Starter Zzr250

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Thu 28 Apr - 8:55

unlce,erkk... Laughing
coba try shortkan terminal +ve dgn -ve yg ade kat starter relay tu dulu,
tp utk keselamatan, power yg cukup sblm nak try shortkan tu, jumper
siap2 ngan kereta ke, sbb bateri zzr 250 ni mmg cepat sgt weak(sbb sy
punya ceni, crank beberapa kali je da weak bateri tu)..

-bateri weak pun akn menyebabkn starter x cukup kuat utk crank, jd muto xleh nak idup..lg satu jgn tertipu bateri tu, sbb bl on switch, mmg on indicator tu akn menyala(lampu ijau tu) tp padahal sbnrnya bateri da weak..

maaf la kalo x paham ape yg sy ckp ni, nnti minta otai2 yg xplain kan, lg pun sy bkn tau sgt psl teknikalan ni.. harap makluman..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by ziex69 on Thu 28 Apr - 9:51

Raziskov wrote:PERHATIAN:

BAJU YG YG DITEMPAH TELAH PUN SIAP DAN SEDIA UNTUK DIEDARKAN PADA PARA PEMBELI.
MAJLIS PENYERAHAN T-SHIRT INI AKAN DIADAKAN PADA MALAM TTS JUMAAT INI 29 HB APRIL 2011.
INILAH PELUANG ANDA PEGI TTS ATAS ALASAN NAK AMIK BAJU..HEHE..Razz

SEKIAN

ziex69

Posts : 2398
Join date : 20/01/2010
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 28 Apr - 9:52

rzlktn wrote:mana satu pilihan terbaik...

i. Panggil mekanik ajak datang rumah - dan modify, atau

ii. Mintak anak aku yg darjah 6 tolak motor - bagi hidup dan pergi ke workshop berhampiran...

hawau betul......dugaan Allah ni....

sebelum apa apa buat cara ni dulu..

1. hantar bateri ke woksyop motor utk dicaskan at least 2 jam...
2. setelah bateri fullcas, pasang kat motor semula...starter relay ketuk sikit...mungkin spring dlm tu dah tak elok..
3. jika tak hidup jugak...by pass starter relay dgn sambungkan terminal + dan -ve...guna skru driver pun boleh..kalau hidup maknanya starter tu dah kong.
4. kalau nak buat jump start pun boleh, cari lah org dewasa...anak ko yg darjah 6 tu mau demam kalau tolak motor ni...aku pernah tolak sejauh 3 km motor zzr250...besok trus MC...
5. Starter relay made in china harganya di KL ialah RM38

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Raziskov on Thu 28 Apr - 9:59

rzkltn,
suma jawapan diatas adalah betol dan bernas.
Cuma saya nak tambah...
1- Cuba masa start tu tarik chock..kekadang motor reput kita ni bila dah lama tak start..kena tarik chock dulu baru boleh start.
2- bila dah selalu sgt start tapi tak boleh..kekadang carb tu dah oberflow..sbb masa start kekdang kita press minyak...so cuba drain dulu minyak dalam carb tu dulu..melalui lubang drain yg ade ngam2 dibawah2 carb tu..kena pakai scew allen key...tapi yg ni susah sikit la sbb kena bukak fering sebelah...dah drain..pastu start semula ngan tarik chock..

Harap dapat membantu sbb saya tak tau sgt pasal engine2 zzr ni..ni pun main belasah jer..

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 28 Apr - 10:03

Raziskov wrote:rzkltn,
suma jawapan diatas adalah betol dan bernas.
Cuma saya nak tambah...
1- Cuba masa start tu tarik chock..kekadang motor reput kita ni bila dah lama tak start..kena tarik chock dulu baru boleh start.
2- bila dah selalu sgt start tapi tak boleh..kekadang carb tu dah oberflow..sbb masa start kekdang kita press minyak...so cuba drain dulu minyak dalam carb tu dulu..melalui lubang drain yg ade ngam2 dibawah2 carb tu..kena pakai scew allen key...tapi yg ni susah sikit la sbb kena bukak fering sebelah...dah drain..pastu start semula ngan tarik chock..

Harap dapat membantu sbb saya tak tau sgt pasal engine2 zzr ni..ni pun main belasah jer..

sekian

woiiii ajis...pagi tadi aku nampak ko naik zzr250....maknanya zxr250 ko reserve utk desaru ride lah...sayang lah EO masih baru dan mahal utk dibawa ulang alik ke kebun...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jimf on Thu 28 Apr - 10:41

woowww....banyak nya moto bebudak ni..
sorang aje ada paling kurang ada 2 moto..
tu lum campur moto tender laii..

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 28 Apr - 10:50

jimf wrote:woowww....banyak nya moto bebudak ni..
sorang aje ada paling kurang ada 2 moto..
tu lum campur moto tender laii..

mana ada.....start bulan jun...semua motosikal yg hendak dijual/pindah hakmilik mesti buat Puspakon dulu...maknanya harga jualan kena up sikit lah...sapa tau berapa puspakom cas?

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Apai on Thu 28 Apr - 11:17

Soalan teknikal untuk Mat ZZR...

Starter Relay ZZR250 saiz dan bentuk ngan eliminator sama..getah housing pun sama tapi ZZ250 ada tempat nak cucuk fius kat blkg...manakala eliminator punya ada wayar keluar kat blkg....kalau nak guna starter relay eliminator macamana nak buat?

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Raziskov on Thu 28 Apr - 11:42

mat zzr wrote:

woiiii ajis...pagi tadi aku nampak ko naik zzr250....maknanya zxr250 ko reserve utk desaru ride lah...sayang lah EO masih baru dan mahal utk dibawa ulang alik ke kebun...

kihkih..zxr2 tu malu la bwk pegi keje..
sbb yg faking2 kat mimos sebelah motor ZZR500 abe mat..sumo mantap2..
Z1000,Z750,KTM,er6F,Versys....terus den faking kek bawah tanggo..malu siotttt nak faking sebelah dirang ni.. Embarassed

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 28 Apr - 12:09

Raziskov wrote:
mat zzr wrote:

woiiii ajis...pagi tadi aku nampak ko naik zzr250....maknanya zxr250 ko reserve utk desaru ride lah...sayang lah EO masih baru dan mahal utk dibawa ulang alik ke kebun...

kihkih..zxr2 tu malu la bwk pegi keje..
sbb yg faking2 kat mimos sebelah motor ZZR500 abe mat..sumo mantap2..
Z1000,Z750,KTM,er6F,Versys....terus den faking kek bawah tanggo..malu siotttt nak faking sebelah dirang ni.. Embarassed

sekian

semalam ada HONDA blackbird warna hitam faking kat sebelah jaguh aku...berangan sekejap...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 28 Apr - 12:14

Apai wrote:Soalan teknikal untuk Mat ZZR...

Starter Relay ZZR250 saiz dan bentuk ngan eliminator sama..getah housing pun sama tapi ZZ250 ada tempat nak cucuk fius kat blkg...manakala eliminator punya ada wayar keluar kat blkg....kalau nak guna starter relay eliminator macamana nak buat?

ini bermakna, eliminator starter relay yg ada wayar tu bukan yg ori...dia guna moto kapchai punya...starter relay eli dgn zzr sama...eliminator yg aku tgh bikin sekarang pun takde wayar di starter relaynya...zzr500 aku pun pakai relay zzr250/eli250...

kalau yg ada wayar tu, kita boleh modi...cuma ko kena ada connector...kat jalan pasar ada jual lah...wayar tu boleh cabut dan ganti dgn connector tersebut...15 minit boleh siap.

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Apai on Thu 28 Apr - 15:09

ok...thank you Mat ZZR....saJER JER tanya!..... Very Happy

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 28 Apr - 21:48

Apai wrote:ok...thank you Mat ZZR....saJER JER tanya!..... Very Happy

dah tau lagi mau tanya...gateeey puneeey laaaa.... Mad Mad Mad Mad Mad Mad Mad Mad Mad

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Fri 29 Apr - 8:59

ntah, ikutkan hati teman, nak je teman kerat2 uncle apai punya Razz

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Fri 29 Apr - 18:29

kudud wrote:ntah, ikutkan hati teman, nak je teman kerat2 uncle apai punya Razz

dah kerat ke belum angkel apai punya?...boleh buat filem...'dalam botol'....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Wed 15 Feb - 20:50

mat zzr wrote:

ini bermakna, eliminator starter relay yg ada wayar tu bukan yg ori...dia guna moto kapchai punya...starter relay eli dgn zzr sama...eliminator yg aku tgh bikin sekarang pun takde wayar di starter relaynya...zzr500 aku pun pakai relay zzr250/eli250...

kalau yg ada wayar tu, kita boleh modi...cuma ko kena ada connector...kat jalan pasar ada jual lah...wayar tu boleh cabut dan ganti dgn connector tersebut...15 minit boleh siap.

ayat kale oren tu, maksudnya kena buka la stater relay tu utk buang wayar tu?dan gantikn dgn connector tersebut, gitu ke? huhu..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by faizal_bulat on Wed 15 Feb - 22:01

wayar tu sambung ke connector...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 16 Feb - 9:30

kudud wrote:
mat zzr wrote:

ini bermakna, eliminator starter relay yg ada wayar tu bukan yg ori...dia guna moto kapchai punya...starter relay eli dgn zzr sama...eliminator yg aku tgh bikin sekarang pun takde wayar di starter relaynya...zzr500 aku pun pakai relay zzr250/eli250...

kalau yg ada wayar tu, kita boleh modi...cuma ko kena ada connector...kat jalan pasar ada jual lah...wayar tu boleh cabut dan ganti dgn connector tersebut...15 minit boleh siap.

ayat kale oren tu, maksudnya kena buka la stater relay tu utk buang wayar tu?dan gantikn dgn connector tersebut, gitu ke? huhu..

yes

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Sponsored content Today at 12:00


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum