BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Page 4 of 17 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by ManCaL on Thu 1 Apr - 10:58

Salam, tumbang lalu ye...saya ni baru join club forum korang..wahhh best lr lepak kt sini mcm2 benda bole tahu pasal bab zzr ni..nak tanya ni saya baru je angkat zzr250 bos saya yg punya...murah je jerk punya rega dpt lr..RM3500 ehihi...masalah nya bos saya ni mmg tahu bawak je x tahu psl benda2 nk repair ni...sebelum beli mmg dh diberi tahu oleh my bos yg moto ni 1 jea problem dia..cpt sgt radiotar panas..yg pelik nye time bawak kat highway ke jln biasa ke mintien je paras 1/3 meter temperature tapi bila benti je kat trafic lirgt ke jem ke terus naik mendadak meter temp..bos saya ckp dh bebelas bengkel dh antar repair tetap jadi gak..sampai tukar termostart pun msh jadi gak setakat flush rediaotor usah ckp lr..byk kali dh..buek...tolong yea...kot mana2 yg tahu bab permasalah ini bole terjadi..dan yg bengkel di rawang pomen dia nama ann tu dkt2 area mana ekk...TQVM

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Thu 1 Apr - 11:01

razmanzamani wrote:Salam, tumbang lalu ye...saya ni baru join club forum korang..wahhh best lr lepak kt sini mcm2 benda bole tahu pasal bab zzr ni..nak tanya ni saya baru je angkat zzr250 bos saya yg punya...murah je jerk punya rega dpt lr..RM3500 ehihi...masalah nya bos saya ni mmg tahu bawak je x tahu psl benda2 nk repair ni...sebelum beli mmg dh diberi tahu oleh my bos yg moto ni 1 jea problem dia..cpt sgt radiotar panas..yg pelik nye time bawak kat highway ke jln biasa ke mintien je paras 1/3 meter temperature tapi bila benti je kat trafic lirgt ke jem ke terus naik mendadak meter temp..bos saya ckp dh bebelas bengkel dh antar repair tetap jadi gak..sampai tukar termostart pun msh jadi gak setakat flush rediaotor usah ckp lr..byk kali dh..buek...tolong yea...kot mana2 yg tahu bab permasalah ini bole terjadi..dan yg bengkel di rawang pomen dia nama ann tu dkt2 area mana ekk...TQVM

buat dulu suis kipas radiator manual...tak payah tunggu temp separuh nak onn kipas...details akan diberitahu oleh jurutera ajis merangkap specialist ZZR250...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Thu 1 Apr - 11:02

kalau tak jadi gak..kena tukar gasket set lah...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by jimf on Thu 1 Apr - 11:10

mat zzr wrote:buat dulu suis kipas radiator manual...tak payah tunggu temp separuh nak onn kipas...details akan diberitahu oleh jurutera ajis merangkap specialist ZZR250...

ye betullll.... buat aje manual switch tu. Bila temp naik 80, kasi on laa fan...insyallah menten atau turun temp tu..
takmau pening2 aaaa...
nti ajis DIY kasi lakaran camne nak buat... ke dah ada?.. scratch

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by ManCaL on Thu 1 Apr - 11:17

abg mat zzr thank yea pasal info tu..dh buat dh pun suis diret kipas radiotor ttp masih naik gak temp dia..Ooo nampak nye kena tukar gasket yea...agak2 berapa ekk kos tukar set gasket tu..dh kat bengkel mana yg perlu dibuat accly saya duk kat rawang ni...

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Thu 1 Apr - 11:21

razmanzamani wrote:abg mat zzr thank yea pasal info tu..dh buat dh pun suis diret kipas radiotor ttp masih naik gak temp dia..Ooo nampak nye kena tukar gasket yea...agak2 berapa ekk kos tukar set gasket tu..dh kat bengkel mana yg perlu dibuat accly saya duk kat rawang ni...

kalau duduk kat rawang...lebih afdal pergi Kedai Ann..specialist kawasaki...dekat country home...direction boleh tanya pemandu arah en ajis atau pun Prof JimF..

last aku beli gasket set harga nya RM165 di sentul...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by ni_juan82 on Thu 1 Apr - 11:27

atas kipas tu motor die dah ade problem...tak cukup laju kot...so kuase penyejukan die tak ikut spec...

ni_juan82

Posts : 650
Join date : 20/03/2010
Age : 34
Location : PANTAI DALAM / WANGSA MAJU KL - MELAKA

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by jimf on Thu 1 Apr - 11:29

kedai Ann tu tepi jalan aje nmpk...deretan umah kedai yg baru.
Ko rawang area mana?
kedai ann dekat country home mcm matzzr cakap..
dari exit tol plus masuk kiri arah Batang Berjuntai..
nmpk petronas sebelah kiri depan sikit ko toleh2 laa kiri..
nmpk signboard Kawasaki "pantai moto"..
kalu dah smpi trafic country home (belah kanan ada Shell) maknanya ko dah terbabas la tu...patah balik la..
kalu dah patah lik pun terbabas ko terus aje la gi makan landak... Razz

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by Amm on Thu 1 Apr - 11:35

Dasat la otai otai beri penerangan kat orang baru cam saya....Tima kacih la otai oati sumer...

Amm

Posts : 4999
Join date : 19/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by Raziskov on Thu 1 Apr - 11:36

mat zzr wrote:
buat dulu suis kipas radiator manual...tak payah tunggu temp separuh nak onn kipas...details akan diberitahu oleh jurutera ajis merangkap specialist ZZR250...

perghh dagh naik pangkat jadi jurutera aku ni...mekasih boss.. Very Happy

en.razman,
normal problem temp ni naik ni kat zzr250..
saya dah senarai2 kemungkinan2 yg ade kat dalam ni..
[You must be registered and logged in to see this link.]

Sebelum ni saya pun ade masalah yg sama mcm en.razman ni..tapi masalah tu selesai setelah ditukar set gasket baru..temp akan naik separuh jer kalau kat trafic light..pastu kipas pun akan berpusing bila tiba masanyer...Very Happy

Untuk ke kedai Ann kat rawang tu..dari tol rawang..belok kek kiri ke arah country homes...
dalam 3 atau 4 km ade stesen minyak Caltex sebelah kiri..selepas caltex tu ade simpang masuk ke kawasan rumah kedai baru..
dari tepi jalan tu akan nampak kedai yg ade tulis KAWASAKI...atau nama penuh PANTAI MOTOR..
tulah kedai Ann..

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by kamalia on Thu 1 Apr - 11:39

salam razmanzamani,
welkom to the club.
klu tak bley jugak, ko kena buat top overhaul.
ataupun tukar valve. (mungkin dah bocor)
lepas tu klu tak bleh gak, ko tukar cap dia.
pakai cap 1.1

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Thu 1 Apr - 11:50

kalu tak setel jugak...tukar motor...cam aku buat..

jawab cm ni kena ban ke? Laughing

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by ManCaL on Thu 1 Apr - 11:54

wow.. brader raziskov betapa hebat nya penerangan yg anda beri kn pasal pemasalahan zzr terkencing ni... so skg baru saya tahu punca2 dia...ok 1time nak g bengkel ann dulu soh dia tengok2 apa yg patut di buat pastu apa lagi sedia kn kos lr..uhuhu...agak2 berapa kos ekk yg repair masalahan zzr terkencing ni..dan satau lagi x yah lr berencik-encik...

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by kamalia on Thu 1 Apr - 12:05

sedih seyol,
razmanzamani tima kasih kat raziskov sorang je...
Sad

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by ManCaL on Thu 1 Apr - 12:22

ok la...ok la,, sory kamelia UNTUK Pegumuman terima kasih banyak kepada siapa yg tercara lansung dan x langsung tentang dedahan permasalahan yang saya alami....Pstttttttttttttttttttt...TVM..harap2 lepas kita akan menjadi satu komuniti yg hebat...Tahniah ZZRiannz Oldskool...kita semua hebat...

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by hi-wayMAN on Thu 1 Apr - 12:33

razmanzamani wrote:ok la...ok la,, sory kamelia UNTUK Pegumuman terima kasih banyak kepada siapa yg tercara lansung dan x langsung tentang dedahan permasalahan yang saya alami....Pstttttttttttttttttttt...TVM..harap2 lepas kita akan menjadi satu komuniti yg hebat...Tahniah ZZRiannz Oldskool...kita semua hebat...

WELKAM VANEKAM RAZMANZAMANI....
mana plak adam ni...cepat la up kata2 aluan untuk sedara baru kita ni...huhuhu

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by jimf on Thu 1 Apr - 12:45

eh ..dah tukar jadi pilotdarat??/
hebat tul bro razman ni...nick pun leh tukar2 on the spot..
kami pn tak tau...sudi ambik jadi anak murid tak? plsssss

________________________________________________________________________________________
Kitaorang, kitaorang aje laa... kitaorang tak suka kacau lu orang, tapi kalu lu orang kacau kitaorang, kitaorang bawa diri kitaorang la... "We are the ZZRianz Family"

jimf

Posts : 10472
Join date : 20/01/2010
Age : 52

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by UnoS on Thu 1 Apr - 12:51

Raziskov wrote:selamat pagi semua... drunken

Unos..pendapat aku pasal radiator ko tu..
kalau ko hantar pomen motor..ko akan kena charge bukak dan pasang fairing+radiator tu semula..pastu plus lagi repair radiator tu...
Tapi bila ko antar sendiri kat kedai radiator tu..cuma ko bayar harga repair ajer..
Pengalaman aku radiator bocor ni..kat sirip pulak yg bocor tu..so diarang akan potong bahagian tepi radiator tu..utk keluarkan karat2 yg sudah sedia terkumpul..pastu welding tempat yg bocor..pastu welding semula bahagian tepi radiator tu..pastu dirang akan test samada ade leak lagi atau tak..last sekali dirang akan spray semula radiator tu..
Cost RM75 kat kedai service radiator...sampai sekarang masih pakai radiator yg repair ni..
Tapi terpulang pada ko la nak buat kat mane...Very Happy

sekian

jimf wrote:abang unos... leh den bagi cadangan?...

1. Kalu malas - bawa aje moto terus gi kedai moto...
2. kalu rajin - buka la radiator hanto gi kedai radiotor keta...
3. kalu dua2 ket atas tu pun malas buat, ambik tolo ayam... kasi pecah, lotak ajo putih tolo tu dlm radiotor...ni mcgyver ayg ajar.

wassallam


Akhirnye.. aku semalam antor kedai moto jer... sebab dah 2 kali hujung minggu aku asyik dok bukak motor je... wife dan anak aku dah kasi tau awal2 dah dua minggu weekend dok rumah jer tak gi jenjalan... so kene pempaham lah.... minggu ni nak kene gi bawak makan2 dan shopping skit2 ler tuh..

tapi cadangan ajis tu memang yg terbaik lah...

yg citer McGyver tu aku masih ingat lagi... dia taruk putih telur dalam radiator kete jip.. dan kete jip tu pulak dia pandu atas rel ketapi sebab tak ade taya.. ade rim aje... pastu mcgyver selamat lari dari penjahat...

Masa thn 80an dulu bg aku citer McGyver lah yg paling best... paling tidak pun buat bebudak makin semangat nak belajar sains... sampai aku pun seronok nak belajar sains.... dalam majalah gila2 pun ade kartun ala2 McGyver ni...

UnoS

Posts : 545
Join date : 19/01/2010
Age : 39
Location : Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by hi-wayMAN on Thu 1 Apr - 12:58

SEBELUM LUNCH....

LAYAN DULU VIDEO INSPIRASI NIH....HUHUHU

[You must be registered and logged in to see this link.]

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by ManCaL on Thu 1 Apr - 13:03

bole apa slh nye kalu nak jadi ank murid ehihi..mcm x kena je kasi buh nama betul..baik kasi nick lain baru gempak beb...
setiap mlm sabtu ada lpk kt kedai DE kat area s,alam kn..bole tumpang lepak sama ...

ManCaL

Posts : 2484
Join date : 01/04/2010
Age : 38
Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by kamalia on Thu 1 Apr - 13:37

hi-wayMAN wrote:SEBELUM LUNCH....

LAYAN DULU VIDEO INSPIRASI NIH....HUHUHU

[You must be registered and logged in to see this link.]

rider serupa manzuri pegi kerja lalu ulu yam .. senjibiks..!!

kamalia

Posts : 4015
Join date : 21/01/2010
Age : 40
Location : KL / Putajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by hi-wayMAN on Thu 1 Apr - 14:26

kamalia wrote:
hi-wayMAN wrote:SEBELUM LUNCH....

LAYAN DULU VIDEO INSPIRASI NIH....HUHUHU

[You must be registered and logged in to see this link.]

rider serupa manzuri pegi kerja lalu ulu yam .. senjibiks..!!

seb baik muto kaler lain huhuhu....(skill pun jauh beza la dude...aku mnuntut blom abesh daaa...) geek

hi-wayMAN

Posts : 1336
Join date : 20/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by ni_juan82 on Thu 1 Apr - 14:45

mat zzr wrote:kalu tak setel jugak...tukar motor...cam aku buat..

jawab cm ni kena ban ke? Laughing

ini ayat membakau darah name nye nih...

ni_juan82

Posts : 650
Join date : 20/03/2010
Age : 34
Location : PANTAI DALAM / WANGSA MAJU KL - MELAKA

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by mat zzr on Thu 1 Apr - 14:57

ni_juan82 wrote:
mat zzr wrote:kalu tak setel jugak...tukar motor...cam aku buat..

jawab cm ni kena ban ke? Laughing

ini ayat membakau darah name nye nih...

motor kau dah tip top ke?...jom lah pi awana...ZZR250 kau pakai USD fork...mesti best masuk korner...

mat zzr

Posts : 8220
Join date : 20/01/2010
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by Raziskov on Thu 1 Apr - 15:07

mat zzr wrote:
motor kau dah tip top ke?...jom lah pi awana...ZZR250 kau pakai USD fork...mesti best masuk korner...

hehee..korang siap la ngan manager aku..
tiap2 minggu keje dia nak tapau org kat awana..
aku dah kena dah..giliran korang pulak pasni.. What a Face Very Happy Razz

sekian

Raziskov

Posts : 4418
Join date : 23/01/2010
Age : 40
Location : Shah Alam - Melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: BORAK V18 - Selimut laaa moto (31/3/10)

Post by Sponsored content Today at 20:34


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 17 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum