Tensioner Timing Chain

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Tensioner Timing Chain

Post by ziex69 on Thu 21 Jan - 12:02

salam....

harap terhibur.....


ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Raziskov on Thu 4 Feb - 15:18

Ni..procedure nak greasing tensioner dari album Sifoo Shamzx11:

Chain Tensioner Lubrication/ Installation
Brand: Taiken
Made: In Japan
For heavy load/heavy duty/ high temp
kaler: dark red



Mula-mula, kena bukak cover fairing belah kanan.


Cam Chain Tensioner kat kawasan yg dibulatkan.


Bila dah buka, inilah komponen di dalamnya.


Bahagianyg telah dibuka.



Inilah grease yg Wares pakai, 500gm tu berat pack dia. Tak nampak plak apa dropping point dia.



Jangan lupa keluarkan grease lama dalam Tensioner Housing ni sebelum masuk grease baru.


Pasang semula mengikut turutan seperti di bawah.


Sediakan sebiji skru yg lebih panjang untuk digunakan sebagai pengikat Tensioner Shaft/atau pakai screw yg sedia ade pada cover tensioner.


Tekan dengan sekuat tenaga anda dan pasangkan skru panjang tadi hingga skru berhenti (hand tight). Awas, jangan ikat terlalu ketat kerana ia mungkin merosakkan shaft.


Masukkan semula ke tempatnya yang azali.


Pasangkan dan ketatkan 2 skru tu dulu.
Pastu, keluarkan skru panjang dan akan kedengaran bunyi "ktak!" @ "klik" di mana tensioner tu ditolak masuk oleh spring. Pasang semula skru ori dan bersihkan lebihan grease. Pasang semula fairing.

Anda dah siap dan berjaya dalam DIY grease cam chain tensioner. Tepuk tangan utk diri anda sendiri!

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by kudud on Tue 1 Jun - 10:11

saya dah buat!!! just folo ja panduan yg dberi spt tertera,mmg berkesan,tqvm

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by akubikin on Wed 1 Sep - 8:40

tahniah dud..... berani melakukan diy.... tepuk tangan untuk diri anda sendiri

akubikin

Posts : 100
Join date : 20/01/2010
Age : 43
Location : PBD

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by ziex69 on Wed 1 Sep - 10:24

Tahniah akubikin sebab bagi komen

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Sun 24 Apr - 9:19

untuk ape kita buat benda ni???ape fungsi benda tu ek??cane ak tau benda tu bermasala atau x??tlg cite cikit..bru belaja pakai zzr ni...xtau pae lg..tlong2... Smile

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Raziskov on Sun 24 Apr - 15:01

amir,
benda kena buat biasanya biasa motor zzr ni ade mengeluarkan bunyi yg agak kasar masa engine idle...kekadang masa kita press minyak takde..tapi bila lepaskan throttle dia ada bunyi.."tik..tiikkk...tiikk" yg kasar...susah sikit nak buat munyi kat sini...hehee..Very Happy

Kenapa ade bunyi kasar ni?
Tensioner ni gunanya utk menegangkan timing chain. kekadang shaft tensioner ni tak berada kedudukan yg tak betol..maka timing chain otomatik akan jadik longgar..disebabkan longgar ni la..bunyi yg aga kasar akan keluar...
Jika tak ditegangkan..dikhuatiri timing chain akan melompat dan akan merosakkan component2 lain dlm engine motor kita ni...

Saya tak terror sgt pasal engine zzr ni..

Harap dapat membantu...

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by mat zzr on Sun 24 Apr - 17:54

oooo mcm tu...aku ingat tensioner tu guna nya nak hilangkan tension...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by mat zzr on Sun 24 Apr - 17:55

Saya terror sgt pasal engine zxr 250 ni.


yaaaa betul...10 markah..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by furqaan on Sun 24 Apr - 20:40

Raziskov wrote:amir,
benda kena buat biasanya biasa motor zzr ni ade mengeluarkan bunyi yg agak kasar masa engine idle...kekadang masa kita press minyak takde..tapi bila lepaskan throttle dia ada bunyi.."tik..tiikkk...tiikk" yg kasar...susah sikit nak buat munyi kat sini...hehee..Very HappyKenapa ade bunyi kasar ni?
Tensioner ni gunanya utk menegangkan timing chain. kekadang shaft tensioner ni tak berada kedudukan yg tak betol..maka timing chain otomatik akan jadik longgar..disebabkan longgar ni la..bunyi yg aga kasar akan keluar...
Jika tak ditegangkan..dikhuatiri timing chain akan melompat dan akan merosakkan component2 lain dlm engine motor kita ni...

Saya tak terror sgt pasal engine zzr ni..

Harap dapat membantu...

sekian


munyik ahh ... ahhhh .. ahhhhhhhhhhhhhhh ... senang ker Ngah ..

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Raziskov on Sun 24 Apr - 21:28

Munyi tu tak biasa buat la angkel..
biasa org kena tolong baru boleh keluar munyi mcm tu...Razz

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by faizal_bulat on Sun 24 Apr - 22:00

munyi tu kuar air ke?

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by furqaan on Sun 24 Apr - 22:06

ciissss ... lucah gak akhirnyer ..

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Thu 5 May - 11:50

haha..tq semua...nak try buat jgk ni....takut jgk..nant sbb benda kecik tu rosak part yg lain..haha... Smile

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by adambikers on Thu 5 May - 17:21

incik amir..

kalau takde bunyi timing chain tak yah buat.. Wink

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Apai on Thu 5 May - 17:39

adambikers wrote:incik amir..

kalau takde bunyi timing chain tak yah buat.. Wink

tukar je timing chain tu kalau bunyi.....tensioner tu kalau dah nak season taruk gris pun lepas tu bunyi balik!...baik tukar je tensioner baru...

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Thu 7 Jul - 14:07

berape cos tukar timing chain??
tensioner baru berape rega ek??
mto den ni klu jalan jauh mula bunyi mcm bunyi rantai kat enjn tu..kasar jgk bunyi die... Surprised

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by jimf on Thu 7 Jul - 14:10

amir zzr wrote:berape cos tukar timing chain??
tensioner baru berape rega ek??
mto den ni klu jalan jauh mula bunyi mcm bunyi rantai kat enjn tu..kasar jgk bunyi die... Surprised

kalu dah bunyi mesin jahit atau mesin tebu elok laaaa tukar...
takut nti timing chain lompat, stuck kt camshaft, rocker arm leh patah..
rocker arm patah akan kacau valve... silap2 piston hentak valve..
masa tu, siapkan beg ikut ajis pegi jepun beli enjin baru.... Very Happy

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Thu 7 Jul - 14:13

berape ek agak2 harga siap pasang?? Sad

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by jimf on Thu 7 Jul - 14:16

amir zzr wrote:berape ek agak2 harga siap pasang?? Sad

ntah laa.. tunggu otai matzzr jawab laaa... eden pakai expai aje..
tp dgrnya ada 2 option :-
1. takyah turun enjin... potong timing chain.. ikut tepi enjin tu. Ni murah sikit...dlm rm300
2. kena turun enjin... buka block dan pasang (timing chain x potong).. ni mahal sikit.. rm500++

agaknya laa.. tggu otai jawab yee

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by ziex69 on Thu 7 Jul - 14:31

jimf wrote:
amir zzr wrote:berape ek agak2 harga siap pasang?? Sad

ntah laa.. tunggu otai matzzr jawab laaa... eden pakai expai aje..
tp dgrnya ada 2 option :-
1. takyah turun enjin... potong timing chain.. ikut tepi enjin tu. Ni murah sikit...dlm rm300
2. kena turun enjin... buka block dan pasang (timing chain x potong).. ni mahal sikit.. rm500++

agaknya laa.. tggu otai jawab yee


amirzzr... tu otai dah jawabkan...

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Apai on Thu 7 Jul - 14:46

amir zzr wrote:berape cos tukar timing chain??
tensioner baru berape rega ek??
mto den ni klu jalan jauh mula bunyi mcm bunyi rantai kat enjn tu..kasar jgk bunyi die... Surprised

Ada kat sini haa....Harga parts yg korang beli.....aku cut n paste kalu ko tak rajin nak baca kat sana.... Laughing

by hi-wayMAN on Tue 10 May 2011 - 17:36

.UPDATE PARTS AS PER 10 MAY 2011 FROM DUKUN ANN RAWANG....


kos pembedahan hari ini...

head cover gasket = rm60
'rantai pemasa' = rm170
gasket clutch cover= rm18
EO MOTUL3100 X 2= rm60
oil filter = rm25
coolant = rm18
oil treatment = rm15
labour = rm150
TOTAL = lu kira la sendiri!!!!
.

Tensioner Housing complete set sajer yg aku tatau rega dia..sebab aku tak pernah tukar lagi.... Laughing

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by mat zzr on Thu 7 Jul - 14:48

ziex69 wrote:
jimf wrote:
amir zzr wrote:berape ek agak2 harga siap pasang?? Sad

ntah laa.. tunggu otai jawab laaa... eden pakai expai aje..
tp dgrnya ada 2 option :-
1. takyah turun enjin... potong timing chain.. ikut tepi enjin tu. Ni murah sikit...dlm rm300
2. kena turun enjin... buka block dan pasang (timing chain x potong).. ni mahal sikit.. rm500++

agaknya laa.. tggu otai jawab yee


amirzzr... tu otai dah jawabkan...

aku dulu tukar timing chain dan gasket set...RM450

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by amir zzr on Thu 7 Jul - 14:58

aha...tq otai2..rm300 tu gamaknya blh la nak buat..tp xde kesan ape2 ke klu buat jenis x turun enjin ni???

amir zzr

Posts : 44
Join date : 23/04/2011
Age : 25
Location : ipoh-nibong tebal

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Raziskov on Thu 7 Jul - 15:23

Amir..
majority zzrianz ni.termasuklah motor teman ni...motor masing2 dah dipatahkan besi bengkok yg lokasi dalam engine tu..besi ni yg menghalang timing chain utk keluar..so mane2 zzr yg belum dipatahkan besinya..kompom kena toron henjin....

So far takde masalah...tak caya tanya Hiwayman yg ulang alik hari2 Tg.Malim ke Cheras...teman antara saksi besi bengkok tu dipatahkan suatu waktu dahulu...Very Happy

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Tensioner Timing Chain

Post by Sponsored content Today at 9:07


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum