Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by Chef Bob on Mon 6 Dec - 9:53

engine semutttlah....

Chef Bob

Posts : 492
Join date : 20/01/2010
Location : SUNGEI BISI-KAJANG-BENTONG

View user profile http://zzrianzoldskool.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by mat zzr on Fri 10 Dec - 22:42

next oil change aku nak try pakai EO lori..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Sat 11 Dec - 3:32

salam semua.....
Dah tukar pakai EO mobil delvac mx5+EO castrol active+ATF top1.....EO motor kawe 3.4 liter.kawe masuk 3 liter HDEO+0.3 liter EOmotor+0.1 liter ATP.Tadi pergi TTs motor lancar,masuk gear pun senang.mula-mula start motor lepas masuk minyak ni,rasa macam berat je.tapi lepas panas enjin,bawa motor- rasa best.......

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by mat zzr on Sat 11 Dec - 10:45

awestol wrote:salam semua.....
Dah tukar pakai EO mobil delvac mx5+EO castrol active+ATF top1.....EO motor kawe 3.4 liter.kawe masuk 3 liter HDEO+0.3 liter EOmotor+0.1 liter ATP.Tadi pergi TTs motor lancar,masuk gear pun senang.mula-mula start motor lepas masuk minyak ni,rasa macam berat je.tapi lepas panas enjin,bawa motor- rasa best.......

berapa RM?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Sat 11 Dec - 14:00

salam semua.....
EO mobil delvac MX 5 liter = RM74,
Castrol Active silver 1 liter = RM15,
ATF Top1 = RM11.

ambo rasa ATF kita kena tambah pasal,sistem gear auto ada plat klucth jenis basah di dalam gearbox.sebab tu kena tambh ATF sikit dalam HDEO ni,motor kita pakai clucth basah(untuk jaga klucth plat la kot) ...... lori pakai jenis klucth plat jenis kering.
tolong betulkan jika kenyataan aku ni salah.......
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by mat zzr on Sat 11 Dec - 14:15

salam semua.....
EO mobil delvac MX 5 liter = RM74,
Castrol Active silver 1 liter = RM15,
ATF Top1 = RM11.

motor aku pakai 3.7 liter saja...belen boleh simpan....semua sekali dlm RM100...jimat tu....

EO delvac mobil ni ada jual kat kedai sparepart kereta ke atau pam petrol mobil...?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Sat 11 Dec - 17:43

salam semua...
beli kat pam petrol mobil........beli kat kedai s.part ni bukanya tak boleh tapi takut kena yang tiruan......tapi harga kat kedai lebih murah dibandingkan dengan pam petrol.
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by mat zzr on Sat 11 Dec - 19:05

ok...nanti aku cari pam petrol mobil kat area rumah aku...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Sun 12 Dec - 2:16

salam semua.......
baru lepas tts gan abg bosar,vistana dan ein.dok cerita macam-macam hehehehe....motor jalan lancar......lagi best dari sebelum ini.....dan boleh lari dalam 150kmj pada rpm 7k(meter zzr250).rasa enjin lancar pada kelajun ni,kurang getaran.tapi boleh henjuk lagi,tapi takut enjin tua.........dan hati tak berapa kering.motor ein sekali henjuk bedesup p, 900cc 4 dapur.Jimf.... betul ke kelajuan tu pada meter ori gpz500 dan berapa kelajuan pada rpm 7k?
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Sun 12 Dec - 2:54

salam semua......
betul kata unkle jimf........kuli kedai di NKS yang tukar tayar tu macam hapas padi buat keja tak reti.aku tukar tayar kat sana, dia boh alat pemberat berlambak kiri kanan,bila bawa motor,bergetar semua fork,tayar,handle.bila aku baca dukun ann buang semua bila periksa tayar yang jimf pasang kat sana,aku cuba buang memeng betul,semua yang bergetar hilang.......
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by mat zzr on Sun 12 Dec - 10:11

awestol wrote:salam semua......
betul kata unkle jimf........kuli kedai di NKS yang tukar tayar tu macam hapas padi buat keja tak reti.aku tukar tayar kat sana, dia boh alat pemberat berlambak kiri kanan,bila bawa motor,bergetar semua fork,tayar,handle.bila aku baca dukun ann buang semua bila periksa tayar yang jimf pasang kat sana,aku cuba buang memeng betul,semua yang bergetar hilang.......
salam

semalam aku baru ke NKS...aku suruh pomen dia check kenapa handle aku masih gegar...dia kata bearing...aku tukar lah...kena RM40...pastu sama jer...2 minggu lepas aku hantar buat balancing semasa tukar tayar depan baru di NKS....aku pun saspek staff yg buat balancing tu main hentam saja.....dah siap bakar dgn ketuk...getaran masih ada lagi...kena try hantar kat Ann rawang jugak ni...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Tue 14 Dec - 7:59

salam semua
semalm tukar EO motor kristar 111cc pulak......pagi ni test p keja,tgk ada semut ke tak(aku pun tak paham apa kaitan semut dengan EO ni-chefbob tlg jawab).aku ikut formula yang chef bob cadangkan 70+20+10,HDEO+MtrEO+ATF........setakat ni bawa ronda kat rumah,tak rasa lg perubahan.......tunggu bila dah sampi 500km dan tgk bila jalan jauh mcm mana rasanya.
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by mat zzr on Fri 14 Jan - 13:13

boleh lah aku try pakai EO lori ni kat jaguh aku...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by UnoS on Fri 14 Jan - 16:46

matzzr mcm lgi tinggi jer kos nye.. sampi 3 jenis minyak nak kene beli, pastu kene sukat dan bancuh lagi

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by mat zzr on Fri 14 Jan - 17:28

aku pakai EO trus...tak campur apa apa...Eli aku pakai 1.9 liter...jaguh aku 1.4 liter..total 3.3 l...kalau sebotol bawah RM50 4 l...murah lah...aku biasa beli sebotol 1 liter RM16 x 4...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Fri 14 Jan - 23:23

salam semua......
hang pakai hdeo jenis apa mat dan berapa harga dia?
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Thu 10 Feb - 18:40

salam semua......
motor cup aku dah jalan hampir 1k km,guna minyak hdeo ni......
memeng sedap,bunyi motor banyak lembut,masuk gear pun senang dan lembut.
bila enjin panas lagi ringan dan lembut,rasa dan bunyinya......
lepas ni terus pakai minyak lori la.........
beli tong besar lagi murah.......

motor gpz lama aku pun rasa lembut je bila enjin cukup panas......
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by furqaan on Thu 10 Feb - 18:48

awestol wrote:salam semua......
motor cup aku dah jalan hampir 1k km,guna minyak hdeo ni......
memeng sedap,bunyi motor banyak lembut,masuk gear pun senang dan lembut.
bila enjin panas lagi ringan dan lembut,rasa dan bunyinya......
lepas ni terus pakai minyak lori la.........
beli tong besar lagi murah.......

motor gpz lama aku pun rasa lembut je bila enjin cukup panas......
salam

kesian kat moto ... tros jadi pondan pakai minyak nie ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by jimf on Thu 10 Feb - 19:14

laaaa...x nk pakai laaa..
kang gpz den jadi pondan reput lak... Razz

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Thu 10 Feb - 19:16

pondan pun tak pa janji dia layan kita gred a punya.....
bila kita pulas,lembut je perginya........ulang berkali-kali ayat ni.

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by furqaan on Thu 10 Feb - 19:21

awestol wrote:pondan pun tak pa janji dia layan kita gred a punya.....
bila kita pulas,lembut je perginya........ulang berkali-kali ayat ni.



nak cuba ..try.. test kat moto teman lah lepaiah nie ....awwwww...ya..awwaww

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Thu 10 Feb - 20:53

try la.kalu nak pecah enjin tu....hahahahahaha..........resiko pikul sendiri.....

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by tenukz on Thu 10 Feb - 22:23

awestol wrote:try la.kalu nak pecah enjin tu....hahahahahaha..........resiko pikul sendiri.....

uiii...ye ke blh pecah enjin....cuak lak dengar...baru je beli EO tu...ingat minggu nak test....tak jadi ler....

tenukz

Posts : 445
Join date : 24/01/2010
Age : 22
Location : Melaka - Bkt Jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by awestol on Thu 10 Feb - 23:11

salam semua....
ha masuk la minyak hdeo ni....nanti boleh la rasa..........macam mana rasa dia...kena cuba la sendiri.......hahahahahaha
salam

awestol

Posts : 416
Join date : 21/01/2010
Age : 41
Location : penang-kelate soon

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by rajah on Sun 15 May - 19:13

hahaha..........bg enjin minum dulu........br tau penangan Rimaula opppzz Rimula ni....... Laughing

dah stahun lebih pakai......stakat ni enjin mmg sedap......

power lah chef......dah bg DR minum gak.....hehe!!

rajah

Posts : 32
Join date : 21/01/2010
Age : 30
Location : Ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: Ujikaji DRBig pakai minyak lori ada bran????

Post by Sponsored content Today at 7:06


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum