gunakan duit raya tu sebaik mungkin Wink

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by adambikers on Mon 15 Aug - 16:06

Apai wrote:
adambikers wrote:better tuka sekali ngan timing chain..

kalau tuka tensioner je nnt bunyi balik sbb timing chain dah panjang..


errrrr.. member aku ckp laa.. tah betul tah tidak

kalu rantai sprocket panjang leh potong kasi pendek...rantai timing chain panjang leh potong kasi pendek tak?......
er..ni member aku soh tanya...aku tatau mende.....

aku penah tanya mende ni kat arwah mahaguru, dia ckp tuka baru.. sbb rantai dah panjang.. even potong pon peluang rantai nak melompat kuar rantai tu tinggi, nnt terus gadai buah pinggang nak baiki..

lagi pon dia cakap sbb ko bawak laju (dia ckp kat ajis laa, aku tukang dengar je)..

lagi satu nak sambung pakai apa kalau dah potong?

dengar mende tu terus moto aku jadik moto eksperimen bang long jep, arwah mahaguru, tok misai, masta rudy.. aku tukang tgk sambil berlinang air mata bila dieorg bertukang kt moto aku

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by baoq giler on Mon 15 Aug - 16:28

Maneee laa dpt wet rye lg bang oii...tu yg bisnes mcm2 tu..nga cri wet lbh ni...tnye la bang ngah ajis ntok info..hehe

baoq giler

Posts : 158
Join date : 15/06/2011
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Sponsored content Today at 5:56


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum