Starter Zzr250

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Starter Zzr250

Post by cak_onn on Thu 21 Jan - 10:36

Salam cuma nak kongsi sikit pengalaman aku semasa berlaku kerosakan pada starter.Starter Zzr tok sah ckp ler harga dia mencecah RM1300.50 baru dan 2nd paling murah pun Rm500 tu pun harga kawan2 kedai tak dapat beb.. so dlm keadaan bingung kerana poket pon dah kenpis aku pegi ke kedai sparepart bertanyakan starter zzr nak jadi cerita pekerja kat situ kasi tau kalu nak guna ori memang mahal tapi ade cara murah dengan mengunakan starter jaguh setelah diamati bentuk bahagian depan sama yg berlainan hanya ukuran starter Zzr lebih panjang dari jaguh .kalu ade yg ingin cuba starter jaguh ni cuma harus membuat breket pada bahagian belakang starter.sorry,gambar aku tak ambil mungkin lain kali ,sekian.

cak_onn

Posts : 132
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jefnoka1 on Thu 21 Jan - 10:46

cak.. ko dah buat ko? eksperimen menjadi?
apo modification yang perlu dibuat kalo ado?

jefnoka1

Posts : 1170
Join date : 19/01/2010
Age : 50
Location : Kota Damansara - DENmark - DresDEN Germany

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by cak_onn on Thu 21 Jan - 15:27

Dah YG! Beli terus pasang cuma belakang kaki starter kena buat breket sikit belah depan semua sama (Harga cuma Rm95 jimat Giler)

cak_onn

Posts : 132
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jefnoka1 on Thu 21 Jan - 15:29

cak_onn wrote:Dah YG! Beli terus pasang cuma belakang kaki starter kena buat breket sikit belah depan semua sama (Harga cuma Rm95 jimat Giler)
bleh tolong tunjuk gambar braket ngan starter tu?
starter den dah mcm munyik itik mengawan jo Razz

jefnoka1

Posts : 1170
Join date : 19/01/2010
Age : 50
Location : Kota Damansara - DENmark - DresDEN Germany

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by cak_onn on Thu 21 Jan - 15:45

breket tu den guno bosi yg lobang2 tu jo..
starter tu mintak kek kodai sparepart cumo dio pendek sikit dari ori
lagi pon den tak pandai nak msk kan gambar dlm ni..maklum la buto IT

cak_onn

Posts : 132
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by muzhaffar on Sat 30 Jan - 0:40

torque starter agak tinggi..
better wat bracket ngan besi tecal sket dan x lubang..
tkt bracket fail nnt..

lg 1, apa sebab starter leh kong ek?
dia x bk electronic, byk mechanical..
salah satu punca, carbon brush haus..
kalau sbb ni, leh tukar carbon brush je..
tp kalau rosak sbb wounding coil putus, mmg ssh sket nak repair..
kalau x salah, ada kedai leh rewinding balik, tp x sure kat mana..
just pendapatan aku je..
kalau slh jgn mrh..
sy budak tgh blajar..hehehe

tp aku penah buka starter zzr, bersihkan buang carbon deposit dlm tu, regrease...so, kurang habuk + grease baru = less friction = less resistance to rotate = less current use..
dan akibatnya, bateri skuter 5ah yang aku pakai dl leh tahan lbh dari 2 tahun sampai la aku jual moto..tp x tau la ada kaitan ngan starter ke x..hehehe..
tp plg byk power drawn dari bateri time starting r
masa lain guna electric generate dari magneto tu r..

muzhaffar

Posts : 12
Join date : 30/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by UnoS on Sun 31 Jan - 10:56

salam, ape2 motor electric kalau kerosakan mechanical boleh di repair.... kalau bearing starter jem... tukar jer bearing tu... dgn syarat, boleh buka bearing tu... ni teori jer... sebab den tak pornah nengok starter zzr dopan mato den... tapi kalau induction motor / stepper motor / servo motor kat kilang den selalu bukak dan tukar bearing... kilang den pun tak mampu kalau asyik nak kono boli electrick motor baru.... Laughing

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by bad43 on Mon 8 Feb - 15:45

Salam, apa masalah kalau try start tak ada crank dan sebagainya.. cuba ada bunyi tit tit tit kat starter relay, starter relay dah tukar. tapi still tak idup, moto dah dekat setahun tak jalan. terima kasih.

bad43

Posts : 61
Join date : 28/01/2010
Age : 37
Location : KL - Putrajaya-Aloq setaq

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jimf on Mon 8 Feb - 16:42

bad43 wrote:Salam, apa masalah kalau try start tak ada crank dan sebagainya.. cuba ada bunyi tit tit tit kat starter relay, starter relay dah tukar. tapi still tak idup, moto dah dekat setahun tak jalan. terima kasih.

kalu dah setahun tak idup pasal batteri laa kot bad... tukar batt idup laa dia...
pehtu kalu dah beli batt, tp rasa tak nak idup kan dia...cabut aje laa wayar tu..
kalu idak tiap2 tahun renew roadtax, insuran dgn batt...tp moto x jalan...sian dia...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Wed 10 Feb - 9:40

aku pun nak tambah sikit...

aku pernah tukar carbon brush...sepasang harganya dalam RM40 lebih kurang...dalam housing starter motor tu mmg byk habuk...bersihkan dulu dan lap dgn diesel...pastu masukkan kan carbon brush baru...pastikan ia sentuk rotor shaft...

check juga terminal wiring...pastikan bersih dan contact masih ketat...

gambar nanti aku cari lah...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jimf on Wed 10 Feb - 16:06

mat zzr wrote:gambar nanti aku cari lah...

Anda diberi tempoh 3 hari utk meletakkan gambar. failing to do it, your post will be deleted without notice..

Notakaki : ajis yg suruh eden taip ni...

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jefnoka1 on Wed 10 Feb - 18:45

jimf wrote:
mat zzr wrote:gambar nanti aku cari lah...

Anda diberi tempoh 3 hari utk meletakkan gambar. failing to do it, your post will be deleted without notice..

Notakaki : ajis yg suruh eden taip ni...
trus den nyampah ngan ajis tu Razz Razz

________________________________________________________________________________________

murid Kerajaan 7 petala langit, Lastmen konvoi, Ahli Lembaga Pengarah Jambu Air Holdings, pemilik muto reput

jefnoka1

Posts : 1170
Join date : 19/01/2010
Age : 50
Location : Kota Damansara - DENmark - DresDEN Germany

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Thu 11 Mar - 14:23

jimf wrote:
mat zzr wrote:gambar nanti aku cari lah...

Anda diberi tempoh 3 hari utk meletakkan gambar. failing to do it, your post will be deleted without notice..

Notakaki : ajis yg suruh eden taip ni...

gambar tak jumpa lah plak...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by darkriezzr on Tue 23 Mar - 10:37

nk kongsi sket..problem tang starter gak....anto kedai..pomen kate kene tukar...guna starter eliminator....leh masuk ngam lak tu..rege dlm rm450 lps tu ok le...relay gi beli sendiri kat kedai sparepart kete...pasang sendiri smpai skarang takde masalah....klau ade masalah gak mau pasang engkol...pakai staterkick kat zzr nie heeheeheee

darkriezzr

Posts : 72
Join date : 18/03/2010
Age : 35
Location : Kampar

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Tue 23 Mar - 10:44

darkriezzr wrote:nk kongsi sket..problem tang starter gak....anto kedai..pomen kate kene tukar...guna starter eliminator....leh masuk ngam lak tu..rege dlm rm450 lps tu ok le...relay gi beli sendiri kat kedai sparepart kete...pasang sendiri smpai skarang takde masalah....klau ade masalah gak mau pasang engkol...pakai staterkick kat zzr nie heeheeheee

eliminator 250 dgn zzr 250 guna enjin yg sama...cuma gear ratio ada lain sikit...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by darkriezzr on Thu 25 Mar - 9:24

tp pomen tu bgtau boleh msauk punya...tu jer...tp rege tu bukan rege starter baru ye tak...

darkriezzr

Posts : 72
Join date : 18/03/2010
Age : 35
Location : Kampar

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Fri 25 Jun - 20:26

rindu plak dgn eliminator aku...


mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by rzlktn on Sun 10 Apr - 21:54

Salam bro-bro semua. Aku ni dah tua-tua (nak masuk 40) baru merasa pakai zzr ni.....anak dah 3, yang sulong nak ambik UPSR tahun ni... MASALAHnya...... pagi semalam start zzr ni - ok. Pass tu enjin mati, try-try punya try - tak idup. Memandangkan motor ni cuma di warm up seminggu sekali, kut-kut batter weak, den pergi charge. Dah charge, masih tak idup. Cuma bunyi tik-tik...tik-tik....bila tekan suis. Apa mau bikin ? Nak ke workshop jauh....senang ke tukar starter atau relay tu ? Atau kalau buat macam naik kereta boleh ? Maksudnya.....masuk gear 2, pas tu suruh anak tolak. Mau ke idup enjin tu ? Tolong bro......

rzlktn

Posts : 6
Join date : 10/04/2011
Age : 44
Location : Kuantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by ali@kudid on Sun 10 Apr - 22:50

abg awie!! mai msk sini, tlg setelkan problem bro rzlktn ni

ali@kudid

Posts : 666
Join date : 26/01/2010
Age : 29
Location : klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by rzlktn on Sun 10 Apr - 23:22

TEN KIU.....HARAP-HARAP TAK LAMA LAGI IDUP LA MOTOR NI....

rzlktn

Posts : 6
Join date : 10/04/2011
Age : 44
Location : Kuantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by mat zzr on Sun 10 Apr - 23:26

rzlktn wrote:Salam bro-bro semua. Aku ni dah tua-tua (nak masuk 40) baru merasa pakai zzr ni.....anak dah 3, yang sulong nak ambik UPSR tahun ni... MASALAHnya...... pagi semalam start zzr ni - ok. Pass tu enjin mati, try-try punya try - tak idup. Memandangkan motor ni cuma di warm up seminggu sekali, kut-kut batter weak, den pergi charge. Dah charge, masih tak idup. Cuma bunyi tik-tik...tik-tik....bila tekan suis. Apa mau bikin ? Nak ke workshop jauh....senang ke tukar starter atau relay tu ? Atau kalau buat macam naik kereta boleh ? Maksudnya.....masuk gear 2, pas tu suruh anak tolak. Mau ke idup enjin tu ? Tolong bro......


aku try lah jawabkan...dah mamat mana tah dah petik nama aku...

1. Starter motor tu aku rasa tak rosak...so takyah lah risau..

2. Bunyik tik tik tik tu ialah bunyi starter relay..ia boleh berlaku bila starter relay dah nak rosak atau pun bateri tak cukup kuasa...memandangkan dah charge full bateri...so aku rasa starter relay lah problem tu.

3. ada beberapa pilihan starter relay...starter relay made in china harganya RM35...bolehlah pakai dlm 6 bulan..kalau nasib baik dlm setahun...starter OEM harganya RM75...standard lah pakai yg ini boleh tahan 2 thn jugak...paling mahal starter yg tulis kat kotak ada kawasaki...RM250...tak yah beli lah ni...membazir...ada jugak malaun yg modified starter relay kriss...

4. kalau nak jump start pun ok...tapi yg menolak lah KO.

sekian...


errrr...nak masuk 40 thn tu belum tua lagi tu....life begin at 40's...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by rzlktn on Sun 10 Apr - 23:31

TQ BRO......esok aku try. Siapalah yang bakal jadi mangsa kalau nak tolak esok ni.....

rzlktn

Posts : 6
Join date : 10/04/2011
Age : 44
Location : Kuantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by faizal_bulat on Mon 11 Apr - 2:44

rzlktn wrote:Salam bro-bro semua. Aku ni dah tua-tua (nak masuk 40) baru merasa pakai zzr ni.....anak dah 3, yang sulong nak ambik UPSR tahun ni... MASALAHnya...... pagi semalam start zzr ni - ok. Pass tu enjin mati, try-try punya try - tak idup. Memandangkan motor ni cuma di warm up seminggu sekali, kut-kut batter weak, den pergi charge. Dah charge, masih tak idup. Cuma bunyi tik-tik...tik-tik....bila tekan suis. Apa mau bikin ? Nak ke workshop jauh....senang ke tukar starter atau relay tu ? Atau kalau buat macam naik kereta boleh ? Maksudnya.....masuk gear 2, pas tu suruh anak tolak. Mau ke idup enjin tu ? Tolong bro......

stater relay ni...

faizal_bulat

Posts : 3912
Join date : 20/11/2010
Location : Senawang/Nilai/Putrajaya/Selayang

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Apai on Mon 11 Apr - 9:35

Pergh!..rzlktn nak masuk 40's dah rase tua...aku ni yang dah 40 nak masuk 41 macamana ye.......anak aku dah 5..yg tua dah tingkatan 1 dan dah brani mintak moto KSR.....

Takyah tolak bagi idup...penat je...tukar je dulu starter relay tu!....tak dpat yg baru cuba carik yg seken kalau ada.....

Apai

Posts : 2787
Join date : 20/01/2010
Age : 46
Location : Batu Pahat & Port Klang & Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by jimf on Mon 11 Apr - 9:38

Apai wrote:Pergh!..rzlktn nak masuk 40's dah rase tua...aku ni yang dah 40 nak masuk 41 macamana ye.......anak aku dah 5..yg tua dah tingkatan 1 dan dah brani mintak moto KSR.....

Takyah tolak bagi idup...penat je...tukar je dulu starter relay tu!....tak dpat yg baru cuba carik yg seken kalau ada.....

haah tu laaa psl...

rzlktn...kalu kome nk terasa muda trang tang tang, kome dtg laaa tts zzrianz ni...
kompom rasa muda remaja...psl dikelilingi dgn geng2 bangko semuoo... dijamin xdo citer ilmiah, semuo citer lucah ajo... Razz

kalu malu, kito duk tepi laa, buka meja baru...psl den pun mudo remajo jugak... Very Happy

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: Starter Zzr250

Post by Sponsored content Today at 8:26


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum