Starter Zzr250

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Starter Zzr250

Post by adambikers on Mon 11 Apr - 13:41

Apai wrote:Pergh!..rzlktn nak masuk 40's dah rase tua...aku ni yang dah 40 nak masuk 41 macamana ye.......anak aku dah 5..yg tua dah tingkatan 1 dan dah brani mintak moto KSR.....

Takyah tolak bagi idup...penat je...tukar je dulu starter relay tu!....tak dpat yg baru cuba carik yg seken kalau ada.....

boleh geng ngan aku ni

adambikers

Posts : 2914
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by furqaan on Mon 11 Apr - 14:33

mat zzr wrote:
rzlktn wrote:Salam bro-bro semua. Aku ni dah tua-tua (nak masuk 40) baru merasa pakai zzr ni.....anak dah 3, yang sulong nak ambik UPSR tahun ni... MASALAHnya...... pagi semalam start zzr ni - ok. Pass tu enjin mati, try-try punya try - tak idup. Memandangkan motor ni cuma di warm up seminggu sekali, kut-kut batter weak, den pergi charge. Dah charge, masih tak idup. Cuma bunyi tik-tik...tik-tik....bila tekan suis. Apa mau bikin ? Nak ke workshop jauh....senang ke tukar starter atau relay tu ? Atau kalau buat macam naik kereta boleh ? Maksudnya.....masuk gear 2, pas tu suruh anak tolak. Mau ke idup enjin tu ? Tolong bro......


aku try lah jawabkan...dah mamat mana tah dah petik nama aku...

1. Starter motor tu aku rasa tak rosak...so takyah lah risau..

2. Bunyik tik tik tik tu ialah bunyi starter relay..ia boleh berlaku bila starter relay dah nak rosak atau pun bateri tak cukup kuasa...memandangkan dah charge full bateri...so aku rasa starter relay lah problem tu.

3. ada beberapa pilihan starter relay...starter relay made in china harganya RM35...bolehlah pakai dlm 6 bulan..kalau nasib baik dlm setahun...starter OEM harganya RM75...standard lah pakai yg ini boleh tahan 2 thn jugak...paling mahal starter yg tulis kat kotak ada kawasaki...RM250...tak yah beli lah ni...membazir...ada jugak malaun yg modified starter relay kriss...

4. kalau nak jump start pun ok...tapi yg menolak lah KO.

sekian...


errrr...nak masuk 40 thn tu belum tua lagi tu....life begin at 40's...



sapa ekkk ... malaun tue ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jimf on Mon 11 Apr - 14:55

furqaan wrote: sapa ekkk ... malaun tue ...

tapi malaun tu baik hati...
kalu pandai gesel, dio bagi pfreee aje... Very Happy

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by tenukz on Mon 11 Apr - 15:36

adambikers wrote:
Apai wrote:Pergh!..rzlktn nak masuk 40's dah rase tua...aku ni yang dah 40 nak masuk 41 macamana ye.........

boleh geng ngan aku ni

tak yah la bg tau org dam...walaupun ko dah tua.....tak perlu war-warkan kat sini....

tenukz

Posts : 445
Join date : 24/01/2010
Age : 22
Location : Melaka - Bkt Jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Mon 11 Apr - 15:43

maaf nak mencelah skit.. (pacik2 ni da start berborak plak kat sini Razz )
rzlktn:rsanya en buleh refer kat bahagian FMEA tu, ni masalah biasa rsanya utk muto reput mcm kite ni..uhk, kalo nak pastikan starter relay tu rosak ke dak, utk permulaan buleh la cek dgn shortkn antara terminal +ve dgn -ve yg ade kat kepala starter relay tu, huhu, harap membantu..

contoh blh tgk kat link ni kot -
http://zzrianzoldskool.forumotion.com/t276-engine-blh-crank-tp-xmau-hidup-tlg-otai-sume

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by faizal_bulat on Mon 11 Apr - 16:06

kudud wrote:maaf nak mencelah skit.. (pacik2 ni da start berborak plak kat sini Razz )
rzlktn:rsanya en buleh refer kat bahagian FMEA tu, ni masalah biasa rsanya utk muto reput mcm kite ni..uhk, kalo nak pastikan starter relay tu rosak ke dak, utk permulaan buleh la cek dgn shortkn antara terminal +ve dgn -ve yg ade kat kepala starter relay tu, huhu, harap membantu..

contoh blh tgk kat link ni kot -
http://zzrianzoldskool.forumotion.com/t276-engine-blh-crank-tp-xmau-hidup-tlg-otai-sume

nk tipu agak2 ar.. muto mana bule reput.. kayu bole lah....

apai suh aku taipkan....

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Mon 11 Apr - 16:08

xleh nak agak la, tu yg tulis gak centu Razz
maafla, belaja smpi tahap dua jaa.. x smpi level en.BULATZ laa..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Mon 11 Apr - 16:13

furqaan wrote:
mat zzr wrote:
rzlktn wrote:Salam bro-bro semua. Aku ni dah tua-tua (nak masuk 40) baru merasa pakai zzr ni.....anak dah 3, yang sulong nak ambik UPSR tahun ni... MASALAHnya...... pagi semalam start zzr ni - ok. Pass tu enjin mati, try-try punya try - tak idup. Memandangkan motor ni cuma di warm up seminggu sekali, kut-kut batter weak, den pergi charge. Dah charge, masih tak idup. Cuma bunyi tik-tik...tik-tik....bila tekan suis. Apa mau bikin ? Nak ke workshop jauh....senang ke tukar starter atau relay tu ? Atau kalau buat macam naik kereta boleh ? Maksudnya.....masuk gear 2, pas tu suruh anak tolak. Mau ke idup enjin tu ? Tolong bro......


aku try lah jawabkan...dah mamat mana tah dah petik nama aku...

1. Starter motor tu aku rasa tak rosak...so takyah lah risau..

2. Bunyik tik tik tik tu ialah bunyi starter relay..ia boleh berlaku bila starter relay dah nak rosak atau pun bateri tak cukup kuasa...memandangkan dah charge full bateri...so aku rasa starter relay lah problem tu.

3. ada beberapa pilihan starter relay...starter relay made in china harganya RM35...bolehlah pakai dlm 6 bulan..kalau nasib baik dlm setahun...starter OEM harganya RM75...standard lah pakai yg ini boleh tahan 2 thn jugak...paling mahal starter yg tulis kat kotak ada kawasaki...RM250...tak yah beli lah ni...membazir...ada jugak malaun yg modified starter relay kriss...

4. kalau nak jump start pun ok...tapi yg menolak lah KO.

sekian...


errrr...nak masuk 40 thn tu belum tua lagi tu....life begin at 40's...



sapa ekkk ... malaun tue ...

ntah lah, sapa lah mat laun tu...


Last edited by mat zzr on Mon 11 Apr - 16:14; edited 1 time in total

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Mon 11 Apr - 16:13

jimf wrote:
furqaan wrote: sapa ekkk ... malaun tue ...

tapi malaun tu baik hati...
kalu pandai gesel, dio bagi pfreee aje... Very Happy

sapa malaun ni...mcm hookers jer...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by faizal_bulat on Mon 11 Apr - 16:24

kudud wrote:xleh nak agak la, tu yg tulis gak centu Razz
maafla, belaja smpi tahap dua jaa.. x smpi level en.BULATZ laa..

aku lg la level bawah tanah.. sijil upsr, pmr, spm, diploma, dgree, master , phd semua aku beli online.. bayar pakai paypal...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by furqaan on Mon 11 Apr - 16:30

errkk apa sibuk2 nie sampai ke dgree,phd ,master pun ada .. teman nie haa .. skola pondok jer ...

furqaan

Posts : 3089
Join date : 20/01/2010
Age : 78
Location : Port klang , Sungai petani , Senai laa pulak ..

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Mon 11 Apr - 16:33

furqaan wrote:errkk apa sibuk2 nie sampai ke dgree,phd ,master pun ada .. teman nie haa .. skola pondok jer ...

isk, makneng ni mmg xmalu la, teman ye la dok cover line kaw2, makneng pecah lobang gak, aihh..aah FB, den belajo pondok jo sobonar ea..

*udah2 le tu, usah le berborak kat sini yer..

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jimf on Mon 11 Apr - 17:24

susah2 minta aje dari mantoi..
dia ada spare relay ni...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Apai on Mon 11 Apr - 17:29

[quote="faizal_bulat] nk tipu agak2 ar.. muto mana bule reput.. kayu bole lah....

apai suh aku taipkan.... [/quote]

pejal_circle...ko ni mmg cepat tangkap.....aku ckp sekali je dah masuk dlm kepala hotak ko!.... Razz

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by faizal_bulat on Mon 11 Apr - 18:56

Apai wrote:[quote="faizal_bulat] nk tipu agak2 ar.. muto mana bule reput.. kayu bole lah....

apai suh aku taipkan....

pejal_circle...ko ni mmg cepat tangkap.....aku ckp sekali je dah masuk dlm kepala hotak ko!.... Razz [/quote]

aku kan protege ko.. wakakaka

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by rzlktn on Mon 11 Apr - 23:02

Alhamdulillah....banyak maklumat.... apsal la baru sekarang aku tahu kat sini rupanya korang. Disebabkan jadual penuh hari ni, esok - khamis kursus kat KL, nampaknya hari jumaat atau sabtu ni akan ku kerjakan motor tu.

Aku kat kuantan (pahang) ni jarang-jarang nampak zzr, tu yang susah nak tanya itu dan ini. Kalau kena time cuti, haaaiiiii....rasanya nak jugak join korang ke sana ke mari...

TQ Bro...

rzlktn

Posts : 6
Join date : 10/04/2011
Age : 44
Location : Kuantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Tue 12 Apr - 9:06

haiiii Laughing

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Amm on Tue 12 Apr - 9:08

kudud wrote:haiiii Laughing

dasar gay... Mad

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by kudud on Tue 12 Apr - 9:12

uish, jgn ckp kukuat, nnti adam, tenukz, kamal, FB, ghimeh,jimf, ajis, potz, matZZR....ahh!!! semualah, dorg marah nnti Razz

kudud

Posts : 3417
Join date : 11/03/2010
Age : 34
Location : klang,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Tue 12 Apr - 9:13

Kat KL ni mmg ramai yg pakai ZZR 250/500/600...spare part tak susah cari...kalau nak zzr250 murah murah...kena rajin pusing KL...tengok mana kedai motor yg simpan zzr250 barai...boleh beli buat spare atau jual parts nya...

saya selalu gak pegi kuantan...dok hotel sebelah stadium..LA Hotel...pernah jumpa grup motor classic buat gathering di depan stadium..

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jimf on Tue 12 Apr - 11:50

mat zzr wrote:Kat KL ni mmg ramai yg pakai ZZR 250/500/600...spare part tak susah cari...kalau nak zzr250 murah murah...kena rajin pusing KL...tengok mana kedai motor yg simpan zzr250 barai...boleh beli buat spare atau jual parts nya...

saya selalu gak pegi kuantan...dok hotel sebelah stadium..LA Hotel...pernah jumpa grup motor classic buat gathering di depan stadium..

tahniah matzzr... dah hupgred pakai moto classic pulak..
tak main moto tender dah ke? scratch

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by ManCaL on Tue 12 Apr - 12:32

hai abg.. rzlktn motor dah ok ke?..

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by rzlktn on Wed 27 Apr - 16:09

Hayya.....motor belum ok maaa..... Itu hari pergi kedai spare part, nak cari yang exactly sebijik memang tak de. Tapi yang lebih kurang sama dan ngam ada. Tapi bila sambung.....terus langsung tak de api/current (lampu tak menyala/hon tak berbunyi). Sambung balik relay lama - menyala dan masih bunyi tik...tik..tikk... Pergi kedai lain (kedai spare part), pun sama. Rupa-rupanya yang diberi adalah relay jaguh. Kena beli kat kedai motor pulak agaknya.....beli relay ninja 250 boleh agaknya ?

rzlktn

Posts : 6
Join date : 10/04/2011
Age : 44
Location : Kuantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Wed 27 Apr - 16:26

rzlktn wrote:Hayya.....motor belum ok maaa..... Itu hari pergi kedai spare part, nak cari yang exactly sebijik memang tak de. Tapi yang lebih kurang sama dan ngam ada. Tapi bila sambung.....terus langsung tak de api/current (lampu tak menyala/hon tak berbunyi). Sambung balik relay lama - menyala dan masih bunyi tik...tik..tikk... Pergi kedai lain (kedai spare part), pun sama. Rupa-rupanya yang diberi adalah relay jaguh. Kena beli kat kedai motor pulak agaknya.....beli relay ninja 250 boleh agaknya ?

kesian jugak aku dgr citer ko ni..kalau duk KL mmg aku dah tolong lah...starter relay jaguh pun boleh pakai...starter relay kriss11 pun boleh pakai dgn sedikit ubahsuai....

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by rzlktn on Thu 28 Apr - 8:27

mana satu pilihan terbaik...

i. Panggil mekanik ajak datang rumah - dan modify, atau

ii. Mintak anak aku yg darjah 6 tolak motor - bagi hidup dan pergi ke workshop berhampiran...

hawau betul......dugaan Allah ni....

rzlktn

Posts : 6
Join date : 10/04/2011
Age : 44
Location : Kuantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Sponsored content Today at 12:01


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum